Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTERNET FÖRSVANN,

AKUT SÖK

2013-02-23

Under natten till fredagen försvann internetuppkopplingen spårlöst.

Ett telefonsamtal till Tele 2 gjorde inte Matte så mycket klokare. Där kunde man inte se några problem. Rådet var att instalera om den trådlösa rautern. Något som Matte ine kände sig kapabel till. Husse hade bättre koll, men han var på jobbet.

Lite back i dagboken.

torsdagen tog Matte med sig hundarna på en långpromenad upp till sjön. Där traskade gänget vidare längs stranden på en upptrampad stig. Att sätta fötterna utanför innebar plötsliga överraskningar, där det bar igenom och effekten var som att titt som tätt trampa ner i stora hål. Mycket obehagligt! Alltså ledde stegen längs stigen. Inte ut i skogen. Promenaden ledde vidare till Älgeby och tillbaka hem mot Garns Ekskogen. Vädret var behagligt, med en mycket svag vind, lätta skyar och ett par minusgrader. Här ligger det väldigt mycket snö och än är det vinter. Skall vara vinter! Efter en härlig promenad blev det lite vila inne, men ganska så snart var Matte och hundarna ute på tomten. Inte kan man vara inne när det är så skönt ute!

Fredagen bjöd också på behagligt väder, men dagens promenad blev av den kortare varianten. Vilket kom att visa sig vara mycket bra!

Direkt efter middagen tog Husse itu med datorn och inte minst rautern. Ingen ordning blev det. Knepigt var det. Vad Husse gjorde vet inte Matte. Men tid tog det och så himla enkelt som grabben på Tele 2 hade fått det att låta var det definitivt inte! Husse kämpade på. Länge. Ville helst slippa att ringa supporten. Kan själv. Husse kunde själv! Till slut. Duktig Husse!

Det första som dök upp när kontakten var etablerad med internet, var ett akut sökuppdrag på Lidingö. Från Missing People på FB. För några minuter sedan! Avvaktan på mer information och ok att gå ut från anhöriga och polis. Under tiden började Husse packa sin och Nástis utrustning för ett nattsök. Så snubblande nära att dett missats! Utan internet - ingen information! Modji är gravledig från och med nu och utan kunskap om hur länge, kunde inte Modji lämnas ensam hemma.

Vartefter började det klarna lite mer och en antydan till samlingspunkt fanns angiven, varför många skyndsamt begav sig iväg ut till Lidingö. Så och Husse och Násti. Matte höll koll på FB för kompletterande information och messade denna till Husse. Ett av hundekipagen i hundgruppen bor på Lidingö och mötte upp med Husse och Násti. På FB var 21.00 angivet som samlingstid och hundekipagen var på plats lite före klockan 21.

Väl där försågs de med kartor och tilldelades en följeslagare av Missing Peoples Operative Chef. Följeslagaren var en hundkille, tillika orienterare och boende i närheten. Kunde knappast vara bättre! Hundförarna hade den lampförsedde orienteraren i täten och gick sedan med sina hundar och sökte av varsin sida av gångvägarna genom skogen. Med rätt många meter emellan sig. De sökte en man som försvunnit på morgonen, när han varit och handlat. Skalllgångskedjor skickades också ut.

De två hundförarnas område låg parallellt med där en skalllgångskedja gick och skallgångskedjan befann sig ett stycke snett bakom och vid sidan av hundförarna, när den saknade mannen återfanns avliden på en knappt synlig stig. Drygt två timmar efter det att söket startat!

Polisen hade sökt efter den försvunne mannen tidigare på dagen. Anhöriga bad senare Missing People om hjälp.

Strax före midnatt ringde Husse hem och berättade att mannen var återfunnen avliden av Missing People. 60 personer hade med två timmars varsel, högst, hörsammat vädjan om hjälp och infunnit sig för att hjälpa till att söka efter mannen. Helt otroligt! En fredagkväll. Vadå fredagsmys och Lena PH på apparaten. Hjälp behövdes och hjälp erbjöds. Den försvunne mannens anhöriga fick visshet och ett avslut innan dagen var slut.

Matte och Modji gjorde kväll så småningom, efter en mer vardaglig kvällspromenad i månskenet än vad Husse och Násti fick. Vid halv två på natten kom Husse och Násti hem och värmde sig framför en sprakande brasa.

Än en gång har Missing People lyckats.

 

Antal kommentarer: 1

2013-02-24 14:15:41 - Anette o två lapska

Tur att Missing People finns.....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)