Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILLBAKA TILL TORPET, foton

2021-02-12

Torsdag.

Lika mycket snö som det har fallit över Lapskreviret har fallit över Torpet ett litet stycke närmare kusten. Hemmavid har det skottats tillräckligt mycket för att få Husse och Matte av dröja med ett besök, som skulle innebära ännu mer snöskottning. En plogvall måste bort för att komma av vägen och in på den egna infarten.

Stugan har dock inte varit obesökt, bara för att Lapskflocken inte har kunnat besöka den! Tomten är idealisk för hundar att roa sig på! En inhägnad skogstomt där hundar kan vistas i relativ frihet och när behovet uppstod var det självklart att låna ut den! Att bli med valp mitt i vintern, boende i lägenhet samt Coronaisolerat är inte det enklaste. När träningsgruppen utökades med två valpar som behövde få utrymme för lek och bus och lite inkallningsträning samt miljö- och socialträning, fick Torpet bli en samlingsplats där de två valparna kunde träffas, liksom deras människor. Alla som har sina hundar lösa på promenader i parker och på hundpromenadvägar, har dessvärre inte hundar med ett kynne lämpligt för umgänge med andra hundar och absolut inte med valpar! Alla hundägare förstår sig inte på hundar. Här på skogstomten har de kunnat utforska ett stycke inhägnad skog under trygga förhållanden. Runt om går många av skogens djur nära inpå staketet och en och annan människa på promenad går förbi utanför grinden. Det har grävts efter möss och sorkar och en Lapsk "storebror" har guidat de yngre.

Klicka för större bilder.

Husse tog tag i snöskyffeln som stod och väntade vid grinden och skottade fritt för bilen och grinden. Matte använde en stor spade för att få unden den packade snön framför stugdörren och lillstugedörren. Ett snötäcke som hemma, bestående av fyrtio centimeter snö, hårt packad i botten och fluffig på toppen. Olyckliga väderförhållanden har lagt grunden med blötsnö - regn och sedan många minusgrader och vinter. Förhållanden som innebär problem för rådjur och älgar att komma åt maten genom det hårdfrusna bottenlagret närmast marken. Matte kunde skotta bort stora hårda block lämpliga för iglobyggande, från den lilla altanen vid lillstugan! Hundarna hade fullt upp med att nosa runt på hela tomten, då de genast upptäckte att träningskompisarna varit på besök dagen innan! Kanske låg de och gömde sig någonstans?! Bra motion blev det när de pulsade runt längs med hela staketet, för att inte missa något hörn.

Modji och Aili var sedan mycket snabba med att upptäcka att altanen åter blev en sittvänlig plats i solen! Här kan de sitta halvvägs upp mellan skog, hygge och infart för full koll över sitt lilla skogsrevir.

 

Snart var hela altanen renskottad från snö och Husse och Matte slog sig ner för lite ryggvila och energipåfyllning i form av varsin banan. Modji och Aili hade tjuvstartat med varsin vomburgare. Hela Lapskflocken uppskattar mycket att komma hit, där hundarna kan gå omkring och skrota för sig själva och leva sitt hundliv utan inblandning. Det fanns rådjursspår både på tomten och utanför, men vildsvinen hade hållit sig helt och hållet utanför. De är många här och ställer till mycket elände med sitt bökande på jordbruksmark och tomter. Hittils har de inte försökt forcera fårnätet, som är välspänt och tätat mot marken.

På hemvägen passerades en liten pizzeria och Matte tog chansen att slippa laga mat vid hemkomsten. Ljuvliga dofter spred sig i bilen och pizzakanter är en favorit hos Modji och Aili!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)