Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAG FYLLD MED AKTIVITETER

2020-09-24

Onsdag.

Matte inledde hundarnas dag med att kasta ut den lilla röda gummiflisan från en kong på gräsmattan. Där fick den ligga till sig en timme innan hundarna fick leta rätt på den, en i taget. Ingen hade gått på ytan sedan dagen innan och hundarna skickades från två olika håll för undvikande av ett tydligt spår. Båda löste uppgiften mycket snabbt.

De fick sedan hålla Matte sällskap medan hon jobbade i trädgården. Vilket innebar bärande av många hinkar vatten för vattning, markarbeten för god dränering kring grinden och grävande av en grop för plantering av en rönn. Vädret var somrigt och många var ute och hundpromenerade, vilket innebar en hel del skvallerträning. Husse var på golfbanan inte långt hemifrån och med bättre och bättre resultat blir han mer och mer triggad att träna!

För att räta ut ryggen tog Matte sedan en rask promenad på en knapp timme på tunggångna nyskrapade grusvägar, tillsammans med Modji och Aili.

Kvällens träning var åter förlagd till den närbelägna bergtäkten. Där de även denna kväll höll på med stora arbeten i en utvidgning av området. Ett himla oväsen var det när berget skulle hackas sönder och stora maskiner for fram och tillbaka i närheten. Förarna måste tänka vindriktning för att både se till att hundarna inte drog iväg på vittringar in i arbetsområdet och samtidigt fick möjlighet att söka vind och fynda gömda figuranter. Träningsgruppen höll sig vid sidan av i ett hörn som liknar ett skrotupplag och tätt inpå pågick inga arbeten. 

Aili fick ett sök där bara en enda person var gömd i området, men området var genomsökt innan och vittringar fanns överallt från dem som gått i området och från gamla legor/gömställen. Aili startades med arbetsområdet i ryggen och mot vinden, med hela sökområdet framför sig i vind och en person gömd högt uppe på en parkerad grävmaskin. I slutet av sökområdet nära bilarna, med människor och hundar strax bakom gömstället, även de i vind.

Aili stack iväg mot vinden och missade därmed den första bråtiga hörnan till höger i sökområdet, men lät sig hejdas och omdirigeras av Matte. Aili kollade hörnet och avrapporterade snabbt att det var tomt, innan hon återtog vittringen från den högt gömda figuranten, vars vittring spred sig över hela sökområdet i vinden. Matte hamnade långt efter och Aili stod snällt nedanför grävmaskinen och skallmarkerade figuranten länge, medan Matte tog sig fram så fort hon kunde över betongplintar och järnbalkar. En skallmarkerande hund måste ha ett "ihållande och vägledande skall" och hade inte Aili långt bort i andra änden av sökområdet, i förhållande till var Matte befann sig när Aili fyndade, haft detta så hade Matte inte hittat vare sig sin hund eller figuranten.

Modji fick ett snarlikt sök men där var figuranten gömd på marken under en stor presenning och runt om stod övriga hundförare som störning. Skulle Modji fokusera på den vittring hon inte såg under presenningen, den försvunne, eller låta sig störas av omgivande människor? Husse var nyfiken. Modji fick många olika vittringar och sorterade genast bort de fyra hon kunde se, för att skallmarkera den hon inte såg, den som var gömd. Något annat hade nog inte Husse eller någon annan förväntat sig egentligen av den rutinerade damen! Som mycket spänstigt tog sig fram över alla betongplintar, genom att i full fart hoppa från den ena till den andra!

Ibland blir det dock inte som man tänkt sig. Matte hade medfört den lilla flisan röd kong för att träna hundarna att hitta denna i olika miljöer och sammankopplat med sök efter människor. Medan Modjis halvbrorsa Lime sökte människor gömde Matte kongflisan på sockeln till en kon. Lime skötte sig fint och fyndade rätt snabbt och belönades av sin förare. Som sedan avrapporterade inför Modjis uppletande av kongflisan: "Jag vet inte vart den tog vägen, så du får väl se om Modji hittar den. Han kanske åt upp den?" Modji sattes i arbete och hittade ingen kongflisa, men hon pinkade på den tomma sockeln......   Matte letade febrilt men Modji hade helt rätt, liksom Limehusse. Den var nog uppäten. Fastnade kanske på den fuktiga nosen och följde med in i munnen. 

En ny kongbit gömdes på annan plats av Limehusse och nu fyndade både Modji och Aili biten, som var oåtkomlig och instoppad i fästet till skopan på grävmaskinen. Matte vill inte veta vad Modji tänkte om det uppletande Matte nyss skickade henne på, där hon valde att pinka på gömstället.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)