Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I STADSHUSET

2015-11-26

Onsdag.

Regnväder hela dagen. Efter en kort morgonpromenad for Matte till stallet för teorilektion om tävlingar med Islandshäst. Tävla med hästen kommer Matte inte att göra vad hon vet. Annat än vad som eventuellt sker inom ridskoleverksamheten, som del av undervisningen.

En granne med en bod helt nära vägen har haft inbrott i boden där en MC förvarades. Inga fönster avslöjar innehållet i den lilla boden. Någon visste att där fanns ett attraktivt fordon, men detta fordon var låst med säkert lås och blev kvar i sin bod. Obehagligt med inbrott nära inpå. Nya uppmaningar från styrelsen i samfälligheten att hålla koll på omgivningen. Var vaksam! I stort som i smått.

Bygget går vidare och under dagen koncentrerades byggnationen inne i rummet. Väggar och tak finns och golvet är på tur.

På kvällen tränade familjen i källaren under Lidingö Stadshus. Varmt och torrt! Bilarna stod i garaget och hundarna hade det varmt och gott. Aili fick börja för en gångs skull. Matte har velat vänja henne vid skillnaden på ny och gammal vittring och därför har Aili oftast fått göra sitt jobb sist.  När sökområdet varit fyllt med vittring från gamla legor. Nu skulle Aili tränas i att koppla ihop söket med markeringarna. Varför figgarnas legor valdes så att inte Aili skulle kunna komma ända fram till figgen. Men hon skulle se figgen och röstbelönas och triggas att skälla fram figuranten för godisbelöning. Matte fick veta var figgarna var gömda för korrekt belöning och för undvikande av belönande av tveksamma markeringar. Aili jobbade fint och hittade sina figuranter utan problem. Hon kom till skall mycket bra och belönades för korrekt beteende av Matte och tack vara ett kanonjobb från figgarna skällde Aili fram dem ihållande och taktfast! Glada och roliga figgar som bjöd på sig själva! Matte tackar, bockar och niger! 

Modji fick ett upplägg med bara en figurant och Matte ville inte veta var figgen var gömd, men önskade en klurig lega! Modji fick söka av den första halvan av sökområdet tomt, med gammal vittring och ett klädesplagg utlagt som störning. I slutet av området, ett kontorsförråd, visade Modji stort intresse och jobbade koncentrerat. Skallmarkerade mot en låst dörr, dit ingen nyckel fanns och som inte ingick i sökområdet. Vittringen fanns där och av erfarenhet markerade Modji mot dörren. Matte sökte förgäves efter tänkbara gömställen och Modji försökte precisera. Mängder med stolar var staplade längs en vägg och Matte försökte upptäcka håligheter att gömma sig i. Bakom ryggen på Matte jobbade Modji vidare kring dörren och började krafsa för att komma längre in bland möbler och föremål. Krafsandet hörde inte Matte, bara träningskompisarna som även visste var figgen var gömd. Modji var helt rätt ute! Matte upptäckte en fylld sopsäck där Modji tycktes placera figuranten, en vuxen och reslig man. Säcken låg på en hurts och där kunde han ju inte få plats. Men si det gjorde han! Likt ett gigantiskt foster låg han med knäna runt öronen och det var fullständigt ofattbart att han kommit in i detta lilla utrymme! Med vissa problem lyckades han sedan trassla ut sig och rätade lättad på kroppen när Modji visat Matte var den försvunna personen fanns. Härligt med träningskompisar som offrar sig för sina medmänniskor! Mycket bra träning blev det med Modji! Stort tack till Limehusse!

Násti fick ett upplägg liknande Aili och fick skälla mycket på sina figgar! Sådant gör henne glad! Arbetsglädjen är precis lika stor som för tio år sedan, när Násti blev certad räddningshund! Det är härligt att se henne jobba!

Fem Lapska Vallhundar tränade denna kväll och de skötte sig alla mycket bra! I gruppen skrattas det mycket och stämningen är lättsam på träningarna. En väl sammansvetsad träningsgrupp är en stor tillgång! Man känner varandras styrkor och svagheter och det skojas mycket, vilket självklart påverkar hundarna i positiv riktning! Det blir inte så prestigefyllt. 

Som vanligt avslutning med eftersnack över en bit mat. Tack för ännu en bra träningskväll!

Antal kommentarer: 2

2015-11-27 19:32:30 - Saivan med matte

Åååå vad vi är avis på er som har en så bra träningsgrupp! Vi hade en super grupp här uppe i Dalom en gång i tiden berättar matte... men vad hjälper väl det idag ??!Jag vill oxå! (heart)(flower)(star) Tasskramar !

Eran Saivan

2015-11-28 08:24:15 - Marianne

Som extern medlem är du välkommen att träna med oss i julhelgen "Lilla Svarta"/ "Skogsrået"! Kärt barn har många namn!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)