Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER GRÄVANDE

2015-05-29

Hundarna tog sovmorgon på torsdagen alla tre! Annars brukar det bara vara Modji som sover länge. Men sedan tog Matte med hundarna tvärs över vägen för morgonrastning i skogskanten, där en ekbacke ramar in grannens tomt. Denna ekbacke, med två stora och gamla ekar har Husse och Matte som utsikt och har därför tagit på sig att vårda och hålla den öppen från sly. Nu kunde Matte skörda belöningen! Hela backen är full av utslagna Liljekonvaljer! Några stjälkar med en krans av blad fick följa med in för att sprida väldoft och sommarkänsla! Sönerna hade på lågstadiet alltid med Liljekonvaljer vid avslutningen, till fröken. Plockade i skogsbacken intill gården.

Sedan måste Matte ta tag i spaden igen. Mycket finns att gräva inför att nästa lass med kross kommer. Matte återställer söndergrävd trädgård och anlägger en ny gångväg. Grus och lera. Spadtag för spadtag i skottkärran för förflyttning. Hundarna sträckte ut sig på det som var ledigt av gårdstunet ovanför bäcken. Solen sken och Matte knegade på medan hundarna slappade. Timme efter timme.

En kortare paus blev det när Matte måste åka ner på byn en sväng och då fick hundarna följa med. På vägen finns en allt högre och skarpare valk över vägbanan och den syns inte och är inte skyltad. Har funnits där sedan förra året när en stor ledning lades ner. Den sträcker sig över halva vägbanan och får folk att göra snabba och plötsliga väjningar. Inte kul vid möten och kör man rakt över studsar bilen. Nu rann sinnet över på Matte som köpte en sprayburk med rödfärg. Likt den okände som tidigare markerat en annan oskyltad stor vägbula, sprayade Matte nu med rödfärg över bulan för lättare upptäckt i god tid. Blåsigt var det och Matte måste gå dubbelvikt för att färgen skulle hamna på rätt ställe. Inte en enda av passerande bilister saktade ner. Om ingen annan gör något får man göra det själv. Ansvarig torde den vara som lade ner ledningen? Roslagsvatten i så fall. 

Hemma igen planterade Matte de blommor  som följde med hem från ICA i två stora krukor. Det krävs lite färg och fägring kring trappen som kontrast till grus och lera!

Husse kom hem och tog med hundarna på en skön kvällspromenad i skogen när Matte hade svårt för att släppa spaden. Mer eller mindre fastvuxen i händerna. Bråttom, bråttom när nästa gruslass väntar. Klockan halv tio på kvällen kom grävaren förbi och gjorde mätningar för bedömande av åtgången. Matte måste gräva mer och fortare...

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)