Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI 7 ÅR!

2015-12-01

GRATTIS MODJI! Som i dag den första december fyller sju år! Nástis förstfödda.

En hund som i mångt och mycket är sin far Musti, räddningshund i Finland. En cool hund som undviker konflikter och har uppfyllt alla önskningar om en bra hund att jobba med! Som även har fått ett cert på utställning. Familjens självutnämnda vakthund att lita på i alla lägen. Hon sitter på trappen och håller koll över nejden. En hund som fått fyra fina knytt för två år sedan. Frågor har ställts om fler Modjiknytt. Önskemål finns! Men på grund av ett "missförstånd" försvann de möjligheterna dessvärre med hennes livmoder, när den avlägsnades i samband med kejsarsnittet. Mot Mattes vilja.

Måndag.

Matte försökte kompensera framför allt Násti och Modji för mycket "egentid" i helgen, när Husse och Matte roade sig på annat håll. När frosthalkan gett sig fram på dagen tog Matte och hundarna en långpromenad i området, med rätt många stopp för nyhetsläsande. Rådjuren börjar synas allt mer kring trädgårdarna och hundarna missade dem inte. Rätt som det var sågs en vit rumpa studsa iväg bort mellan träden. Den nya vägbeläggningen är som väntat nerkörd och gåbar endast i två spår mitt i vägen. I övrigt rullar stora stenar under fötterna och mycket har samlats längs med kanterna, vilket gör dem ogåbara med brant skurna och lösgrusade kanter ner i dikena. Man tvingas gå i de tillkörda spåren mitt i vägen. Obehagligt minst sagt när farterna ökat än mer i takt med att beläggningen körts till. Risken för stenskott med allt löst grus i en mittsträng och höga farter är stor och som fotgängare är man oskyddad. Ännu finns inga farthinder på plats.

Promenaden gick förbi den tomt där Lapsktrion träffade den halvåriga Schäfern, som fått fint fårnät kring sin tomt och områdets absolut finaste grind! Med siluettsågade hundar och katter i ovankanten! Månne man kan beställa? Tänk er! En grind med Lapska som kliver på grindens ovansida! Lockande helt klart. 

Inga snickeriarbeten hemma denna dag, då sjukdom kommit emellan och hundarna fick vistas fritt på tomten. När det jobbas på huset försöker Matte hålla Inspektorskan Aili lite kort så att hon inte stör och grinden står oftast uppsatt för fri passage med reglar och isolering. Vinden var isande kall och Matte höll igång med att kratta våta och tunga eklöv som blåst omkring och lagt sig på altanen bakom huset. Alla löv krattar Matte inte bort enligt nya rön om att göra så lite som möjligt på hösten, för att låta naturen ta hand om sig själv lite mer. Löven skyddar och maskarna får mat. Men blöta eklöv på trallvirke är ingen bra kombination!

När det började skymma satt hundarna redan på trappen och väntade på att Matte skulle ge upp. De var inte direkt nödbedda när ytterdörren öppnades! In i stugvärmen ville de! Modji är fullpälsad, Aili på gång och Násti har bara täckhår och en urblekt pälskrage runt halsen. Kylan kryper in på skinnet, bokstavligt talat. Men nu ser man å andra sidan vilken fantastisk kropp Násti har för sin ålder! Tre valpkullar och drygt 12½ år, smärt som förr med samma vikt på 14,5 kilo, muskler i låren, midja och inga hängtuttar! Hur många av oss gamla kärringar kan skryta med det....  Eller gubbs!

 

Antal kommentarer: 5

2015-12-01 22:12:50 - Anne-Lise, jorgenkofoed@dadlnet.dk

Tillykke med fødselsdagen Modji

2015-12-01 22:14:33

Tillykke med fødselsdagen Modji.

2015-12-02 07:45:38 - Marianne

Tack Anne-Lise!
Hälsa Danska Násti!

2015-12-02 09:19:58 - Saivi m flock

Meeen GRATTIS bästaste Mor! Glömde totalt bort att skriva till dig! Får ta med mig någe gott till nästa gång vi ses ! Tasskram (heart)(inlove)(flower) Din dotter Saivi m flock

2015-12-02 23:43:36 - Anna

redan 7 år. Oj oj vad tiden går.
Grattis Modji (flower)(star)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)