Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FINA HÖFTER m.m.

2015-09-24

Som tredje syster är nu även Modjidottern Gátchis Bargi Adji röntgad med A-höfter och armbågar u.a. Fyra valpar i kullen - tre A-höfter och brorsan Runne ännu oröntgad, men han planeras bli röntgad när tid och möjlighet finns med tanke på jobbet med renarna i nordligaste Norge.

Vid besöket i Danmark filmade uppfödaren Susanne lite av aktiviteterna som kan ses här.

tisdagen tog Matte hundledigt och tog båten till Åland och tillbaka med två grannar, som inte gjort detta på många herrans år. En mycket trevlig dag hade de tre pensionärerna! Åt buffé och handlade i taxfree och smälte in i skaran av friherrar och friherrinnor som daglediga kunde roa sig en solig dag genom skärgården.

Onsdag.

Efter en kort morgonpromenad drog Matte iväg till ridskolan och kommen halvvägs öppnade sig himlen med ett redigt skyfall! När Matte kom fram vräkte regner fortfarande ner och en stackars ridgrupp hade lektion i vätan. Så plötsligt hörde regnet uppe och det var färdigregnat för dagen när Matte borstat, kratsat hovar, sadlat och tränsat stoet Yalla. En ny bekantskap som ridläraren gett Matte som test och för träning. "Med henne måste man göra rätt för att hon skall göra rätt! Gör man inte rätt stannar hon inte och gör man inte rätt travar hon inte!" Upp till bevis alltså! Orden klingade i öronen när Matte, full i skratt, varken fick stopp på hästen och inte heller fick henne att trava - bara tölta allt snabbare med uppkört huvud vid första försöket. Men det löste sig. Yalla hade en mycket snabb trav med jättekliv för att vara så liten och ridvolten började kännas trång när hela gruppen skulle rida volter i trav i varje hörn runt koner. Matte hittade rätt kanappar att trycka på med Yalla och resultatet blev gott. Även i den snabba galoppen runt ridbanan. Ridläraren föreföll mer än nöjd. Matte kände sig nöjd och genomarbetad.

På kvällen tränades det med Lapskgänget, för kvällen bestående av tre tikar och två hanar inför lagtävlingen. Platsen var en bergtäkt med olika typer av områden. Mörkret faller allt tidigare och planen var att köra kopplat sök i mörker i miljö, som nyttig träning där säkerheten är viktig.

Aili har oftast fått köra sist för att lära sig skilja på gammal och ny vittring, men denna kväll fick hon börja i dagsljus. Hon fick ett stort frisök med två dolda figuranter för att locka fram skallmarkeringarna. Matte visste inte var figgarna var gömda och hade ingen "facitgubbe". Aili sattes i arbete med sedvanliga startrutiner. Viktigt! Startrutiner glömmer många bort tyvärr. Hon sökte vittringen och när hon fann den i början av området stack hon iväg utom synhåll långt bort från Matte. Som sedan hörde Aili skallmarkera och gick efter ljudet. Aili var otålig och kutade tillbaka ett litet stycke för att kolla att Matte var på väg, varpå hon tvärvände tillbaka så fort hon såg Matte långt borta. Aili ringade in figgen i den stängda boden och stannade sedan vid dörren och skällde snyggt och prydligt mot dörrspringan där vittringen sipprade ut. Efter belöning gjordes ett tydligt avslut och Aili sattes i arbete igen. Hon fyndade Husse uppe på stora betongblock inklämd bakom gallersektioner och måste lösa problemet att hitta ingången i medvind. Som tur är kan Aili både jobba självständigt långt ut från Matte och lösa problem, varför hon löste även denna uppgift. Mycket snyggt jobbat av Aili!

Násti fick ett kopplat sök i skymning med tre figuranter utlagda.  Utan figgar gömda högt uppe, men i miljö. Även hon löste uppgiften med mycket motor och glädje.

Modji fick koppelsöka i kort lina för ökad räckvid, i mörker och med pannlampförsedd Matte. Figuranterna var utplacerade avsiktligt, utan Mattes vetskap, så att vittringarna skulle slå i varandra på rad i vind, med en figge placerad högt uppe där vittringen slog ner runt omkring. Vilket inte innebar några problem för Modji. Kanske mer då för Matte, när Modji fyndade Husse som sista figge bakom en stor hög med gatsten i ett hörn med bråte i utkanten av området! Matte löste uppgiften med hjälp av linan, som gav Modji en möjlighet att ta sig fram till figgen för skallmarkering medan Matte stod kvar på fast mark.

En bit mat blev det på Mc Donalds och eftersnack - taktik och praktiska detaljer inför lagtävlingen i Lidköping den 16-18 oktober!

Tack för kvällens givande träning!

 

 

Antal kommentarer: 1

2015-09-24 10:50:13 - Saivi m flock

Grattis syrran till finfina höfter du oxå!(star)(star)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)