Tisdag.
När hundarna på tisdagmorgonen tränat rådjursmöten, fick de vara på tomten en stund, innan Matte körde igång datorn och lättade sitt hjärta.
Det känns ju faktiskt egendomligt att det med jämna mellanrum, ända sedan Matte parade den mycket arbetsvilliga och inte helt lätta Gázzi med Bonjo som också var en hund med mycket fart i, uttrycks farhågor för att Matte håller på att göra om rasen till en brukshundras.
Ett förtydligande: När Husse och Matte pratar om "brukshundar" refererar de till arbetande hundar. Bruka = använda. Bruksföremål = föremål som används till arbete. Brukshundar= hundar som används för att arbeta/jobba med. En hund med mycket motor är en hund med stor arbetsvilja - mycket driv! En skarp hund är något helt annat!!! En terminologi bekant för dem som jobbar med sina hundar, men kan te sig obegriplig för dem som inte gör det. Brukshundraser är en sak. Men även raser som inte klassas som brukshundar av SKK/SBK kan utbildas/tränas till både räddningshundar, patrulllhundar (tidigare bevakning) och ägna sig åt olika typer av sök och spår samt tävla däri om de är rensrasiga.
Lapsk Vallhund är en arbetande hundras. Faktiskt. Som troligtvis skulle förlora sina arbetsegenskaper helt, om de endast skulle födas upp för att förse rennäringen med hundar att jobba med. Kanske försvinna helt på grund av för liten avelsbas. Alternativa jobb behövs för att kunna bevara rasen som en ras duglig till bruksarbete = hundarbete av något slag. Hur vet man om hunden är en god arbetshund att avla på? Jo, som uppfödare jobbar man själv med hunden så att man vet att den duger till det den ursprungligen användes till. Alltså att arbeta. Som hanhundägare jobbar man med sin hund och visar vad den går för när det gäller att jobba. En Lapsk skall kunna samarbeta som vallhund. Den skall också kunna arbeta självständigt, långt ut från föraren och den skall kunna lösa problem. Hur skall man få veta att blivande föräldrar besitter dessa egenskaper om man inte testat föräldradjuren i arbete?
Att sälja hundar för att folk vill köpa är ingen hållbar strategi i längden. Ingen enda valpköpare skall behöva ångra sitt köp av en Lapsk. Varken den som ville ha en lugn familjehund och fick alldeles "för mycket hund", eller den som ville ha en arbets/träningskompis och fick en soffpotatis. Omplacering. En titt på vad som hänt med Rhodesian Ridgeback inger missmod. En ras som tidigare inte var var mans hund. Men nu syns lite överallt och inte lika ofta hos bruksfolket som förr. Bra arbetshundar finns ännu. Men då måste man leta noga. Tidigare räckte det att köpa en Ridgeback så fick man en arbetshund. Så är det inte ens med Lapsk Vallhund. Att köpa en Lapsk garanterar inte att man får en hund som fungerar bra i hårt arbete. Tyvärr. Rasen är väldigt heterogen. Att köpa en Lapsk borde, i en drömvärld, betyda att man får en arbetsduglig hund. För att nå dit måste fler intressera sig för att testa hundarnas arbetsförmåga innan de får bli föräldrar. Ingen självklar garanti, men en god vana. En utopi. Men drömma kan man ju göra. Spårarbete och sökarbete ligger väldigt väl till för de Lapska! Komplettera kan man göra med lydnadsträning, som inte alls ger hunden möjlighet att vare sig arbeta självständigt eller lösa problem. Lapska måste få visa att de inte förlorat den förmågan, genom att göra annat också. Inte bara vara lydiga!
Det finns inget obligatoriskt arbetsprov för rasen, men det hindrar ju inte att man ändå testar blivande föräldradjur i sök eller spår. Sök / vallning ligger mycket nära varandra för hunden. Berikning. När det blir allt svårare att hitta bra brukshundar inom många av de klassiska brukshundraserna, vore det en nåd att stilla bedja om att inte Lapsk Vallhund också övergår till sällskapshund. När så stora anstängningar gjordes för bara några få decennier sedan för att restaurera rasen. I Sverige misslyckades man. I Finland lyckades man. Skall detta raseras så att vi får tre lapphundraser lämpliga som sällskapshundar, men är rätt värdelösa som arbetshundar? Aveln inom alla raser går mot lugnare och mer lätthanterliga hundar. Mer lättsålda hundar. Som tur är finns det fortfarande valpköpare som efterfrågar hundar med mycket motor. Lämpliga för arbete. Både som renvallare, tjänstehundar och brukshundar.
Vad är bäst? Att Lapsk Vallhund övergår till att bli en mer renodlad sällskapshund? Eller att den får ett delvis nytt arbetsområde inom brukshundvärlden med uppgifter i sök och spårskogen, som agilityhundar, kompletterat med lydnadsträning och annat? Hur många renskötare finns det som arbetar med hund och hur många Lapska säljs årligen till renskötseln? Vad skall alla övriga valpar som produceras syssla med? De som inte fick bli en renskötares arbetskamrat. Använda insidan av skallen i annat arbete eller gå i skogen med en naturälskande ägare? Dags att fundera.
Nástisonen Epic kom och uppvaktade sin mor en dag i efterhand. Han har blivit uppflyttad i rallylydnad och får nu tävla i avancerad klass. Där ingår högerhandling. Epic är också en hund som är mycket duktig på spårarbete och har klarat silverprovet. Han tränar räddningssök varje vecka. Aili blev överförtjust när morbror Epic ville leka med henne! Han lekte även med sin halvsyrra Modji och unndan gick det över tomten. Násti fick följa med Epics matte när hon gick ut och fixade ett spår åt Epic. Násti har nyligen slutat löpa och lite extradofter i spåret skulle försvåra för Epic. Násti tackade för en skogspromenad och kände sig utvald.