Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAGTRÄNING

2013-07-04

Full fart igen på onsdagen. Efter en vilodag fanns det saker att ta tag i  vad gällde trädgården bland annat. Snoken lyste med sin frånvaro och Modjis djurintresse fokuserades på humlor. Modji är en fullfjädrad sadist. Eller en till Lapsk Vallhund förklädd katt möjligen. Hur som helst så är hon en djurplågare i klass med en nyfiken fem-sexåring som drar vingarna av flugorna. Det gör inte Modji. Hon vill ha större utmaningar än så och hon har säkert lärt sig av sin mormor. Gázzi åt getingar med välbehag. Modji fångar humlorna från blommorna i krukorna på trappen. Hon lemlästar dem så att de inte kan flyga och sedan tittar hon helt fascinerad på dem när de desperat kämpar för sina liv och kravlar omkring på marken. Vad Matte tycker om detta torde vara väldigt uppenbart för Modji. Men det ignorerar hon fullständigt.

På kvällen tränade familjen på Ramirent i Jakobsberg. Kvällens träning inleddes med hundmötesträning på en gångväg intill. Tre Lapska och en Golden. Utrustning som användes: klicker, godis, vattenflaska. Vattenflaskan hanterades av bakomgående medhjälpare. Samtliga inblandade hundar är vuxna och borde veta att uppföra sig bättre. De har tränats i detta förut, men den träningen behöver skärpas till lite. Ribban har höjts och kravfasen är nådd. En av hundarna måste kunna uppföra sig inför en kursstart. Alla fyra behövde träna!

Modji fick ett frisök med två  figuranter gömda på ställen som Matte inte kände till. Hon gick ut mycket bra från Matte och sökte självständigt långt borta, men återvände och höll kontakten. Perfekt! Hon stannade upp och vittrade av vinden och valde därefter sökriktning. Hon börjar få rutin tjejen! Så åkte öronen bak, kroppen sänktes och svansen började gå. Fynd! Men där fanns bara en vägg av pressenning och Modji ville in i skjulet! Hon krafsade och bökade och till slut lade hon sig på sidan och ålade in under väggen! Rätt upp i en stor låda och så var figgen hittad! Bra skallmarkering. Nästa figge hittade hon rätt snart högt uppe i en maskin. Det var tänkt som en svår lega, men föreföll märkligt nog inte så speciellt svår. Ett fönster var lämnat öppet för att underlätta lite. I övrigt var legan tillsluten. Modji skällde och skällde ända till dess figgen krånglat sig ner på marken. Hon försökte komma upp till figgen när det dröjde, men tog sig inte så långt då fast underlag saknades. Godis och dragkamp med en länge saknad favoritfigge!

Násti fick samma upplägg med en figge i maksinen, men nu med stängt fönster. Hon fick ytterligare en figge att söka. Nástis sök lades upp så att där inte fanns några vassa föremål att springa in i av misstag och hon måste söka med den lågt stående och bländande solen i ryggen. Násti är som en krutdurk. Sprängfylld med energi och arbetsglädje! Matte hittades snabbt på marken mellan diverse bråte och Násti började skallmarkera i sista språnget fram! Snyggt. Figgen i den helt tillslutna maskinhytten, mycket högt uppe, var väl inte så svår. Násti bestämde sig snabbt för var vittringskällan var belägen och skällde ut figuranten ordentligt. Ingen kunde klura ut var vittringen kom ut egentligen. Men allt behöver man inte förstå.

Nástisonen Lime hårdkördes hela kvällen. Allt är träning. Inte bara den korta stund som hunden söker. Mycket annat måste nötas, stötas och blötas. Som att kunna vara tyst och stilla när man går bredvid och andra hundar jobbar. Som att vara tyst och lugn när man är uppbunden och andra hundar jobbar i närheten. Lime passivitetstränades hela kvällen när han inte sökte själv. Söket skötte han mycket bra, med bra markeringar. Liksom passivitetsträningen.  Ovanpå detta så uppförde han sig vartefter mycket bra vid hundmötesträningen. Det bådar gott!

Tack alla för bra träning och samkväm på MAX efteråt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)