Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOLK Å FOLK...

2012-11-30

Att Husse och Matte engagerat sig och hundarna i Missing People Sweden torde ingen ha missat vid det här laget. Att 800 personer ställde upp och letade efter Anna i Göteborg har nog inte många missat. Att 50 personer kom direkt när ett upprop gick ut, tidigt en regnig söndagmorgon, tillika Fars Dag, kanske bara lokalbefolkningen i Stockholmstrakten fick veta. Men någons far hittades död i ett buskage nära hemmet då. På Fars Dag, i Bandhagen. Tack vare att 50 personer kände att de ville göra en insats för andra. 

Men det finns folk å folk.....  Någon annan, med specialkunskap, svarade på en förfrågan: "Jag vill inte". Bara så där. Rätt upp och ner, utan förklaring. Någon annan har en Sjöuggla som skulle kunna göra skillnad för Vincents familj i Jämtland. Det är bråttom nu innan isen lägger sig! Han vill prompt ha 50.000:- för att hyra ut den. Icke förhandlingsbart. Ytterligare någon skulle kunna dra sitt strå till stacken i form av en konkret arbetsinsats. Men viljan saknas. Det finns folk å folk. Även när Missing People försöker hjälpa till.

Snön har fallit oupphörligt hela fredagen och nu ligger 25 cm snö över omgivningen. Snö som började falla natten till i går och sedan bara har fortsatt falla.

Matte tog en halvlång promenix med hundarna och de fick sedan roa sig på tomten när Matte skottade runt huset. Efter en paus inne gav sig Matte ut och fick bort all snö framför garagetälten och vägen utanför. En träningsplan var fixad!

Násti fick gå in och Modji fick köra två korta pass rallylydnad, med extern kampbelöning. Modji var aningen för het under första passet, men efter lite kampande gick hon bättre. Störning under träningen var två halvtama rådjur på tomten mitt emot. Men det funkade bra. Sitt-stå-gå runt hunden gick bra nu. Allt annat åxå. Mera kamp och färdigt. Hundbyte. Násti bjöd till i överkant och måste kylas ner. Det gick bra och hon lyssnade innan hon bjöd ett beteende. Glad och engagerad och en helt annan hund än när hon i sin ungdom provade på traditionell lydnadsträning.

Två glada hundar drog sedan några repor i snön och fram kom vatten från underjorden. Det steg upp i fotspåren som sprunget ur underjordiska källor. Temperaturen låg på -3 grader. Snötäckt sjötomt.

Mera snöborstning framför huset och på trappen och sedan fick det räcka. Snökanonen vräkte på in över kusten. Matte och hundarna  gick in och eldade i braskaminen.

 

Antal kommentarer: 5

2012-11-30 23:53:01 - Lotta Marmolin

Trist med folk som inte vill vara mänskliga och ställa upp i sådana här situationer! Nästa gång kan de vara de själva som behöver hjälpen! Ni gör ett fantastiskt jobb med era lapska!

2012-12-01 08:59:24 - Anette och 2 lapska

Finns alltid människor som ser till sig själva först. Talade med en bekant häromdagen om vad man kunde hjälpa till med, såsom Missing Peple. Svaret blev, men jag är så frusen av mig. Men då kan man kanske koka kaffe och bjuda på i nån inomhuslokal tänker jag. Alla kan göra något.....Funderar starkt på OPO-R med Ivan när han blir lite äldre. Bra om man har hund som kan leta människor :)

2012-12-01 08:59:54 - Anette

IPO-R skall det stå

2012-12-01 20:41:37 - Marianne

Viljan!
Heja Ivan!

2012-12-06 12:45:21 - Anna

Det gamla indianska ordspråket "Döm ingen utan att ha vandrat en mil i hans mockasiner" kanske är något att fundera på innan man slår sig själv för bröstet.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)