Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING HELA DAGEN

2023-09-13

Tisdag.

Matte tog med sig hundarna och återvände till Torpet för fixa lite av varje. En ny och svagare lampa, med mjukare ljus, skulle sättas i den nyuppsatta armaturen för att inte störa grannfamiljen. Mängder med invasiva ormbunkar skulle mejas ner med trimmern och Dima skulle tränas.

Hundarna släpptes som vanligt lösa på tomten vid ankomsten och Matte satte på Aili ett reflexhalsband, som vanligt, för att hon skulle synas bättre under alla allt brunare ormbunkar. Dima fick ett reflexhalsband försett med pingla, för att både synas och höras. Dima fick nu även på sig antiskällhalsbandet med fjärrkontroll och funktioner för både en spraydusch som korrigering och ett pipljud för belöning. Precis som när man klickar in hunden har Matte tränat in att två pip betyder belöning för att Dima gör rätt. Dima har klart för sig att hemma uppskattar inte Matte att han skäller vid staketet och vill att han skall skvallra, i stället för att skälla ut förbipasserande. Nu vill Matte att Dima gör på samma sätt i flockens andra revir. Där aktivteter pågår i en barnfamilj på andra sidan staketet. En annorlunda situation än vad han är van vid. För närvarande pågår byggnation hos grannen på andra sidan av reviret, så för Dima är det mycket nytt på båda sidor om hans revir. Någon enstaka hund promenerar även förbi på den lilla skogsvägen ett stycket nedanför grinden. Dima har mycket att hålla reda på - inklusive att hålla käften vid staketet! Oavsett väderstreck.

Under sommaren har det inte blivit många besök vid Torpet, på grund av endera hetta eller regn. Nu har Dima fått vara där upprepade gånger på väldigt kort tid och det har varit väldigt bra för honom. Nyhetens behag och utmaningar hade lagt sig lite när han på tisdagen stack iväg från grinden och upp på tomten för att kolla läget. Det var inte samma tjurrusning rakt upp mot berget och skogen bakom stugan som tidigare! Det var en aningen lugnare kille som nu sprang iväg, för att snart uppsöka Matte och rapportera att läget var lugnt. Aili gjorde som hon brukar. Hon skrotade omkring lite överallt och nosade efter nyheter. Nya spår som skvallrade om kattbesök av alla katter som bor nere i byn. När det var gjort slog sig Aili ner på gårdstunet i närheten av Matte, som inledde besöket med nedvarvning och tidningsläsande, samt en lunchmacka medförd hemifrån. Överraskande snart anslöt även Dima!

Plötsligt reste sig Dima och rusade i vild karriär ner till grinden utom synhåll från huset och skällde. Matte gav honom en korrigerande dusch från halbandet utan att kommentera och Dima tystnade. Han återvände snabbt till Matte som belönade skvallrandet. Något mer skällande blev det inte under resten av dagen. Inte ens när byggaren bredvid jobbade mycket nära staketet eller grannbarnen kom från olika aktiviteter under dagen. Dima hade noterat att samma regler gällde i båda hans revir. Hans sambo Aili försökte lura honom att göra fel ett par gånger, genom att diskret och mycket snabbt avge ett enda skall - något som Dima inte gick på. Bra där!

Efter en initial vilopaus tog Matte tag i de sysslor som hon hade att utföra under dagen, allt under det att hon tränade Dima genom att ha fjärrkontrollen i fickan. Lampan byttes och sedan körde Matte trimmer en timme i sträck. När båda de medförda batterierna var tomkörda låg mängder med bruna ormbunksblad fällda över blåbärsris och gräs. De brer ut sig år från år och lär inte gå att utrota. Bara hålla undan, liksom lupinerna där de trivs. Även de trivs vid Torpet, så alla blad Matte såg fick falla för trimmern äve de. Visst är regnbågslupiner vackra när de blommar! Men inte när de tagit över och kvävt all annan växtilighet! Blåbärsriset täcker en tredjedel av tomten och verkar trots allt klara sig bra. 

Dagens pensum av arbete var avklarat. Hundarna hade gått in i stugan och lagt sig. Matte gjorde sig en mugg kaffe och slog sig ner på den lilla altanen och läste lite mera; efter att ha bättrat på lagret av myggskydd. Det första lagret hade svettats bort i ansiktet! Samt tvättats bort när Matte svalkade av sig med iskallt vatten. Grannbarnen hade gått in och byggaren hade börjat göra kväll. Skymningen var i antågande och Matte samlade ihop sin lilla hundflock och for hem.

Goda vibbar finns på denna plats, i utkanten av byn mot berget och skogen. En plats för rekreation.

Ailis favoritplats.

Dima har övertagit Modjis favoritplats.

Liksom hemma fyller han lediga platser med nytt liv efter Modji. Lämnade luckor fylls igen. 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)