Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VI KOM HEM

2024-01-05

Onsdag.

Matte fortsätter att skriva om träningskvällen i onsdags. När flocken lämnade stugan snöade det och vinden tog i. Det skulle fortsätta snöa under kvällen och natten. En viss oro fanns inför hemfärden. På väg söderut mot Stockholm, för vidare färd ut till Lidingö, möttes flocken av mycket trafik och en ambulans som uppenbarligen hade väldigt bråttom! På radio kom trafikinformation om en bilolycka och blockerad väg norrut där flocken kom ifrån.

Hemåt gick det fint, så länge färden gick längs E18 norrut/Norrtäljevägen. Därefter märktes kombinationen av ymnigt snöfall och kraftiga vindbyar mycket påtagligt. Över fälten drev det igen. Det gick dock ännu att ta sig fram längs Gamla Norrtäljevägen. Sedan smalnade vägen ner över golfbanan och även här drev det igen. Uppför backen och in i skogen blev det tufft. Smalt, krokigt och backigt. Med plats på vägen för i princip endast en bil. Enkelriktat åt två håll samtidigt. Typ. Plogvallarna tar upp mycket av vägen och och nu var vägen moddig och slirig och bilen levde sitt eget liv. Måtte ingen mer vara ute och köra.... Hem kom flocken med fördröjning men välbehållen och det kändes onekligen skönt att se stugan upplyst på håll, efter det att brevlådorna passerts! Hem ljuva hem!

En film från den sista biten mellan brevlådorna och den lilla stugan i skogen finns att beskåda på Instagram. Skakigt och mycket snö och dålig sikt. Men det var ju precis så det var! Längs en mycket längre sträcka än så!

Klicka för större bild.

Torsdag.

Under dagen kunde Husse och Matte läsa om alla som hamnat i diket under onsdagskvällen. Under torsdagen hamnade fler bilar i diket längs vägen ut i skogen och på angränsande vägar. Överlag ansågs anledningen vara betydligt sämre väghållning än någonsin tidigare. Ny entrepenör. Mindre maskiner. "Man får vad man betalar för"! Ilskan var stor bland boende i trakten. Några, med egna rejäla maskiner, hade gett sig ut och plogat för att själva komma fram med lastbilar. Det hade plogats endast längs ena kanten eller mitt i vägen med för smala maskiner. Ett eländes elände rakt av. Husse och Matte höll sig hemma under torsdagen.

Matte njöt av vädret och tog sig fram fint med hakförsedda snökedjor på kängorna, när hon tog en timslång powerwalk med hundarna i tiogradig kyla. Det var så skönt att kunna ösa på och Matte hyllar sina båda höftproteser dagligen! Nu tio och fem år gamla. Hon mötte inga bilister och endast en hundägare. Vid hemkomsten ville Aili och Dima leka och väl uppvärmda av den raska promenaden blev leken vild, i all fluffig nysnö över äldre snö. Matte njöt och så länge man inte måste ut och köra på småvägarna genom skogen, med dålig väghållning numera, fördrar Matte detta framför trettio plusgrader. Resorna under livet har hellre gått norrut än söderut. Svalbard och Reykjavik var fina resmål.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)