Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA ARBETSTEMPERATUR

2020-07-01

Tisdag.

Nej, rubriken syftar inte på någon av hundarna och träning, utan på utomhustemperaturen i relation till fysiskt arbete utomhus.

Äntligen var de behagligt att vara ute hela dagen med olika sysslor. Matte hade en hel del att göra med bortplockande av vissna tulpanstjälkar och ogräs av olika sorter när perennerna börjar sträcka på sig i rabatterna. Kvickroten har fått fart av regnet och Matte jobbade på hela dagen. Husse körde till tippen med trädgårdsavfall och ägnade sig  sedan åt ogräsrensande även han. Carport och grugång måste hållas fria från växtlighet och regnet satte fart på det mesta. Modji njöt av att ligga utomhus! Var som helst kunde hon ligga utan minsta tanke på solhetta. Aili tog det säkra före det osäkra och höll sig i stugan under sitt favoritbord. Sin vana trogen när det varit hett. Där har det fläktat från takfläkten. 

Trädgårdjobbandet pågick hela dagen men ganska hackigt och med flera avbrott. Enligt morgonens väderrapport skulle det vara regnskurar med inslag av åska under dagen. Mörka moln drog upp runt om på förmiddagen. Rapporten ändrades till inga regnskurar under dagen! Just då började det både regna och åska.... Det var väl det Aili visste. Varför gå ut över huvud taget! Resten av flocken kunde tydligen inte välja! Ut och in hela tiden. 

Så kom kvällen och då exploderade Aili! Hon rusade ut med en leksak i munnen! Bjöd upp Husse till lek och fick sedan tokfnatt! Modji höll sig på behörigt avstånd. Matte höll på med något bakom huset och hörde bara Ailis upphetsade tokskällande  och undrade vad som stod på. Aili sprang i cirklar och åttor och sprang av sig all uppdämd energi efter många dagars hetta och påtvingade vila. Måndagkvällens powerwalk var en parantes. Matte kände väl ungefär likadant när det gällde att ta tag i något att göra. Om än inte så påtagligt exposionsartat kanske. Leken med Husse klingade av och strax kom Aili och bjöd upp Matte till lek! Hon kastade sig över Matte genom att dra en klo hårt nerför underarmen och Mattes fina tatuering höll på att demoleras! Aili ville sedan ha kamplek med en gammal ihopknuten strumpa, vilket inte var optimalt. Att få grepp om en liten boll från två håll fungerade ju inte. Matte föreslog i stället en apporteringslek och då ville även Modji vara med! Det vill säga - Modji ville gärna också ha en godisbit! En apporterad sockboll byttes nämligen mot en godis. Matte sa "sitt" till Aili för att kunna kasta sockbollen att fånga i luften. Modji satte sig. Matte kastade sockbollen till den stående Aili som apporterade fint och fick godis. Modji satt lydigt kvar och fick godis. Det var så det blev och en stund föreföll alla nöjda. Snart ledsnade Aili och drog iväg med sockbollen och släppte den på gräsmattan och kvar blev Modji och Matte. Slut på leken. Aili hade fått ur sig det som behövde ut tydligen. Modji och Matte lämnade lekplatsen och återgick till tidigare sysslor. Aili gick i viloläge. En kortvarig vila då Husse ville ut i skogen med hundarna innan knotten blev alltför odrägliga och en ny regnskur skulle dra in.

En mer nedtonad sommarvärme passar helt klart Lapskflocken bättre, än den hetta som varit en tid. En tanke gick till de Lapska som lever på sydligare breddgrader och en undran hur de upplever tillvaron när temperaturen oftare och längre ligger kring trettio grader eller mer. Draghundar finns det ju också på sydliga breddgrader och de anpassar sig antagligen. Liksom människorna. Oavsett så planerar inte Lapskflocken någon flytt i någon riktning. Tidigare lockade nordligare breddgrader, men med tilltagande ålder lockar snöskottning och halka inte det minsta. Sommarvärme kring tjugo grader kändes bara bra. Marken tackade för det välbehövliga regnet. Nöjd Lapskflock.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)