Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SPECIALSÖK

2012-12-12

Ännu en dag måste Matte ge sig iväg ner till centrum. På tisdagen följde den billösa grannen med för att storhandla och Matte fick hem lite mat till den egna familjen. Mer snö har fallit och det gällde att köra med ett rått ägg under gaspedalfoten och glömma bromsen. Där hade den bilen gått av vägen och där låg den bilen på taket....   Vägen ut till den lilla stugan i skogen är som en bergochdalbana som nu är mycket halkig. Samt betydligt smalare än vanligt med stora plogvallar.

Men bilen kom hem välbehållen med mat och passagerare. Trots ett möte med en klantig taxichaffis som körde mitt i vägen och prejade upp Mattes bil mot plogvallen. På taxins högra sida fanns en stor tom yta i form av en mötesplats......

Matte gick ut på tomten och förberedde ett specialsök. Den hålförsedda asken togs ur frysen och hanterades med engångshandskar och gömdes på en armlängds djup i en stor snödriva på tomten.

Därefter tillbringade Matte en del tid i telefonen med en person som eventuellt ville ha ett Modjiknytt. Inte vilken Lapskvalp som helst! Det gillar Matte så klart. Att man som valpköpare kollat noga på släktingar och deras prestationer när man väljer valp. Många är de som under årens lopp väntat på Schäfervalpar efter en speciell tik eller hane eller kombination. Inte vilken hund som helst. Men skall man bara ha en hund för sällskap och inte jobba med den är det kanske egalt vilka föräldrar valpen har. ?  Men Lapsk Vallhund är en arbetande hundras och bör få jobba! Absolut! Tycker Husse och Matte, som är mycket nöjda med sina hundars arbetsprestationer i sökandet efter försvunna personer. Som hobby får de träna rallylydnad.

När asken legat i snön i två timmar, tyckte Matte att hundarna kunde få gå ut och jobba lite. Det skymde raskt och snön föll. Modji fick börja och hon fick tjänstetecken med tänd lampa på sig. Modji var extremt taggad och skällde som tokig av upphetsning från början. Modji som brukar jobba helt tyst! Men Matte försökte staga upp Modji och få henne att landa, vilket lyckade så där. Modji for iväg och kollade alla gamla gömställen först. Minnet är det inget fel på! Men hon konstaterade också att där inte fanns tillstymmelse till intressant vittring. Hon jobbade vidare runt tomten och hittade snödrivan som hon fann spännande. När Modji måste koncentrera sig blev hon tyst. Så lokaliserade hon asken i snödrivan och skallmarkerade och började gräva intensivt. Där klickade Matte och godisbelönade.  Hon lyckades träffa exakt rätt och klorna hördes skrapa mot asken. Då belönades Modji med mycket godis och beröm från Matte! Där avbröts söket.

Så var det Nástis tur. Asken var åter helt gömd och snödrivan återställd. Nysnö var sopad över allt som varit uppgrävt. Násti brydde sig inte om att kolla gamla gömställen och sökte av tomten i stora sökslag. Hon jobbade tyst och metodiskt. Så kom hon bort mot snöhögen och även hon fick vittringen i vind utifrån gräsmattan och koncentrerade sig på en liten yta, där hon stoppade ner nosen i snön och vittrade. Hon började gräva lite här och där och kom sedan rakt på asken. Även hon klickades när hon började gräva. När hon kom ner till asken och klorna raspade mot plasten avbröts hon och då skallmarkerade Násti. Mycket godis och beröm från Matte.

Sedan fick hundarna vara ute och skutta runt i den djupa snön, när Matte sopade rent på trappen och gav fåglarna mat.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)