Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VAKTA GENOM ATT LARMA

2020-05-11

Söndag.

Regn och åska var att vänta på eftermiddagen och därför satte Husse och Matte fart ute i trädgården. Nu hade det äntligen torkat upp tillräckligt för att det fläckvis långa gräset på gräsmattan skulle kunna klippas. Inklusive alldeles för många maskrosblad...  Tvärs över vägen var gräsmattan helt nyklippt och Husse kände sig inspirerad.

Matte skyndade sig att färdigställa rensande och begränsande av två stora pilörtplantor som brett ut sig lite för mycket. Rotsystemen kortades in och rotdelar rensades bort. Marken runt om ställdes i ordning. Skapande av ett nytt "uterum" uppe på infiltrationskullen i hörnet av trädgården fortskrider.

Modji och Aili hade fullt upp med att ha koll på alla som passade på att vara ute och promenera innnan regn och åska skulle dra in. Samt på aktiviterna på närliggande tomter. Snett emot klipptes det också gräs, bredvid rensades det ogräs och på industitomten hade nu äntligen alla staplade byggnadsställningar, staketsektioner och liknande tydligt metallglänsande byggmateriel i stora staplar avlägsnats! Med hot om vite från kommunen. Nu var det någon form av möte på fastigheten och stämningen blev allt ljudligare, vilket Modji inte var helt bekväm med. Två skåpbilar där hade hon noga koll på. Vad som ersätter förvaringen av byggmateriel på den plana tomten, utan annat än två skjul, sommarvatten och inget avlopp återstår att se.

Modji och Aili skvallrar om allt som sker inom syn- och hörhåll. Ibland blåstirrar de i någon riktning och Matte förstår ingenting. Då. Men ofta senare. Från det egna reviret har de god koll neråt vägen ett gott stycke, vilket uppskattas av fritidsboende grannar som gärna står ut med visst skällande, då de två vaktande och larmande Lapska damerna upplevs som en trygghet. Fler än en gång har Lapskflocken gett sig iväg med pannlampa i mörkret för att kolla upp något hundarna skvallrat om. Det är rätt tydligt om det är besökande djur från skogen, eller något mer ovälkommet. Allt fler sätter upp kameror kring stugorna och på dessa kameror avslöjar sig ovälkomna besökare kring stugorna runt Lapskflockens revir.

En hundägare nära Lapskflocken upptäckte nyligen två personer på den egna tomten och släppte ut sina båda Labbar som fick inkräktarna att fly till skogs. Kameror monterades upp och därefter kom en ny ovälkommen besökare! För en kort tid sedan syntes en ung man som anlänt med en ihopfällbar cykel! En misstanke fanns att han kommit med bil som lämnats längre bort, men valde att röra sig kring tomterna på en liten cykel som inte gick att identifiera.  Att Modji och Aili vaktar genom att larma med skall uppskattas väldigt mycket av Matte och Husse!

Alla tycker inte att man skall beskriva Lapsk Vallhund som en vaktande hundras, i tron att ordet "vakta" likställs med attackera och bita. Är man lite påläst om hundraser vet man att även en Chihuahua är en form av vakthund, då den larmar och påkallar ägarens uppmärksamhet när något avvikande inträffar. Man kan vakta på många olika sätt och Lapsk Vallhund är en ras som vaktar genom att med skall uppmärksamma ägaren/föraren på att något sker som kan kräva ägarens ingripande. Lapska Vallhundar skvallrar och kommunicerar medelst skall. En egenskap som uppskattas av många och det är ägarens uppgift att lära hunden hur man själv vill att detta samarbete skall fungera. Matte väljer för egen del att förmedla: "Tack för hjälpen! Nu tar jag över". Med olika fördröjning beroende på situationen och om den upplevs hotfull eller inte. En ettrigt skällande hund håller många på avstånd. Att bara se den Lapska Vallhundens lätthet att ta till skall som enbart negativt känns inte rättvist mot hunden. Den är programmerad genetiskt för att ta till skall när den vill påkalla uppmärksamhet. Den behöver skallet för att påkalla ranars uppmärksamhet när de skall flytta på sig.

Så började det mullra i norr och snart kom regnet. Husse och hundarna hann tillbaka från skogspromenaden precis i tid för att inte bli blöta. Flocken var väl förberedd för nederbörd och eftermiddagsfika fick det bli i uterummet, medan regnet öste ner utanför. 

Var rädda om er !

 

Antal kommentarer: 3

2020-05-11 15:17:58 - Lena

Skönt med larmande hundar. Min är knäpptyst om han är ute på tomten och folk går förbi. Men om ngn okänd (eller ngn han inte är helt förtjust i) går IN på tomten (vissas självbevarelsedrift är ju inte så hög...) då börjar han låta. Högt. ”Men han såg ju så snäll ut” har jag fått höra. Absolut. Det är han. Men han larmar. Likaså har vi i grannskapet haft besök av folk med inte så trevliga avsikter. Om de får för sig att traska på tomten nattetid när vi alla ligger inne och sover (vilket har hänt) då säger Ittis också ifrån. Lika högt. Dock släpper jag inte ut honom på tomten, är rädd att han tar upp förföljandet av obehöriga och har ingen lust att ha honom rännande på byn

2020-05-12 06:45:32 - Marianne

Duktig Ittis!
Nej, släpp inte ut honom ensam då man inte vet vad en inkräktare kan göra med hunden! Vapen finns överallt tydligen.

2020-05-12 20:12:28 - Lena

Nä, han får vackert stanna inne, är rädd om jycken! Är även skönt att han ser skillnad på människor och rådjur. För även rådjur har vi gott om, och om han hade vaknat och skällt på varenda vitsvans hade ingen fått en blund i ögonen om natten (iofs hade mina tulpaner kanske klarat sig bättre då. Men det är en annan historia )
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)