Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BEGAGNADE CORONAHUNDAR PÅ BLOCKET

2021-07-06

TIDNINGEN BRUKSHUNDEN:

 

Allt fler vill omplacera sin hund

Pandemin börjar lida mot sitt slut och nu dyker det upp hundratals annonser om hundar, födda 2020, som söker nytt hem.

Inger Gelius, ordförande i Dalarnas Kennelklubb, säger till SVT Nyheter Dalarna att de redan nu sett en del omplaceringar och är oroliga för ännu fler till följd av pandemin, speciellt fram emot hösten.

Hundarna som ligger ute för omplacering säljs för mellan 5 000 och 20 000 kronor beroende på ras. I de flesta annonser beskriver den nuvarande ägaren orsaken till försäljningen.

Tidsbrist, förändrad familjesituation och att personen helt enkelt inte varit redo för att skaffa hund, står som gemensamma faktorer. Någon enstaka gång står även allergi som orsak.

Detta diskuterades för ett år sedan och nu har vi hamnat där. Många spontanköpte sällskap när de hemmajobbade och uttrycket "Coronahund" myntades. 

Valpar gick inte att få tag på och nu finns det många ettåriga hundar över. 

Matte talade nyligen med en ung kvinna som berättade att familjen nu skulle bli hundägare för första gången. Valet stod mellan en av alla unga hundar till salu på Blocket och en valp och valet föll på en valp för det var roligare. En Cockerpoo för 30.000:- och detta beskrivs som en egen hundras, inte en blandras. De är registrerade.

Den blivande valpägaren visade sig ha föga kunskap om hundar, som att de inte kan svettas och inte tål hög värme. "Det är synd om dem för de svettas så mycket när det är varmt." Att annat än choklad är giftigt och mycket annat var okänt vad gällde hundägande. Valpen var nyligen född och Matte rekommenderade lite sökande på nätet efter information om hur man sköter en hund.

Under alla år Matte har varit aktiv inom hunderiet har det var sorgligt många gångar nyblivna hundägare har visat sig vara totalt okunniga om vad det innebär att vara ansvarig för en hund. Ointresset för att "läsa manualen för hundägande" verkar ibland vara stort. Att växa upp med hund och att själv äga en hund är inte alls samma sak. Att vara den som har det fulla ansvaret för en hunds liv vad gäller både hälsa och allmänt omhändertagande är långt ifrån samma sak som att som barn ha en hund i familjen! En hund som är föräldrarnas ansvar.

Enligt polisen i en artikel i D.N. nyligen, appropå det kraftigt ökade antalet hundattacker, är det många gånger okunniga hundägare som bidrar till detta. Antalet nyblivna och okunniga hundägare har ökat markant sedan pandemin drabbade landet. Antalet Coronahundar är stort och sorgligt.

Nu säljs många av dem på Blocket.

Varför köpa omhändertagna hundar från Irland och Ryssland och andra platser när vi har egna hundar som behöver kärleksfulla hem?! Varför inte överväga en Coronahund som behöver nytt hem, i stället för att köpa en valp? När antalet tillgängliga valpar för försäljning förefaller underskrida antalet presumptiva valpköpare?

 Köp en begagnad Coronahund i stället för en valp och låt den få en tryggare tillvaro livet ut. Älskad för den den är och inte för att den ersätter arbetskollegor och fungerar som terapi under en pandemi.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)