Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÄNGDER MED SNÖ,

TRÄNING

2013-02-07

onsdagmorgonen började det snöa. Det snöade allt ymnigare och till slut vräkte snön ner. Blöt och tung snö. Det fortsatte den med hela dagen, hela kvällen och hela natten, Det snöar fortfarande nu på torsdagmorgonen. Sedan i går morse har det kommit 25 cm. Matte tog en kort promenad med hundarna, men med blåst ihop med snöfallet piskade snön även i hundarnas ögon. De var inte speciellt förtjusta i att vara ute.

Trots vädret ställdes inte träningen in. Det lät inte som att det var så fasligt stora problem i trafiken. Blötsnön smälte på vägbanorna närmare begyggelsen. Så familjen for iväg till Ramirent i Veddesta. Där finns några olika förrådstält, vilka ger en möjlighet till träning under tak och ett av de stora tälten har inte använts på träningen på länge. Här bjöds nu skydd för både snöfallet och den kraftiga vinden och där fanns en fungerande belysning! Lyx! Ingen måste pulsa i djup snö heller.

Matte hade tagit med en tuss hår och den hanterades endast med en grilltång. Samma källa som tidigare. En påse med hår som samlats ihop långt före jul och sedan dess inte varit i konakt med människodoft. Håret placerades under en lastpall, på vilken det låg en ihoprullad plastslang i en hög. Mattes arbetshandske lämnades öppet i området, två figuranter placerades ganska nära varandra i andra änden av området. Modji fick vittringen av människor redan innan hon kom in i tältet och hon nosade upp efter väggen vid sidan av ingången. När hon sattes i arbete, frisök, drog hon ett snabbt varv genom området, ett grovsök. Därefter fokuserade hon på de två figuranterna gömda med några få meters avstånd. Båda var dolda, men en av dem kunde Modji ta sig fram till genom att hitta en ingång. Den andre figgen stod dold och dit kunde inte Modji ta sig in. Modji skallmarkerade en figge i taget och när båda kommit fram höll hon kontakt med dem båda och kollade med Matte: "Här är dina gubbar. Håll reda på flocken nu!"

Modji jobbade vidare och hade fortfarande vittring av människa i näsan, men nu svagare och annorlunda. Hon fyndade håret och även själva vittringskällan under lastpallen. Snygg skallmarkering. Håret fick ligga kvar och Matte belönade rikligt med godis. Modji jobbade vidare och hade vittringen av handsken, men hittade den inte. Hon sprang över den och letade. Vilket bevidade att hon jobbade med nosen och inte med ögonen. Handsken var en gulaktig arbetshandske som smälte rätt väl in i omgivningen dessutom. Men Modji löste uppgiften och överlämnade handsken till Matte. Snyggt jobbat!

Násti fick ett kopplat sök med två figuranter. Husse fortsätter arbetet med att staga upp sin hund. Han vill ha mer noggrannhet. Det är en svår balansgång när hundarna nu måste nöja sig med mycket mindre mängd vittring för att markera. Träningen har fått en ny inriktning och målbilden är annorlunda. Mer verklighetsbaserad. Sedan samarbetet med Missing People började i slutet av oktober, har hundarna varit ute skarpt flera gånger. De har medverkat till att en försvunnen man hittades drunknad efter fyra veckor.

Nástisönerna Epic och Lime deltog också på träningen och de fick varsit frisök. Båda killarna är skallmarkörer och de har inga som helst problem med att ta sig fram i bråtig miljö. De gjorde imponerande bra ifrån sig och fyndade och skallmarkerade utan problem! Härligt när valpköpare tar vara på ett bra material! Tack!

Äntligen kunde en saknad medlem i träningsgruppen komma med på träningen! Livet består dessvärre av annat än hundar och träning vissa perioder i livet. Hunden hans kom minsann ihåg hur en slipsten skall dras och Matte hittades och markerades. Likaså figgen som var gömd intill. Duktig kille!

Kvällen avslutades med en hamburgare som vanligt och sedan återstod en halkig färd hemåt. Snöande hade nu tilltagit och sikten var usel. Vägarna moddiga och sliriga. Hemma var vägen helt oväntat plogad och en snövall måste skottas bort innan bilen kunde köras in på tomten. Trappen måste friläggas. Grangrenarna hängde lodrätt, nertyngda av mängden med tung snö och för att ta sig in måste ryggarna krökas rejält.

Husse och Matte fick skotta tung snö en lång stund. Hundarna satt på verandan och väntade tålmodigt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)