Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNNU ETT TRICK FILMAT

2020-08-22

Fredag.

Inför ännu en varm dag rivstartade Matte när hon vaknade. Många törstande blommor och nyplanterade större växter fick rejäla mängder vatten för att må bra och vintergröna träd behöver bunkra inför vintern. Numera vattnar Matte aldrig på kvällarna, då det gynnar mängden med sniglar. 

Hundarna hade gått med Husse och hämtat tidningen och var på alerten i den behagligt svala morgonen när de ätit sin frukost. Matte kände att de var på gång båda två med att få grepp om tricket att kunna öppna lillstugedörren med hjälp av ett rep. Varför ett kort träningspass lockade Matte och hundarna. Denna övning gillar de verkligen och går in för det med liv och lust och lite upphetsade skall. Glada hundar gillar Matte och har inga problem med att ett och annat skall ges vid trickträningen. Modji visade sig i viss mån ogilla det mycket smala rep, en bit av en flagglina, som Matte ville att hon skulle dra i. Det låg inte helt bekvämt i munnen. Nej, Modji har inga problem med tänderna som kollades relativt nyligen hos veterinär, då Modji har kommit upp i åren. En rutinkoll helt enkelt. Allt var bara fint enligt vetten. Modji ville hålla repet med kindtänderna och föredrog något kraftigare att bita tag i, vilket Matte har stor förståelse för. Aili greppade det men släppte och gjorde omtag så valet av flagglinerepet var nog ett dumt val. Men det gick lätt att knyta stabilt runt dörrhandtaget..... 

Matte anslöt en kort stump av ett fleecerep, taget ur korgen med hundleksaker, för hundarna att greppa och det uppskattades mycket av dem båda. Ett tips för den som tänker testa detta. Äntligen begrep Matte! Skall man som hund dra i ett rep för att öppna en dörr, måste det ju vara något som går att greppa stadigt! Något som ligger fint i munnen och kan hållas med tänderna. Flagglinan hamnade likt ett bett på ett hästträns bakom hörntänderna och om det tyckte hundarna uppenbarligen inte - men greppade repet och gjorde sitt bästa ändå. Nu gick det snabbt att få upp dörren för dem båda! Med liv och lust högg de tag i den tjockare delen i änden av repet och drog upp dörren! Kameran var inte redo och helt färdigt för prsentation kändes inte tricket ännu. Enligt principen att man skall sluta när det går bra och är roligt fick hundarna nu ledigt. Två oförstående hundar stod kvar och ville leka mera med Matte! Som nobbade och ägnade sig åt annat.

Mitt på dagen tyckte Aili att nu fick väl Matte ändå låta dem få leka "dra upp dörren" inne på punschverandan igen! Aili ställde sig helt sonika utanför dörren in till den inglasade stora verandan och talade oerhört tydligt om för Matte, när hon befann sig i närheten, att hon ville in. NU! "Öppna dörren Matte!" Likt på ett sök när hundarna vill vidare och söka och en stängd dörr hindrar dem. Självklart svarade Matte på den lekinviten! Dum vore hon väl annars. Så Aili fick öppna lillstugedörren några gånger och hon gjorde det fint och Matte kunde filma. Med liv och lust lekte Aili "dra upp dörren" några gånger och än en gång bröt Matte när det gick fint. Lite mindre flamsigt kanske det borde vara, som presentation av ett trick för Champion Trick Dog. Modji fick också leka denna lek några gånger och som avslutning visade hon tricket med noggrannhet och koncentration i kombination med stor glädje! Här avbröts även Modjis dörröppnarlek.

I kvällningen gjorde sig Matte redo att filma hundarnas dörröppnande. Vis av erfarenheten filmades båda hundarnas första försök. Nu borde det bli riktigt bra. Innan det blev för upphetsat och buskul och ljudligt. Där satt det! Snyggt jobbat av dem båda, en i taget och en i kö utanför veerandadörren, med fönster intill för studernande av varandras prestationer. Igen och igen lekte de denna lek med stort engagemang! Matte fick flera fina filmer på dem båda.

För att kunna rigga detta dörröppnande medelst ett rep som hundarna skulle dra i (tricket kallas "pull a rope") kan dörren naturligtvis inte vara totalstängd med kolven helt inne. Man får dra igen den försiktigt så att den ser stängd ut men inte "klickar i". Så att den inte glider upp av sig själv, utan behöver viss draghjälp utan att handtaget måste tryckas ner. Hundarna skall tvingas ta i lite, för att det skall synas att de verkligen drar upp dörren med hjälp av repet.

Bådas filmer på detta trick ligger på Youtube och länk finns på vår hemsidas startsida/förstasidan.

Puh....  det fungerade med flyt så långt, med datorns samarbetsvilja! En ständig osäkerhet i nuläget.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)