Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DJUP SNÖ - ETT TRÄNINGSREDSKAP (foto)

2019-02-11

Söndag.

Än ligger det ett tjockt täcke med snö över marken, trots ett envist regnande på lördagen. Nu aningen ihopsjunket dock och åter användbart som träningsredskap åt Matte och för motionerande av hundarna! Att solen dessutom behagade skina över Lapskreviret gjorde inte det hela sämre! Blåste gjorde det och inte kändes det som vår, trots fem plusgrader och vatten som fyllde bäckfåran över den is som sjunkit ner.

Matte gillar vinter och snö men inte is och längtar trots allt inte speciellt mycket efter våren. Det suckas i media över mörka vintermånader, hemska januari och vabruari, mörker och elände. Men det som förr var vanlig vinter är nu extremväder och det som förr var normalt förefaller nu vara onormalt, utan några aspekter på klimatförändringar! Förr var det normalt med snö på vägarna när det var vinter i Stockholmstrakten. Tågen hade motorlok som plogade och det stod män vid växlarna på Roslagsbanan och tinade upp dem. Nu ställdes trafiken in helt i förra veckan när det snöat mycket!? 

För femton år sedan flyttade Husse och Matte in i den lilla stugan i skogen. Det var djup snö i skogen flera vintrar och Matte åkte skidor på stigarna bort till golfbanan med Gázzi och Násti före i spåret med dragselar och Matte hade hundförarbälte. Násti var den som drog och Matte uppskattade draghjälpen i motluten! Inte längre tillbaka i tiden än så behöver man gå för att minnas en bättre fungerande kollektivtrafik i trakten! Eller bättre snöröjning! Eller färre fetstilta katastrofrubriker på löpsedlar och i tidningar. Vinter med snö var normalt då. Men förefaller onormalt i Stockholmstrakten nu.

När Matte gick ut medförde hon två kryckor och en liten påse med hundarnas torrfoder. Nu skulle det motioneras! Nej, Matte hade inte tänkt äta hundmat för ökad energi. Tanken var att förena sitt eget behov av motion och träning av benmusklerna, med hundarnas behov av motion. Hundarna har undvikit att gå i den djupa snön och har hållit sig där Husse har snöröjt, vilket Matte nu tänkte ändra på. En nödvändighet då vägen är så isig att man halkar även med broddar och ingen verkar ha planer på att sanda. En sommargranne passerade förbi gående uppe i plogvallen! Totalt oförberedd på väglaget. 

Nåväl, Matte klev ut i snön och var till en början rätt ensam på den tämligen orörda vita ytan. Men efter att ha stannat några gånger och kastat ut hundmaten, en "kula" i taget åt olika håll, uppmärksammade Modji och Aili vad Matte pysslade med. Leta godis brukar de få göra som aktivitet ibland, men då får de vänta inne medan Matte sprider ut godsakerna. Nu var det så lös snö i ytskiktet att bitarna genast sjönk ner och då blev det knepigt för dem att hitta, även om de såg kastriktningen.

Hundarna kastade sig ut i snön och fick jobba rejält, då den räckte upp över benen på dem. Matte kryckade sig försiktigt fram och valde orörd snö så länge det var möjligt. Både för att få lyfta benen ordentligt och för att hundarna skulle få det svårt att ta sig fram och att hitta godsakerna. Kors och tvärs tog sig Matte fram, spridande godsaker åt hundarna omkring sig. Solen sken! Snön gnistrade! Olika falla ödets lotter. Jämnåriga är ute på skidor i fjällen nu, både utför och på längden. Eller planerar sommarens mångmila vandringar längs leder hemma och utomlands, på plan mark och i bergen. Matte kryckar sig fram och är glad att ha fått höftproteser och sluppit rullstol....  Några mångmilavandringar lär det inte bli med en artroskropp, men långpromenader, inte vandringar, med hundarna skall det åter bli. Som tur är har Matte hunnit vandra både i fjäll hemma och i berg utomlands innan det blev för sent. Foton är till stor glädje och än funkar minnet! Snart funkar benen igen.

När hundarna ansåg att området var väl avsökt hade Matte inte längra några ställen att gå på där snön inte var väl tilltrampad. Vilket inte gav samma möjlighet till höga benlyft, utan bara var knöligt. Husse var fikasugen och Mattes träningspass fick nog anses vara färdigt. Lapskflocken drog sig in i stugan när solen försvann bakom de höga granarna. Lite senare dök en av Mattes söner, som passerade trakten, upp med pizzor! Elden sprakade i kaminen och hundarna slog sig ner på skinnet framför. Även de tvåbenta som kom mer eller mindre direkt utifrån, slog sig ner vid kaminen för en trevlig stund tillsammans.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)