Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MED DIMA BLIR DET ALDRIG LÅNGTRÅKIGT!

2023-06-11

Fredag.

Under fredagen ägnade sig Matte åt trädgården, där våren varit sen och mycket finns kvar att göra. Potatisen i sina två höga pallkragelådor, bestående av två kragar på lastpall, har börjat skjuta i höjden och plastlocken måste av. Dima var med och kollade.

Matte rensade ogräs lite här och där. Dima var med och kollade. Han kommer och kollar och ibland slår han sig ner en stud och håller Matte sällskap. Lägger sig ner och ser ut att somna. Så plötsligt når en vittring hans nos och han rusar upp och iväg. Blixtsnabbt! Därefter kan han kommar farande tillbaka i hög fart och Matte tror att han är på väg att hoppa över bäckfåran. Där endast lite vatten finns kvar nu. Långa sträckor av bäcken mellan de två sjöarna är nu torrlagd. Matte och Husse har grävt ur den egna biten av bäcken under årens lopp så att den inte grundar upp för mycket. Nerfallna löv multnar och fåran blir grundare. Uppenbarligen räcker tio centimeter vatten för en badsugen Dima. I stället för att hoppa över hoppar han ner! Landande i liggande ställning. Varefter han svalkar av sig lite och fortsätter till Matte för att kolla lite mera.

Husse och Matte tog en fikapaus på altanen. Dima sprang ner på gräsmattan och hämtade ett gammalt urgnagt märgben och placerade det hos Husse och Matte. Han tittade på den ihåliga benbiten en stund. Puttade sedan ner den över altankanten; mycket medvetet! Benet föll med en liten smäll ner på betongplattorna nedanför. Dima tittade. Sedan sprang han därifrån och lämnade benet åt sitt öde. Han gick bort till den buckliga plåthinken och puttade till den; satte nosen under handtaget, lyfte och släppte så att det smällde. En favoritlek! Även klotgrillens lock lyfter han och släpper ner så att det smäller.

Dima tog vid sin ankomst till flocken, för ett halvår sedan, hand om en nerblåst ekgren. Den är rätt välgnagd men ännu rätt lång och kraftig. Ek är hårt! Denna gren hämtade han på gräsmattan och placerade sedan på den lilla bron över bäcken. Mycket målmedvetet puttade han den sedan över kanten med nosen. Varefter han gick ner i bäcken och hämtade upp den våta grenen igen. Samt placerade den där den låg tidigare på gräsmattan. Grenen behövde bada! Lite senare hämtade Dima den nu torra grenen och bar den upp till huset. Där fick den umgås med flocken en stund innan Dima gick tillbaka ner på gräsmattan med den och lämnade den där. 

Dima avslutade dagen med att hoppa upp i en av de nu öppna och tillgängliga potatislådorna för att gräva lite..... På ena kortsidan var plantorna inte så långt komna och där gavs utrymme för en grävglad hund, när alla rabatter nu är fyllda med grönt av olika slag. Matte såg vad Dima gjort först efter det att han ansåg sig klar med grävandet. Matte försökte återställa så gott det gick och ville inte störa potatisarna för mycket. Om det nu fanns några kvar.

Lördag.

Matte och Husse for till Arninge och hängde på låset i trädgårdsbutiken. Matte behövde bågar för att kunna spänna fiberduk över potatislådorna. Pinfärsk Amandinpotatis är Matte beredd att strida för! Hem bar det sedan och genast försåg Matte sina dyra sättpotatisar med ett Dimaskydd. Grabben var med och inspekterade Mattes arbete. Vinden tog tag i fiberduken och det tyckte Dima var intressant. Men med resår i nederkanten på de lådanpassade små vita skyddsmössorna gick det trots allt bra att få dit dem. En glipa uppstod vid gavlarna och Dima stoppade in nosen. Bågen var i vägen för ett skutt upp i lådan. Dima resignerade och gick därifrån. Förhoppningsvis fungerar detta till dess alla plantorna är stora nog för att fylla lådan till bredden. Gräva får Dima göra i sitt andra revir vid Torpet. 

Att ha en hund som Dima i sin flock piggar upp, tycker både Matte och Husse och han uppskattas av sambon Aili! Dima är en mycket positiv och charmig kille i slyngelåldern. Under årens lopp har Husse och Matte stött på ett antal Lapska slynglar och slynglor liknande Dima. Kul och bra hundar med potential tycker en del; inte alla. Nya hem har sökts. Dima passar Matte perfekt. 

Just som Matte skulle ge sig iväg på kvällspromenad med hundarna kom ett  sms med en varning: "Nu är tokstollen ute och kör igen". Den person som polisen har ett pågående ärende om, gällande hur han vansinneskör med sin bil i området och runt omkring i trakten. Troligtvis drogpåverkad. Fort går det och Matte och hundarna hade stor  tur som inte knuffades omkull, när han kom i expressfart och passerade med en hårsmån till godo för en tid sedan.

Senare på kvällen kom ett nytt sms: "Han är hemma igen". Den närboende får allt svårare att se när grönskan tilltar, men med allt som hänt kring denne bilförare är det bäst att hålla sig borta från vägarna när han är ute och kör. Tankarna går osökt till Märsta där en tidigare dömd man nu kört ihjäl en elvaåring. Den tidigare dömde har kört hänsynslöst och fort samt drogpåverkad tidigare. Det gick i 100 på en 50-väg och väjningsplikt respekterades inte. Polisen bedömde körningen som "aggressiv och hänsynslös". Ord som används även av de i området som har sett mannen, som gör vägarna osäkra kring det egna reviret. 

Matte och hundarna gick sin runda och nu var det lugnt på vägarna. Men det finns en fastighet nära det egna reviret, där Dima fortsatt tvärstannar och måste övertalas att fortsätta. Ett hus som stått tomt i åratal har plötsligt fått denna effekt på Dima. Märkligt.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)