Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGBESÖK

2014-08-11

Fredag - söndag.

Familjen hade besök över helgen och Matte tog datorfritt och ägnade sig åt mer social samvaro. Yngste sonen och Husse skulle gå på golfkurs på den närbelägna golfbanan under lördagen och söndagen och sonen anlände redan tidigt på fredagen, med tre dagar ledigt i rad. 

Vädret var fint med sol och 25 grader och Matte och hundarna tillbringade helgen med utevistelse från tidig morgon till sen kväll. Priviligierade hundar som får bestämma själva om de vill vara ute eller inne när ytterdörren står öppen hela tiden. En stor gammal snok höll dem delvis sysselsatta.

Matte intervalljobbade i trädgården med lättare jobb, såsom bortplockande av vissna blommor och vattning. Mycket vila blir det nu, med begränsad rörlighet. Trist, men kunde ha varit värre. Födointaget måste minskas i förhållande till den minskade rörligheten och DET är väldigt trist! För en halv bulle till fikat MÅSTE Matte bränna några kalorier trots allt. Matte är hård mot sina hundar och försöker vara hård även mot sig själv. Kilona smyger sig snart på och Matte vill fortsätta kunna bära samma klädstorlek  som de senaste tio åren. Därför rör sig Matte så mycket som möjligt på dagarna. Trots svårigheter och värk. Det betalar sig sedan. Men hundpromenixen skedde med hjälp av elmoppen.

Kvällarna var ljumma och behagliga och tillbringades ute på lite olika sätt. På fredagkvällen var det grangrillknytis på tomten intill. Var och en tog med det som skulle grillas samt dryck och tillbehör. Husse och Matte bidrog med ett trädgårdsbord och ett kubbspel. Tio personer bänkade sig runt långbordet och hemma på verandan på andra sidan staketet höll Lapsktrion koll, i sällskap av A.  som fick disponera huset som han ville. Lördagkvällen tillbringades på den egna uteplatsen med hundarna i närheten. Matte överraskade med att helt på egen hand ha fått hem det massiva gamla träträdgårdsbordet i trä på skottkärran. Det man saknar i styrka får man ersätta med teknik! Herrarna var mycket nöjda med sin golfkurs.

Söndagmorgonen var sval och skön och Matte tog med hundarna på en tidig långpromenad med moppen, innan solen hunnit komma för högt på himlen. Mycket folk var i rörelse denna morgon, tänkande precis som Matte. Promenaden blev lång och hölls i ett raskt tempo och Násti och Modji behövde sträcka ut i cykeltempo för motionens skull. Hundar under ett år skall inte motioneras, så därför fick Aili sitta mellan Mattes fötter och åka en del av sträckan. Det gör hon gärna, även när det går fort och moppen kränger i alla gropar på grusvägen. Uppenbarligen är detta transportsätt inte helt ofarligt, då en drygt åttioårig granne nyligen välte och fick moppen över sig, med en amputerad stortå som följd. Men hans rörelseproblem är betydligt allvarligare än Mattes. Ledsamt var det att höra att hans nyvunna frihet åter begränsats.

"Pudelmatte" fortsätter att förvåna. Hon väljer inte morgonens eller kvällens svalka, utan fortsätter att i full fart cykla förbi mitt på dagen. Varje dag. Vad som förbryllar än mer är att det inte alls är en Dvärgpudel! Enligt uppgift till en person är det en Lagotto! I så fall är detta en ung valp som motioneras med cykel i stark värme varje dag!? En annan person har fått höra av nämnda matte att det är en Pumi eller Puli. ? Märkligt att inte veta vilken ras man äger. Hur som så är det nu många som reagerat på den ohörsamma och mycket skälliga lilla hunden som cykelmotioneras lösspringande mitt i vägen varje dag i stark hetta. Vägen är väldigt trafikerad och ibland kommer stora lastbilar som kör fort. Den lilla hunden låter sig inte alltid fångas in så lätt. Hur skall detta sluta? Inte bara Matte undrar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)