Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KANONTRÄNING / Saivis kritik

2014-10-13

Modjidottern Gátchis Bargi Saivi ställdes i helgen ut på en rasspecial i Sundsvall och domaren gillade vad han såg. Här är hans omdöme om Ailis kullsyster, nyss fyllda ett år och visad i Juniorklass.

Mentalitet mycket bra.

Utmärkt typ, men ännu mycket valpig. Typiskt feminint huvud, välburna öron. Kunde ha lite mörkare ögon. Bra bett, bra hals. Ryggen behöver bli stramare. Tillräcklig bröstkorg, bra vinklar. Rör sig bra från sidan men behöver bli fastare i fronten. Utmärkt päls. Excellent. 1:a. Klassvinnare.

Lapskfamiljen gladdes åt det fina omdömet om "Den Lilla Svarta", med sin fantastiska djupsvarta och glänsande kraftiga päls och drog iväg på träning på Hakungekrossen på söndagen.

Området bjuder många möjligheter till väldigt varierad träning, med både stora sprängstenblock i mängd, grushögar, stenhögar, jordhögar, olika maskiner och en del "byggbråte". En plats där man kan träna både stora sök och sök med vittring på stort avstånd. Träning inför lagtävlingen. Husse gömde sig bakom en grushög längst inne i bergtäkten. Vinden låg rakt ut mot bilarna och infarten till denna del av området. Omgärdad av höga och lodräta bergsidor.

Lime gjorde en väldigt fin vindstig med sin husse och lät sig inte stoppas när vittringen drog över högarna. Lime fyndade fort och bra och markerade fint. När Limehusse ändå var i farten och Husse låg där han låg väldigt långt borta, fortsatte han och gick vindstigen med Limes släktingar. Mamma Násti, Modji och Aili. Násti som älskar att rusa upp på alla stora högar gjorde så även nu! Upp på högen bakom vilken Husse var gömd och sedan stod hon där uppe i snygg siluett mot berget bakom och skallmarkerade! Hon rusade sedan ner och skallmarkerade snyggt hos figgen, samt återvände till sin förare på visselsignal. Modji löste uppgiften lika bra, men valde att springa runt högen.

Aili fick gå sin allra första vindstig med figuranten på stort avstånd och då dessutom med en "ny" förare. Han förde Aili i koppel i slalomslag rakt mot vittringskällan 200 meter bort. När Aili tydligt visade att hon visste var figuranten var gömd släpptes hon lös. Liksom hundarna innan. Men de rutinerade hundarna drog då rakt iväg mot vittringskällan. För Aili var detta nytt, med en så bred vindstrut och så stort avstånd att jobba i. Hon gjorde något väldigt bra, genom att fortsätta jobba med slag från vänster till höger mot vittringen. Vittringsstruten blev trängre och trängre ju närmare grushögen Aili kom och därmed hennes sökslag. Husse hittades, Aili belönades och kallades tillbaka. Hon lämnade Husse fint och återvände till sin förare, trots att Matte stod nära bakom. Aili lärde sig arbeta med stora sökslag på denna vindstig genom operant inlärning. Hon kom på att det var en bra metod för att lokalisera vittringen. Alla hundarna visade att de kunde arbeta med annan förare. Nástisonen Epic fick sedan gå vindstigen med sin egen matte. Alla hundarna tog vittringen på ca 150 meters avstånd.

Varsitt frisök hann hundarna också få. De fyra vuxna hundarna fick likartade sök med tre figuranter. Aili fick ett frisök med tre figuranter utlagda och det var bara en specifik figurant som Aili var ombedd att hitta. En figurant satt mitt inne bland järnbalkar och annat bråte, en figurant satt gömd uppe på en stor hög med slipers och var osynlig för hunden. Svårt med en hög figurant vars vittring spred sig vida omkring i vinden. Strax intill stod den figurant som Aili skulle hitta, helt dold bakom stora däcktravar mot en vägg. En mycket knepig lega. Hans mössa hade Matte lånat för att låta Aili lukta på den.

Matte startade Aili avsiktligt så att hon skulle få alla tre vittringarna i vind på en gång. En svår söksituation för alla hundar när vittringarna slår i varandra. Aili är tränad så sedan i somras och hon skulle dessutom välja ut en av vittringarna och hitta just den personen! Vilket inte var några som helst problem för henne. Hon befann sig intill figgen på järnbalkarna och arbetade där intensivt på vittringen från den figurant hon skulle hitta. Utan att på minsta vis ta kontakt med den intillsittande figuranten. Som är en favorit! Hon behandlades som ett föremål bland andra. Aili jobbade vidare mot rätt vittring och ignorerade Husses vittring, som föll ner runt henne och den figge som skulle hittas. Att lokalisera vittringskällan och hitta in bakom däcken var ingen lätt uppgift för någon hund, men en imponerad Husse satt snett ovanför och såg Aili jobba och överraskades av hennes klockrena sökarbete. Snabbt och lätt föreföll hon välja ut rätt vittring att jobba på och sedan hitta den mösslöse figuranten. Som återfick mössan lite sermoniellt när Aili belönades med godis. Mössa och mössägare var återförenade. Målet för söket och det som Aili belönades för.

Den utbildning/träning som Aili fått sedan åtta veckors ålder förefaller ha gett utdelning. 

Efter att hundarna hade blött ner sig i en stor vattnepöl, tog Násti täten och drog med sig sin dotter och dotterdotter upp på en stor hög med anläggningsjord! Aili fick fnatt och skuttade på diagonalen i stora skutt och sjönk ner i jorden. Násti fick fnatt och rusade runt som en duracellkanin uppe på högen! Jagande Modji och Aili så jorden sprutade! Sedan ställde de sig på rad alla tre längst uppe på högen och tittade lyckligt ner på Matte. Som saknade fotomöjligheter väldigt mycket. Tre jordiga hundar kallades sedan in genom en vattenpöl och blev rena och fina.

Tack alla för en kanonträning! Det bådar gott inför lagtävlingen. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)