Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARMT OCH VÅTT OCH VINTER, foto

2020-10-27

Måndag.

Det regnar vareviga dag och med milda och behagliga tolv grader, möglar det lite här och där. Matte försökte torka rosenbönor för utsäde nästa år. De visade sig börja mögla nu. Matte försökte höstpynta med en korg små färgglada pumpor i uterummet. De möglar nu.  Matte hade pyntat punschverandan med torkad lavendel som kroknade och möglade. Regnet behövs. Det är väldigt torrt i markerna ännu.

Matte tog med de båda Lapska på en långpromenad i områden för motion i högt tempo. Regnet hängde i luften men hängde kvar och Mattes regntäta jacka kändes för varm. Matte gick nog för fort. Öppnade jackan och saktade ner till hundarnas stora glädje. Oändligt mycket finns det att nosa på längs vägen om man är hund. Matte studerade trädgårdarna längs vägen och hundarna studerade hundstatus via kissfläckar. 

När dagarna abrupt kortats ner drar sig Lapskflocken in i stugan tidigare och det känns lite ovant att vistas inomhus så mycket. Modji och Aili stannar kvar i uterummet och får välja själva var det vill vistas. Aili har fått tillbaka sin fina ljusa underull under det mörkbruna och kragen skiftar så fin i hennes nacke. Modji fäller ännu och Matte försöker hjälpa de vissna och gulnade/solblekta täckhåren på traven med furminatorn. Ett redskap hundarna inte gillar! Dubbelkammen som river med underullen så effektivt tycker de mycket bättre om.

Många badar sina hundar för att få pälsen att släppa snabbare. Men Matte badar/shamponerar mycket ogärna sina Lapska Vallhundar med sina polara pälsar. Polara vallhundar! Minns tydligt en norsk domare på "Stora Stockholm" på 1970-talet! Matte ställde ut sin Siberian Husky, till utseendet snarlik en varg i färgen och en bra draghund. Några hundar kom nybadade och en mycket irriterad domare utbrast: "Förbannade badehundar! Pälskvaliteten kan ikke bedömas!" Ut åkte de som icke möjliga att bedöma. Fluffiga och icke funktionella pälsar som inte skulle slå ifrån sig väta och snö berövade sitt naturliga fett.

Alla hundar av polarea raser behöver bra och motståndskraftiga pälsar som skyddar mot väder och vind. En nytvättad päls gör inte det. Att spola av en smutsig hund med vatten är inte samma sak som att shamponera den! Polara hundraser skall ha avstötande pälsar som slår ifrån sig smuts och väta och där snö inte fastnar. Man skall inte beröva hunden sin naturliga motståndskraft mot väta genom att shamponera bort det fett som skyddar hunden. Att shamponera hundar titt och tätt för att de skall lukta gott säger sig en del göra. Något Matte har mycket dålig förståelse för. Låt hundarna vara hundar. En del shamponerar tydligen även sina katter av samma orsak. Matte förstår inte.

Är hunden en Lapsk Vallhund med rastypisk päls räcker det oftast med att borsta ur den smuts som inte faller bort av sig själv, tack vare en god pälskvalitet! Eller så kan man spola av hunden med bara vatten. Modji och Aili lever ett liv där de dagligen går i skogen och vistas ute på tomten. Där en bäck rinner och där det är både vått och smutsigt och grusigt. De får vistas på verandan/uterummet en stund för att det värsta skall rasa av och torkas med handduk innan de kommer vidare in. Om så krävs. Ingen av dem har någonsin besökt duschen och ingen av dem är någonsin shamponerad. De luktar ingenting. Inte våt hund och inte skit. Gázzi shamponerades två gånger under sitt långa liv. När hon rullat sig i färsk grävlingskit och när hon mörkersökt och råkat springa rakt igenom en låg behållare med oljevatten. Bara kraftigt och effektivt diskmedel fungerade. Samma som oljleskadade sjöfåglar behandlas med. Násti shamponerades nog aldrig. Minnet sviker. Högst en gång i så fall. Kammen används inte bara vid fällning.

Viktigt är att rasen får behålla sina funktionsdugliga pälsar med en god, skyddande underull! Bra täckhår som slår ifrån sig väta och smuts och i vilken inte snö blir kvar! Att rasen inte skall ha "lockiga" pälsar har i grunden med funktion och inte utseende att göra. Nu blir det kallare och snö och hundarna behöver mer än någonsin det naturliga fett som finns i deras pälsar. Beröva dem inte detta genom att shamponera dem, annat än om det är absolut nödvändigt. Vänta lite så ramlar det mesta av. Att tänka på är även att ett täcke ovanpå pälsen trycker ner och plattar till den och hindrar hårstråna från att resa sig för isoleringseffekt. Använd täcke om hundarna ligger i kalla bilar under träning, men inte för tidigt. De måste få en chans att anpassa sig till tilltagande kyla. Pälsarna måste få en chans att tjockna! I en bil kan de inte gräva ner sig i isolernade snö. Vilket de instinktivt gör om de får chansen.

Ailis kullbror Runne på fjället i oktober 2020. Foto "Runnehusse".

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 2

2020-10-28 15:35:36 - Lena&Ittis

När jag skull ställa Ittis första gången frågade jag Helax (Tjakkes Luovos) matte om tips. ”Borsta int ur honom” fick jag som svar. ”Låt domaren se att han har riktig päls”. Så rätt hon hade.

2020-10-29 07:53:58 - Marianne

Håller med! Har de varit i fällning inför en utställning så har ingen fått klappa dem! Så att inget ramlar bort! ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)