Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄGGTJUVAR

2014-02-26

Tisdag.

Cockermatte kom över med en sexpack nyvärpta ägg. Dessa ägg skulle Matte medföra till sin syster, med vilken Matte skulle fika på eftermiddagen. Äggkartongen ställdes på stolen utanför ytterdörren. För att Matte inte skulle glömma kartongen vid avfärd. Så rätt tänkt -  men så fel.....

En annan granne tittade över och det blev lite snack vid grinden. Hundarna hälsade och dröjde sig kvar vid grinden även de. En stund. Men så hördes Ailis ljusa skall vid trappen till verandan. Där stod hon med sin mor och tittade ner mellan trappstegen. Grannen promenerade vidare och Matte gick för att se vad Modji med Klon hade för sig.

Äggkartongen var nerdragen från stolen, den låg tom på marken framför trappen. Av äggen syntes inte ett spår. På verandan, översta trappsteget och framför trappen var det spår av fukt. Modji slickade sig om munnen och vek snabbt undan. Aili såg bara glad ut och tittade ner under trappen. Där låg ett ägg. Spräckt i skalet men flyttbart. Det behövdes inte någon Leif GW för att tolka spåren! För att kunna avslöja vad som hänt och avslöja den huvudansvarige för denna äggstöld! Mattes tolkning: Aili var lite allmänt valpigt nyfiken och drog ner äggkartongen. Som var en nyhet där på stolen. När äggkartongen väl var stulen och låg på marken var den enligt Modji ett lovligt byte. Nerför trappen bar det med kartongen och ut föll äggen. Dessa åt Modji upp. Aili fick på nåder städa upp det sista och såg ägget under trappen som sitt. Násti låg på gårdstunet och lät sig inte / fick inte involveras. Matte blev allt annat än glad. Medvetandegjorde Modji med Klon om detta på lite olika och individanpassade sätt. Mattes mat rör man inte!!!

Äggkartongen var hel. Men tom. Matte tog de fyra ägg som fanns i kylen, placerade dem i äggkartongen och ställde kartongen med ägg på stolen vid ytterdörren igen. Lämnade hundarna ute och gick själv in och satte på vatten för en mugg kaffe. Ett mycket snabbt avvikande således. Gick till fönstret och spanade på hundarna, för att kunna ta dem med äggen i munnen. Om de skulle återfalla i brott.

För sent. En trasig äggkartong låg nu framför ytterdörren, två hela ägg låg trots allt kvar i den sönderrivna kartongen. Två saknades. Modji slickade sig om munnen och förpassade sig snabbt bort från brottsplatsen. Aili såg denna gång mer tveksam ut och valde även hon att lämna brottsplatsen. Att Matte inte var särskilt glad var rätt uppenbart vid det här laget. Av totalt tio ägg fanns nu två hela ägg och ett spräckt ägg kvar. Inte mycket att medföra till syrran.

Matte valde här att ägna sig åt annat än att vara trevlig mot Modji och Klonen. Som att vara trevlig mot Násti och dricka kaffe. De två släktingarna var inte värda Mattes och Nástis sällskap och kunde få känna sig utfrysta en stund. Time out.

Sedan tog Matte med alla hundarna på en skogspromenad. Aili lös under strikt kontroll och de vuxna i koppel. Bakom Matte. Som inte ville ha draghjälp nerför bergknallarna.

Lite mer utevistelse på tomten blev det, innan Matte skulle ge sig iväg ner till centrum för fika med syrran. Utan ägg.

En sorg är att Modji blev kastrerad vid kejsarsnittet. Modji är nu mycket mer matfixerad än vad hon varit tidigare. Husse och Matte är emot att man rutinmässigt verkar föreslå och till och med propsa på en kastrering i samband med kejsarsnitt. Andra tikägare har upplevt samma sak. Här hade inte Husse och Matte något att säga till om, då veterinären ansåg en kastrering nödvändig på grund av livmoderns skick. Tänk om valparna dessutom varit bortom räddning...  Hemska tanke. Kastrering av både tikar och hanar är något som naturligtvis måste ske ibland av rent medicinska skäl. Men det är ledsamt att många hundägare verkar få rådet att kastrera sin hund för att förenkla vardagen som hundägare. Man talar från veterinärhåll mycket tyst om att det inte är ovanligt att hundarna i och med en kastrering riskerar att bli inkontinenta! 

 

Antal kommentarer: 3

2014-02-26 10:21:14 - Anna, www.raika.se

:P påhittiga hundar.
Ägg är gott o äggkartonger är roliga att slita isönder :D
Men man blir ju inte helt glad (star)

2014-02-26 11:11:45 - Saivi m flock

Men brudar! Skulle inte vilja se orginalmatte i den sinnesstämningen!
Jag ser ju till att hålla nya matten "vaken" lite då och då! Hon menar att jag är i samma klass som Balva o hennes far var ...pha! Detta är bara början :) Tror att vitan i ägget inte är så nyttig för oss dock.
Kramen från Lillesyrran

2014-02-26 19:53:19 - Anne-Lise

På dansk er der et ordsprog som siger at "Den kloge narrer den mindre kloge" - og de Finske hyrdehunde er kloge hunde....:D(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)