Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRVÅNANDE

2014-12-17

Tisdagen blev en dag med goväder!

Matte tog med hundarna ner till centrum när hon skulle köra sin timme på gym. Nej, hundarna behövde inte köra vare sig motionscykel eller crosstrainer!  När Matte kört sig själv svettig tog hon med hundarna på en timslång promenad i rask takt runt centrum där det var sandat men ändå halkrisk och i centrum där det inte alls var någon halkrisk. Vägen hemma var glashal! Solen sken strax över trädtopparna och Matte gick och gick och höll sig inom räckhåll för de lågt stående strålarna och njöt! Det var så ljuvligt vackert! Lite märkligt dock med adventsstakar i fönstren, julgranar och blommande blommor i en del trädgårdar. 

Lite förvånad och förbannad blev Matte när hon från kommunen fick ett scannat brev i mailen daterat i mitten av oktober! Med krav på svar senast den 5 november! Strax kom ett nytt mail med krav på svar den 7.1.2015. "Eftersom man skall få tre veckor på sig".  Inte ett ord till ursäkt för kravet på svar mer än en månad bakåt i tiden!?  Första vardagen efter helgerna med krav på förtydligande ritningar och utförda proffessionellt. Brevet skrevs alltså i oktober och nu får Husse och Matte julhelgen på sig att göra en ny bygganmälan om att få utöka huset med ynka elva kvadrat. Ett andra sovrum.  Men denna kommun har låtit höra om sig i media för att krångla till just denna hantering, då man starkt ogillar den nya lagen som låter boende i fritidshus utöka med femtom kadrat. Man likställer det med en bygglovsansökan vilket det inte är. Men tar lika mycket betalt. Samt är minst lika krångligt. Surt!

Förvånade blev Husse och Matte när de fick se en oerhört rörig diskussion på FB angående skälliga Lapska Vallhundar. En person ställde en fråga om rasen och svaren urartade i en rörig samling anklagelser mot uppfödare kontra valpköpare om vem som är ansvarig för att en ras, som sedan urminnes tider avlats för att jobba med skall, har lätt att ta till skallet ?!  Vi uppfödare bör tydligen avla medvetet för att få fram hundar av rasen som inte har så lätt att skälla??? Om jag köper en Gråhund och irriterar mig på att jag inte kan förmå hunden att sluta dra iväg på vilt, skall då uppfödarna lastas för att hunden har för stor jaktlust ? Man bör avla på mindre jaktlust? Om jag köper en Hoffe skall jag då lasta uppfödarna för att hunden vaktar gården ? Rasnamnet betyder just "gårdvaktare".

Köper man en Lapsk så skall man få en hund som har lätt att skälla om man skall följa rasstandarden som uppfödare. Den skall också kunna vara tyst när jag ber den. Det är faktiskt upp till hundägaren att lära hunden det och gärna med benäget bistånd från den kunniga uppfödaren! Köper jag en Lapsk får jag en hund med en förhoppningsvis kraftig päls. Men när någon inte vill ha det, skall jag som uppfödare generellt börja avla på tunna pälsar ? Bara för att en Lapskägare klipper ner sin hund ? Men så köp en annan ras då i stället ! Tag reda på vad rasen är avlad för och vilka egenskaper den skall ha enligt rasstandarden ! INNAN hundköpet! 

Lapska Vallhundar passar mycket bra för nosarbete! Utbilda dem till sökhundar och låt dem bli fantastiska skallmarkörer!  Som därför inte får skälla i tid och otid utanför jobbet. Figgen är markerad, klart slut och tyst!  Hunden får absolut inte skälla under arbetet och det måste föraren lära hunden! Rasen kräver viss hunkunskap anser både Husse och Matte. Använd de egenskaper som så att säga ingår i leveransen. Jobba med hundarna och inte mot dem. Oavsett ras.

Vill man inte ha en lättskallad hund och inte känner sig byxad att jobba med tomskällande och okynnesskällande så avstå då från att köpa en Lapsk Vallhund bara för att utseendet faller i smaken. Det finns raser som knappast aldrig skäller. En Husky eller en Basenji. Även de ursprungliga och fina raser. Spetsar är generellt lättskallade. Det behöver de vara som jakthundar och även Lapsk används som jakthund! Skäller på toppfågel och ställer älg och där behövs ett bra skall utöver när de skall få renar att röra på sig.

Ailis pappa har nyligen skällt så bra att hans matte kunde skjuta sin första Järptupp för honom!

Aili skäller inte när hon jobbar. Har inte tränats att skallmarkera ännu. Men hon kan skälla på sin mamma när de leker och hon uppför sig illa och skäller ibland när någon går förbi på vägen. Det är Husses och Mattes uppgift att få henne lika tyst som sin mormor. Modji ger enstaka skall och vaktar tomten när rådjuren smyger bakom huset. Alla hundarna skäller om någon kommer in genom grinden. Det får de göra för det är inte alltid Matte eller Husse ser. De får vakta till någon annan tar över. Men sedan skall de vara tysta och med en tonåring i familjen är det för närvarande lite si och så med detta. Vilket är ett problem som jobbas med. Att få en hund tyst är enklare än tre i flock, men det är inte mer tillåtet för att det är jobbigare att få tyst på dem i flock. En utmaning och ett "problem" som skall lösas.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)