Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONDA ÖGAT

2020-08-21

Torsdag.

Sedan en tid har en blå hemsk bild med bara en väg ut : "mer info" att klicka på lagt sig över skärmen! Att klicka på den knappen känns som självmord, så det gör inte Matte. Datorn hänger sig och lyder inte något enda klick. Inte ens ctrl-alt-delete! Matte drar i panik ur sladden och låter datorn hämta andan. Testar igen.

Detta upprepas nu stup i kvarten från att ha hänt någon enstaka gång ibland. Gårdagens skriverier i bloggen skedde således i väldigt många omgångar med avstängd dator däremellan. Det känns om om datorn drabbats av det "onda ögat". Någon skit har angripit den och varken Husse eller Matte begriper något alls om hur man tacklar detta. Matte drabbas av datorskräck när sådana blå bilder helt tar över kommandot. Ingen närstående finns som kan hjälpa. Så tystnar bloggen helt vet ni varför. Kvarstår felstavningar och felskrivningar vet ni varför. I rasande fart rasslar fingrarna i panik över tangentbordet.....  Matte kanske inte har ingen dator att skriva på om en stund....

Att skriva på mobilen är inget alternativ med för plåttrigt allting för artrosstela och alltmer krumma fingrar och lite halvtaskig syn hos en lite medfaren  70+ tant. Avbryts skriverierna mitt i en mening så vet ni också varför.

På torsdagmorgonen tränade Matte hundarna i att öppna lillstugedörren genom att dra i ett rep. Den är då tillskjuten försiktigt utan att låskolven går in. Aili gör det fint men släpper repet aningen för tidigt, Modji ännu mer för tidigt. Så det tränas vidare på kvarhållandet. 

Nu när skolor börjat och semestrar tagit slut chansade Matte på att Linneladan intill Penningby Slott nte var knökfull med besökare längre. Därför tog flocken en tur dit för sommarens "obligatoriska" besök. Semesterkänsla!!! Ett turistmål mycket nära inpå. Det var glest med besökare när Matte gick runt och tittade och alla de få höll lätt avstånd. När Matte tittat klart bjöd Matte Husse på gofika utomhus innan flocken drog söderöver mot Torpet. Nu var parkeringen full och besökarna dubbelt så många.

Hela eftermiddagen tillbringade Lapskflocken vid Torpet där det mestadels var skuggigt tack vare björken framför huset. Ungefär en tredjedel av tomten är en skogsbacke i sydväst mot ett berg och täckt av blåbär, som nu finns i kopiösa mängder och smakar väldigt gott! Matte och hundarna blev kvar i skogsbacken där det var svalt och skuggigt och åt blåbär i mängd! Husse var inte intresserad. Han körde igång gräsklipparen och fick gräsytorna att se mer friserade ut, från att ha varit väldigt ojämnt gräsbevuxna beroende på markens beskaffenhet. Någon gräsmatta finns inte på skogstomten, bara gräsbevuxna ytor som hålls kort, på tunet mellan stugorna och gången upp från grinden.

Hem till sitt permanenta revir kom flocken just som solen började sänka sig i allt snabbare takt bakom grantopparna. Attans så mycket tidigare detta sker nu! Matte fick middagen på bordet och golvet beroende på antal ben på ätaren och  sedan var solen väck. Matte kunde öppna fönster i fyra väderstreck för genomvädring och sänkande av inomhustemperaturen för dräglig sovtemperatur.

Ett sista träningspass med mycket träningssugna hundar blev det innan flocken gjorde kväll. Matte och en hund i taget tränade inne på punschverandan, med stängd ytterdörr. Den som för tillfället stod i kö hängde på låset utanför och kikade genom fönstret! Medan den andra fick jobba på kvarhållande av repeändan i munnen, för att kunna dra upp lillstugedörren. Det tar sig!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)