Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NEJ TACK! 

2021-12-07

Måndag.

Efter morgonpromenaden med Husse för att hämta tidningen kurade hundarna ihop sig framför braskaminen. Drygt sjutton minusgrader ute och knappt femton plusgrader inne, var det när Lapskflocken vaknade. I vardagsrumet steg värmen relativt snabbt när takfläkten pressade ner värmen från kaminen. Hundarna låg tätt intill varandra och såg ut att må gott, medan Husse och Matte läste tidningen och fick i sig lite varmt kaffe. Nu var det så kallt ute att två element sattes på för att få värme i sovrummen längst bort från kaminen, vilket inte händer så ofta. Man sover gott när det är fjorton och en halv grad i rummet, men svalare får det inte gärna bli. Matte valde att klä på sig framför braskaminen. På fönsterrutorna var det isbark längst ner. 

Husse klädde sig varmt för att gå ut och ge småfåglarna mat och frågade hundarna om de ville hänga med ut. Aili satt förväntansfull på mattan och Modji hakade på Husse direkt. När han öppnade ytterdörren behövde Aili inte fundera, utan återgick direkt i viloläge framför kaminen. Modji gick ut ett stycke, vände och gick in. Två mogna damer har lärt sig att inte bli sittande ute när det är så här kallt. Inte mycket annat fanns att göra så här i gryningen och på toa hade de nyss varit. Kall om stjärten är dumt att bli och urinvägsinfektion vill ingen ha. Annat var det när de var yngre. Då rusade de ut när tillfälle gavs, utan att kolla temperaturen först. De har lärt sig att vara lite mer rädda om sig med åren. Att njuta av livets goda framför en brasa, när det är bistert ute. Om de själva kan välja. De vet ju att de får vara ute hur mycket de vill och riskerar inte att missa något. Vill de ut så visar de det. Att ligga och spana i uterummet är populärt och inte fullt så kallt som på tomten. Nu var det dock inne i stugan de båda ville vara. Det var väldigt tydligt.

Husse och Matte hade några ärenden att uträtta och ansåg att hundarna mådde mycket bättre av att bli kvar hemma i den allt varmare stugan, än att ligga i en kall bil. Arninge handelsplats var målet med många butiker och trängseln ökar varje vecka nu. Apotekets julsenap är ett "måste" och lite glögg hör även det till flockens "julmåsten". Glest i butiken men när Matte skulle betala var det en kille som verkade ha en blåslampa i ändan. Trångt blev det. Trängdes gjorde han och mycket handlade han. Minimalt avstånd til Matte som stod framför. Irriterande trångt. Killen verkade ha busbråttom ut! Klädd i stickad luva, tjock vinterjacka, kortbyxor och skor. Väldigt långa och nakna ben utan strumpor i ett par joggingskor. Ute var det nu fjorton minusgrader. Han älgade iväg över parkeringen bland idel väl vinterklädda människor. Kanske shoppande på en lunchrast från något närbeläget gym? Om något sådant finns. 

Vid hemkomsten frågade Husse hundarna åter om de ville hänga med ut när han skulle hämta in ved. Hundarna tackade vänligt men bestämt nej när de kom ut i uterummet. Båda vände in till Matte som fick fart på elden i kaminen igen. Så småningom var Matte klar med sitt i stugan och frågade om hundarna nu ville gå ut och gå. På den frågan fick hon ett enhälligt jakande svar. Båda var sugna! Temperaturen sjönk åter snabbt och Matte höll god fart på promenaden och kom ikapp Ailis favoritkompis. En snygg Wachtelkille i sina bästa år, med samma mörkbruna färg som Aili. Ett fint par! Modji gillar denna kille även hon. Lite grannsnack blev det mellan två- och fyrbeningar, men kylan kändes och stilla ville man inte stå alltför länge. Matte och hundarna hastade vidare. Vid hemkomsten skyndade både Modji och Aili sig in och rullade ihop sig framför brasan. Ute var det åter sjutton minusgrader och vid läggdags hade det blivit arton minusgrader.  Ovanligt kallt här för att vara i början av december. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)