Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLAD MIDSOMMAR!

2015-06-19

En GLAD MIDSOMMAR önskar Lapskfamiljen i den lilla stugan i skogen alla sina läsare! Trots regnväder och kyla i många delar av landet. Så här såg det ut vid stugan för några år sedan. Just nu eldar Matte i kaminen tillsammans med Násti. Aili och Modji ligger på verandan och håller koll. Ute småregnar det och är 11 grader. I Åre kan man uppenbarligen åka skidor.... Husse kom just in och huttrade och gladde sig åt brasvärmen. Han meddelar att det ryker ur många skorstenar!

Men i trädgården blommar Syréner, Praktrosentry och Rhododendron. Aklejorna reser sig rosa och blå, rosorna står i knopp. Vresrosorna har börjat slå ut och Björkspiréan likaså. Som utropstecken står Plymspiréorna lysande gräddvita! Det är sommar. Faktiskt. Elva grader på Nyår och elva grader på Midsommar. Ingen ovanlighet. Det är bara att gilla läget.

Torsdagen tillbringade Matte till stor del inomhus, då det regnade till och från under dagen. Husse slutade tidigt på jobbet och åkte ut till torpet för att kolla myrsituationen. När han ringde hem fick Matte en klump i magen. Men läget förefaller vara under kontroll. Under sprickan i taket låg stendöda myror, likaså på glasverandan. I en skräckens sekund såg Matte framför sig hur hästmyrorna skulle äta upp huset inifrån....  För tillfället är allt under kontroll, kanske är mer med sanningen överensstämmande. Myror finns alltid i naturen och då och då svärmar de. Händelsevis råkade Husse och Matte komma in i stugan just då. Denna gång...

Matte har lånat ut sin bil till den flyttande sonen och tillsammans for Husse och Matte ner till byn och helghandlade sill, lax och färskpotatis. Väsentligheterna! I denna lilla ICA-butik tar man väl vara på trogna kunder, som till helgen fick en kartong jordgubbar som gåva! Samt 10 procent rabatt på inköpen! Inte undra på att allt fler väljer att handla på ICA i Brottby! Byns enda mataffär.

En lätt orolig Matte kontaktade den snickare som lovat bygga det nya sovrummet, då han inte hört av sig som utlovat under veckan. Han var på väg att fira Midsommar och skulle inte, som Husse och många andra gå på semester efter helgen. Puh...  Han återkommer och löftet är byggstart i september. Skrivet eller inte så gäller även muntliga avtal.

Glädjande läsning dök upp på skärmen! Fler Lapskägare och knyttköpare från familjens hundar känner sig manade att börja göra nytta med sina hundar, i sökandet efter försvunna personer! Bra hundar av en arbetande hundras skall användas! Gärna i samhällets tjänst och för att om möjligt rädda liv. Bättre att de blir erbjudna jobb, i stället för att de skaffar sig egna i form av vaktande och vallande/jagande.

Både Modji och hennes dotter Aili har mycket vakt i sig och utan sökträningen som tydligt gör dem morgontrötta dagen efter, skulle de förmodligen vakta och skälla mer vid staketet. De kunde absolut få jobba mer, men Matte känner att livet rasslar på lite för fort numera. Livet består av så mycket som är roligt och skall hinnas med innan det blir för sent. Det är lätt att glömma att rätt som det är finns inte orken eller den fysiska förmågan, men tiden finns där. En utbytt höft gav en insikt därom. Matte blev som ny! Men tiden rinner som sagt fortare ju äldre man blir. Orken är inte densamma och farten saktar ner. Man omges av både yngre och äldre och det är lätt att inse vart det barkar. Hundarna skall ha sitt! Prio ett. Men även den älskade trädgården och smultronstället, det lilla torpet vid kusten. Är det något Matte prioriterar bort så är det dessvärre städningen.....   Skyller sand på golvet och damm/hundhår i hörnen på att hundarna är prio ett! ;-)

Husse tog en promenad med hundarna och Matte tog in tvätten. 

 

 

Antal kommentarer: 1

2015-06-19 14:26:29 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Glad midsommar! Här nere i södern regn och blåst! Har inte badat en enda gång ännu.
Glada hälsningar ändå
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)