Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPTEST, foton

2019-07-13

Olika typer av mentaltest för vuxna hundar har nu funnits länge. Sedan en del år finns det även utarbetade små test för uppfödare att göra med sina valpkullar. För att kunna se enskilda variationer i kynnet hos de små, innan leverans.

En del säljer valpar, generellt, på så sätt att den som skall köpa en valp får komma hem och titta på valparna, för att sedan peka ut vilken man vill ha. Inte sällan blir det den som först kommer fram och hälsar, eller tvärtom, den som ligger ensam i ett hörn. Den livligaste eller den lugnaste. Eller rakt av på utseende. Lurvigaste pälsen, blankaste pälsen, eller någon färg eller teckning som tilltalar. Någon som sticker ut lite helt allmänt alltså. Gäller alla valpkullar, renrasiga som blanadraser.

Som uppfödare vet man att den som kanske just vid det besöket är lugnast, är den som härjat värst med syskonen och nu ligger och tar igen sig helt utmattad. Den i kullen som det är mest ös i! Eller så är den som far omkring och vill leka med både sovande syskon och besökare, den som endera sovit när alla andra andra härjat - eller den som har svårast att koppla av och nu är övertrött likt en speedad tvååring med två ben. Sådant vet uppfödaren, som förhoppningsvis studerat sina knytt under längre tid och mer sammanhängande och från första dagen. Sådant vet inte den som kommer hem och bedåras av alla, men mest av en specifik individ och inte sällan kan det råka vara den som även övriga valpspekulanter vill ha. Den har något som tilltalar alla. Utseendemässigt. Hur insidan ser ut är rätt egalt i det läget tyvärr. Matte har under årens lopp fått läsa en del märkligheter när man velat köpa hund. På lite olika språk har en regelrätt beställning trillat in. Man vill ha en hund med en speciell färg och den skall vara levereansklar till semestern. Punkt slut på två rader i mailen. Att uppfödaren kanske vill veta vem man är som frågar är fullständigt ointressant. Vill man köpa skall man också få köpa. Även om varan råkar vara en levande individ. Som förvisso enligt köplagen är jämförbar med en begagnad cykel.

Matte är inte ensam om att själv vilja avgöra var vilken valp skall hamna. Utifrån så mycket kunskap som möjligt om dem som skall få hem ett Gátchisknytt och om de olika valparna i kullen. Kunskap om de blivande valpägarna får man av dem som gärna  öppet berättar och kunskap om knytten får man genom att studera dem i olika situationer. Vardagssituationer som när de interagerar i valplådan, stöter på problem eller leker. Hur de beter sig första gången de kommer i en ny miljö eller beträder nya underlag. När ljud från omgivningen når dem och när dofter når deras små nosar från grannskapet. Innan det är dags att mer medvetet utsätta dem för små valptest med ökande ålder. Altandörren till Mattes sovrum där valplådan står är öppen dagtid och när Husse klippte gräset strax utanför, satt tre knytt på rad och lyssnade uppmärksamt mot dörröppningen! Så jättegulligt och det hann Matte tyvärr inte fota. Den fjärde låg och sov.

fredagen fick alla knytten komma ut i en "ny" valphage. En kompostgallerhage är mobil och kan flyttas runt och därmed erbjuda nya miljöer vartefter. Från en fäll liggande på betongplattor intill yttertrappen, erbjöds knytten nu en fäll liggande på nysnaggad grönyta närmare vägen och grinden. Gräset torkade till stor del i fjol sommar och nu är det blomblad för hela slanten och på den yta som knytten skulle besöka, plockade Matte för hand bort varje potentiell birestaurang. Inte en utslagen blomma fick finnas där. Det var mulet och regn var att vänta, men temperaturen låg på nitton grader när knytten bars ut till sin hage,  där deras mamma Aili väntade. Mormor Modji anslöt och slog sig ner utanför valphagen. Husse ställde fram en stol till Matte för knyttstudier där under björken, som gav skydd från ovan. I skogen lämnar man inga knytt obevakade när rovfåglarna finns nästgårds.

Alla de fyra knytten placerades initialt på fällen. Där blev de inte kvar länge! Alla gav sig iväg på upptäcktsfärd runt i hagen, som nu var mer kvadratisk än dagen innan. Formad runt den lilla björken som stod mitt i. Aili erbjöd en måltid i det fria med mormor tryggt vakande bakom sin rygg. Bilar och flygplan passerade, människor och hundar promenerade förbi.  Knytten hann vara ute i fyrtiofem minuter innan regnet kom och temperaturen rasade i raketfart. De sov sedan länge och vad de drömde undrade Matte. Öronen vickade och benen sprang! De småskällde och viftade på svansarna! Valpmys! Matte hade svårt att slita sig från lådkanten, vilket inte Aili hade! Hon skaffar sig mycket egentid när knytten tuttat färdigt nu. Vilket är bra då tuttarna behöver luftas.

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 4

2019-07-13 15:54:43 - Eva, evawaterworth@gmail.com

Vilken lycka och kanonbra uppfödare. (heart)

2019-07-13 19:58:41 - Anneli med LVH

Ja få förunnat de som får köpa valp från denna uppfödare. Är MER än övernöjd som valpköpare (star)(även fast vi inte tycker lika i allt men vi har högt i tak ;)).Önskar innerligt att alla uppfödare vore som Marianne(heart). Tänk vad få "blocket hundar " vi förhoppningsvis skulle få då och kanske inte heller lika "många" kullar per år ,fler uppfödare som avlade "för rasen", men ack så mycket viktigare; att det blir bra valpköpare från bra uppfödare.Skynda långsamt har varit mitt motto för denna ras sedan 2002. Men det skiter flertalet uppfödare högaktningsfullt i tyvärr och detta med att följa rasstandarden och avelsrekommendationerna vid parningar verkar ju vara nästintill utopi om man ser på flertalet kullar de senaste 10 åren. Sorgligt att valpköpare inte är mer "ifrågasättande" på de uppfödare vi har inom LVH idag. Det blir ju tyvärr hundarna som i slutänden får lida. Sorgligt.
Så synd att vår ras inte haft några "bestämmande " som verkligen vurmar för rasen i Sverige och som det varit mer s-e i sedan den kom till Sverige. Gjort rekommendationerna till KRAV, sett till att vi skulle gå under SBKs flagg istället för att förhoppningsvis få "bättre" uppfödare för vår ras.
//Anneli med LVH

2019-07-14 16:56:32 - Ylva

Kan bara hålla med Eva och Anneli, bästa tänkbara uppfödare av lapsk vallhund! Så engagerad och mån om rasens ursprung och som lägger ner så mycket tid på att skriva blogg och uppdatera valpköpare om allt som händer och om valparnas utveckling, samtidigt som valpar och vuxna hundar ska tas om hand och kräver mycket tid. Marianne och Larry, ni är är så bra(heart)(heart)!

2019-07-15 13:58:07 - Marianne och Larry

Vårt allra varmaste tack till er alla! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)