Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GODKÄNT ANLAGSPROV 

2021-07-31

Fredag.

Ett jättestort GRATTIS till Gátchis Åtså Násste, som på fredagen med sin matte gjorde ett godkänt anlagsprov viltspår med lysande resultat! Ett lika stort GRATTIS till hennes jämnåriga flockbrorsa Basse (Raiikas Ilolas Tjiehppe) som även han gjorde ett lika bra godkänt anlagsprov!

  Násstes protokoll. Basses protokoll ser lika fint ut.  Klicka för större bild.

Násstes kullsyster Jaffi gjorde även hon ett godkänt anlagsprov i mars i år. Ett stort tack för att ni tar Ailis ungar så väl tillvara! Brorsan Sumo (Sválla) ägnar sig även han åt spår tillsammans med allt annat han gör i form av räddningssök, kongsök, agility, rally, NW och nu senaste SUP-åkande med sin matte. Mest simmar han dock vid sidan av. Nyligen var hans matte på promenad längs ett vattendrag och varför gå när man kan simma! Sumo hoppade i och simmade "fritt följ" och vände när hans matte vände. Han har gjort ett godkänt doftprov för ett år sedan, strax innan ettårsdagen. Syster Fanndi tränar även hon på lite av varje och freestyle är hon duktig på.

En kull valpar där alla fyra fått aktiva hem där man låter hundarna få utlopp för all energi genom meningsfull sysselsättning, som innebär aktivering av både knopp och kropp! Så oerhört viktigt när man har en Lapsk Vallhund! Det räcker inte med att röra på benen! Det räcker inte med promenerande i skog och mark! Det är smarta och mycket intelligenta hundar som absolut måste få mental stimulans för att må riktigt bra. Varför bara utnyttja en mycket liten del av deras enorma kapacitet? Varför köpa en hund av en arbetande ras om man bara vill ha en hund att promenera med? Dessutom är det krav på koppel en stor del av året och en Lapsk Vallhund är en ras avlad för stora ytor och hårt arbete med mycket eget tänkande. 

De egna Lapskdamernas mentala stimulans på fredagen blev inte mer än att var och en samtidigt fick leta rätt på varsitt litet hundkex i varsitt rum i den lilla stugan. I övrigt fick de träna passivitet, social kompetens och behärskning. Lapskflocken var på ett första besök hos Mattes yngste son, som just flyttat in i egen stuga med sambo och katt inte så långt från Lapskflocken. Hundarna fick inte komma in och katten fick inte komma ut. Katten Selma har bara bott i lägenhet och hon har aldrig sett en hund på så nära håll. Nu satt hon i fönstret och tittade storögt på de två Lapskdamerna uppbundna  vid uteplatsen strax utanför fönstret. Modji föddes in i en flock med katt, men Aili har aldrig umgåtts med någon katt på närmare håll. Aili uppför sig väl när katter korsar hennes väg hemmavid och två bor tvärs över vägen. Nyfikenheten är dock mycket stor!

Kvällen tillbringade Lapskflocken utomhus med grillning. Hundarna åt hundkex liggande intill grillen, människorna åt hamburgare strax intill och på andra sidan bordet satt katten helt nära innanför fönstret och beskådade alla utanför. Gruppen var dock aningen för utspridd för ett gruppfoto, men trivsamt var det med alla tillsammans kring grillen. Inklusive katt bakom glas och uppbundna hundar för lugn och ro kring matbordet. 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)