Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PIRAK

2024-04-08

Pirak - silvervalpen som alla ville ha!

Nástis son som föddes i en kull med fyra bruna killar den 2 juni 2011. Mörkbruna Ante, Nástibruna Lime och Epic (Aiko och Adja) samt silverkillen Pirak. Han blev allt brunare de första månaderna av sitt liv.

Piraks kom att leva sitt liv i två olika flockar. Mitt i livet fick han byta flock och Matte kontaktades av hans nya husse, som gav Pirak ett liv i fjällen; tillsammans med Piraks nya matte. Många fina turer blev det och hans husse filmade! Många fina filmer blev det också! De finns på Youtube.

Matte har fått följa Pirak i hans nya flock och det senaste året har Pirak åldrats. Benen har inte orkat ta sig fram i djup snö som förr. För några dagar sedan fick han somna in. Han orkade inte mer. Hans husse har ställt samman flera filmer till en hyllning till Pirak och den filmen ligger utlagd på FB av Piraks husse. Länk till Youtube. För er som inte har FB så har Matte länkat till filmen på Piraks egen sida på denna hemsida.

Piraks kullbror Epic gick över regnbågsbron för snart ett år sedan. En vecka innan kullen fyllde tolv år. Lime tränar ännu räddningssök regelbundet med sin systerdotter Aili. Ante lever sitt liv i Nederländerna och Matte har fått uppgifter om att Ante är i livet. 

Åren går och ett hundliv är alldeles för kort. Som uppfödare känner Matte sorg varenda gång en av de valpar som fötts här hemma somnar in för gott. Inte bara de som blivit kvar i barndomshemmet! Varenda valp som Matte sett födas och som lämnar livet får tårarna att rinna. I jämförelse har Matte fött upp väldigt få valpar. Få kullar och små kullar och uppfödare blev Matte av en enda anledning - att få egna bra hundar att joobba med! Minst av allt för att tjäna en enda krona. Gick det jämnt upp så var det bonus.

Målet nåddes. Matte och Husse fick bra hundar att träna räddningssök med. Bra hundar att utbilda till certifierade räddningshundar. Samt ett gäng hundar som andra haft glädje av i olika hundaktiviteter. Bra hundar som haft stor arbetslust och arbetsmotor. Hundar som även fått fina omdömen av utställningdomare och fina titlar.

Men nu är det slut med uppföderiet. Nu får Matte i stället uppleva att de valpar hon fött upp varefter blir gamla och går över regnbågsbron. Själv har hon blivit gammal. Men med Aili och Dima i flocken och Ailis morbror och son i träningsgruppen lever Matte vidare och njuter av hundlivet med några Lapska Vallhundar och några andra. Dima är en glädjespridare och tas för en Lapsk av många som möter Matte med sina hundar. Senast i går på promenaden blev en man mycket förvånad över att Dima inte var av samma ras som Aili. Helt rätt. Han ser ut som och är som en Lapsk. Tycker Matte som levt med rasen sedan 1998 i träning och vardag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)