Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅNGA NYA DOFTER

2020-08-11

Måndag.

Hundarnas targetträning vad gäller nos och tass är nu avslutad och filmad med gott resultat. Matte fick den precision hon ville ha i utförandet! Morgonträningsstunden ägnades åt lite apporteringsträning. Matte försöker beta av listan för Champion Trick Dog vartefter. Man skall lägga ribban högt! I övrigt träningsmässigt blev det som så ofta, lite rallyträning inlagd i en kort promenad över till grannen med lästa tidningar. Många gånger tänker man att hundträning bara sker förberett och på en speciell plats, men egentligen tränar man hund lite för jämnan i vardagen. Även om man inte ser det som träningstillfällen. Varje promenad är ett träningstillfälle. Om man inte bara hänger efter hunden, som lös eller kopplad får ströva hit och dit längs vägen, med en förare som snällt låter sig styras. Så som sker förbi Lapskflockens revir lite för ofta. Hundar som skiter i infarter och pinkar på bilar och förare som bara har ögon på en skärm och inte på sin hund. 

Varje möte är hundträning. Varje hundmöte är träning. Varje vägkorsning och nytt vägval är en möjlighet till riktningsdirigering med höger- och vänsterkommando. Man kan nyttja föremål längs vägen för träning. En katt i en infart - "inte röra". En stor sten - "hopp upp". Kopplet runt ett träd - "gå runt". Föraren vill fota något - "sitt stilla/stanna kvar". Var närvarande och nyttja tiden tillsammans för kommunikation. Något Matte önskar att barnvagnsförare med barn gömda under diverse tyg horisontellt och vertikalt tänkte på. Var närvarande på promenaderna! Kommunicera med era hundar! Häng inte bara med. Se det de ser. Läs hund och se genom deras ögon. Då upptäcker ni mer av det ni passerar och ligger många steget före när ett möte sker.

Matte tog med Modji och Aili på en powerwalk när temperaturen var behaglig vid sextiden. Liksom många andra, med och utan hund. Många hus har sålts och köpts nyligen, många flyttar in samtidigt och många som flyttar hit har hund/katt eller både och. Modji och Aili väckte någras nyfikenhet och man ville veta mer. Om rasen och om vad man gör med renvallande hundar när man inga renar har. En insikt fanns om att rasen var av arbetstyp och egen erfarenhet av bruks och sök fanns. Ett trevligt möte! Kombinerat med ett kattmöte där en sällskapssjuk katt, ofta sedd på platsen, blandade sig i samtalet och ville ha uppmärksamhet. Hundträning! Modji och Aili respekterade katten och höll sig lugna och tysta när katten började röra sig mellan de samtalande människorna. Snyggt jobbat!

Till de två Lapskdamernas glädje fanns det mängder av nya och färska dofter längs vägen. Vilka fick undersökas mer koncentrerat vid enstaka tillfällen, när Matte ville få in lite intervallträning i det effektiva snabbgåendet för bra motion av både hundarna och Matte.

Ett möte längs vägen med distans, med en Dvärg-Schnauzer, blev lite abrupt när en nyinflyttad Finsk Lapphund tröttnade på sitt eget, icke inhägnade reivir och anslöt sig oväntat från sidan. De två Lapska var fokuserade på Mattes tydliga "frammmåt!" och på den lilla hunden vid den motsatta vägkanten till höger. Att samma Finne som uppsökt Lapskdamerna inne på deras egen tomt nu kom från tomma intet och ställde sig i vägen hann de inte fundera så mycket över. Matte öste på rakt fram fick med sina egna hundar, lämnande åt övriga att reda ut situationen. Alla dessa lösa och icke kontrollerade hundar - suckade Matte. Man släpper hunden lös och sedan ägnar man sig åt annat. En hund av småvuxen sort iakttogs nyligen på den kraftigt trafikerade vägen ut i skogen. Ägaren efterlystes!

Antal kommentarer: 1

2020-08-12 08:09:48 - Eva

Jag håller helt med dej. Hundträning bör även göras under promenader, i köket när du lagar mat mm. Detta bygger upp och stärker ditt samarbete. Dessutom är det så roligt. (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)