Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILANDE VOVVAR

2015-08-25

måndagen fick hundarna gå en långpromenad med Matte i raskt tempo på förmiddagen. Ingen powerwalk då det redan tidigt var 21 grader.

Därefter fick de göra vad de ville ända till kvällen! Vilket innebar att de vilade! Ömsom i solen och ömsom i skuggan. Ömsom utomhus och ömsom inomhus. Ytterdörren stod öppen hela dagen och det var fritt fram att välja.

Matte har glömt att berätta att Snoddas är död. Modji går där vid bäckkanten och letar efter sin "kompis" då och då. Totalt i avsaknad av insikt om att det med stor sannolikhet är hon som tagit snoken av daga....   För en dryg vecka sedan hade Matte och hundarna varit hemifrån en stund. Vid hemkomsten tog Matte med Aili för att lämna några tidningar till grannen intill. Lydnadsträning med lös hund längs vägen och fullt fokus på Aili de 50 meter som Matte avlägsnade sig hemifrån. Grannen nämnde att Mattes hundar grävde upp gräsmattan, där på andra sidan staketet, men de brukar krafsa efter lerjorden som uppenbarligen är god. Vid hemkomsten brydde sig inte Matte om att titta så noga på gräsmattan och reagerade först när Modji, ljudligt, lade sig att rulla med fyra ben sparkande rakt upp. Bredvid Modji såg det ut som en stor lergrop, alldeles grå. Matte gick dit och fick se en stendöd snok ligga där.....   Med magen vänd uppåt och två revor längs med, där hundklor sprättat upp buken.

Både Modji och Aili har försökt få fart på Snoddas tidigare, genom att krafsa intensivt mot de stenar där snoken slingrat in och gömt sig. Nu hade Snoddas svalt ett byte som utgjorde en decimeterlång kraftig förtjockning på den övre delen av snoken. Snoddas var proppmätt och slö i solskenet och hade varit osmart nog att välja just Lapsktomtens gräsmatta för att vila och smälta den stora måltiden. Snoddas hade inte en chans att hinna ner i bäcken någon dryg meter därifrån. Matte blev sur och i preventivt syfte höll Matte fram den döda Snoddas för Modji och Aili och det var Fyyyy! Hur mycket det nu hjälper....  Det kan vara en huggorm nästa gång.

Matte vilade dock inte. Full fart trots gassande sol. Grävde lite i lerjorden som skall bli ny rabatt när bygget är klart. Det börjar gro lite av varje som skall bort och jorden skall senare blandas upp med annan jord. Matte rensade ur buskage som tidigare slagits ner av allt regnande i sommar och hon band upp rosor som vuxit sig höga. Matte försökte sitta still lite då och då, men det gick dåligt med jobb som behövde göras. Lika bra att få det gjort och vila sedan.

Men så blev det ju inte alls. När det blev svalare piggnade hundarna till och Násti fick träna rally på svängen över till grannhuset med lokaltidningen. Inför lagtävlingen behöver någon hund vara bra på uppletande och Modji fick lite träning på gräsmattan. Underbart att den torkat upp och åter är möjlig att gå på! Matte tog också en kvällspromenad med alla hundarna runt kvarteret. Men sedan tog mygg och flygmyror överhanden och tvingade in familjen alldeles för tidigt! Det var alldeles prickigt i luften av små myror och de föll ner i håret och innanför kläderna och de bet! Mycket värre än med mygg, som ändå reagerar på myggstift. Synd på en ljummen sensommarkväll.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)