Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINTERFÖRBEREDELSER

2023-10-28

Appropå inlägget den 26.10 - Ett svar från SKK.

En från SKK utesluten uppfödare får inte registera några valpar hos SKK. Dessa valpar kan inte säljas som renrasiga hundar med en av SKK godkänd stamtavla. Registreringsbevis saknas. De räknas som blandraser och begränsas därmed i viss mån om man vill vara aktiv med sin hund. Det gäller alltså vare sig den uteslutna uppfödaren bor och verkar i Sverige eller utomlands.

Köper man en valp med oregistrerade föräldrar gäller samma sak. Valpen räknas som en blandras. Den har ingen stamtavla och är oregistrerad. Rasen Lapsk Vallhund har dock en öppen stambok, vilket innebär att en rastypisk oregistrerad hund kan mönstras in och registreras. Reglerna och proceduren kring detta kan rasklubben informera om.

Kontentan är således att vill man ha en renrasig och i Sverige/SKK registrerad hund, bör man kolla upp så att föräldrarna till valpen/hunden är registrerade och att  uppfödaren inte är utelsuten från SKK av någon orsak. Det är fakta som gäller. Löften om att valpen skall registreras senare och stamtavla skickas innebär ett risktagande för köparen. En hundägare köpte en hund från Egland och den utlovade stamtavlan anlände aldrig. Hunden förblev en oregistrerad hund hela sitt liv. En blandras som såg ut som en renrasig Spaniel, liksom föräldrarna. Men utan registreringsbevis var hunden en blandras och utestängd från mycket. Oavsett.

Matte har inget emot blandraser. Hennes första räddningshund var en Husky/Schäfermix. 

Torsdagen var regnig från början till slut och när det regnade bara lite tog Matte en kortare hundpromenad. Dagen ägnades åt en tur för att storhandla och undanplockande av sommarrelaterade kläder och prylar.

fredagen for flocken och handlade en meter Astro Turfmatta, att klippas i bitar för att halskydda de fem trätrappstegen till ytterdörren. Hela trappstegen behöver inte täckas. Det blir dyrt! Matte skär till halvmeterbreda bitar i stegets hela djup och de skruvas sedan fast. Trätrappor blir såphala när regn och töad snö fryser till. Hur noga man än skottar och sopar så är det oundvikligt att trallvirket blir väldigt halt när det fryser på. Är det riktigt gammalt räcker det att det blir vått för att halkrisk skall uppstå. Hur många högtryckstvättar trappor och altaner årligen. Inte Husse och Matte i varje fall och ramla vill man inte. Rillad trall lär enligt expertisen bli lika hal som vanlig trall efter några år. Fårorna fylls med partiklar. Mattbitar har funnits på trappen till stugan i många år och nu var de slitna och behövde bytas ut. Då är det bra att ha skruvat och inte spikat fast dem.

Innan dagens aviserade regn började falla, hann Matte gå på en timslång hundpromenad på vägarna och i skogen. Det var påtagligt mycket trafik på vägarna, även för att vara en fredageftermiddag. Det var nog många som skulle ut och vinterförbereda sina stugor misstänker Matte. Det är dags nu. En närbild finns på Instagram.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)