Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDÄGARNAS BÄSTA VÄN

2021-01-05

Måndag.

I tidningen Brukshunden har man visst kallat dubbade skor från Icebug för just detta, samt lämnat en rabattkod givande god rabatt på halksäkra skor. Så sant som det är sagt! Matte äger tre par för olika väder och gåförhållanden och hade inte kunnat ta sig ut på en promenad dessa dubbade skor förutan. Även Husse var spikskoförsedd när han på morgonkvisten tog med hundarna på promenad, för att hämta morgontidningen borta vid brevlådorna.

På den egna tomten är nu bron över bäcken och den lilla bryggan i bäcken täckta av ett såphalt tunt islager, som bara ser ut som vore det lite vått. Underkylt regn som fått fäste. För att inte hundarna skall halka och skada sig när de tar vägen via bro och brygga över bäcken är ytan nu sandad. Trappen upp till ytterdörren är lika hal, utanför de små rutor av turfmatta som är fastskruvade som halkskydd. Ju äldre man blir desto harigare blir man av ren självbevareldedrift känner Matte. Som halkat och skadat sig några gånger under livet. Även hundar kan halka och skada sig när de leker, eller i övrigt rusar åstad. Något man bör tänka på när man låter hundar leka. Finns halkrisk? Hur halt det blir på alla dessa gigantiska trädäck omgivande allt fler hus undrar Matte. Nybyggt är en sak men redan efter några år finns en beläggning som vid väta blir halkig. Även rillad trall blir hal med åren. Även för hundar. Som gärna rusar nerför trappor. Typiska gemmeltanttankar kanske. Halkrädsla. "Dog i sviterna av en halkolycka". Jo det har ju hänt. Även att hundar skadat sig fatalt.

Matte iklädde sig sina dubbade promenadskor och gav sig iväg på en motionspromenad med Modji och Aili. Klapprande på den delvis isiga och snöhalkiga asfalten neråt vägen. En elbil som närmade sig bakifrån hördes inte och skrämdes när den passerade helt plötsligt. Matte njöt av att känna sig säker på fötterna trots underlaget och hundarna fick pinna på. Bortsett från en sträcka halvvägs där de fick nosa på allt de ville nosa på. Powerwalk med intervall och idealtiden kunde pressas med sju minuter. Nöjd Matte! 

Så mycket mer utevistelse blev det inte, då hundarna själva valde att gå in, när det började blötsnödugga.

Husse och Matte har följt en tråd på FB och upprepar: Glöm inte passivitetsträningen! Precis som tvåbenta unga individer, behöver unga hundar få ha det lite tråkigt ibland för att lära sig att koppla av. För mycket och för lite skämmer allt. Mental och fysisk stimulans är viktigt. Men så även att vila och smälta alla nya intryck och förvärvade kunskaper. Det blir helt fel när man bara går längre och längre och tränar mer och mer så snart hunden varvar upp.

Mången hundägare kan också behöva lära sig att "bara vara" tillsammans med sin hund! Sitt på en parkbänk och studera livet runt om! Sitt på en stubbe och ta in skogen! 

VARVA NER! Tillsammans med hunden. Mellan lekarna.

 

Matte bifogar lite läsning från öster för den som är intresserad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)