Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAVINSÖK,foton

2021-01-31

Lördag.

Temperaturen hade sjunkit under natten och när Lapskflocken gav sig iväg till den planerade träningen med träningsgruppen var det 9 minusgrader. Platsen för träningen var den bergtäkt där träningsgruppen brukar träna, men med de snömängder som fallit under veckan var platsen helt förvandlad i jämförelse med förra helgen, när mycket töat bort. Då kunde hundarna träna säkert i skrotmiljö utan snö och nu var det ett snötäcke på en dryg decimeter, med ett stort antal stora och små ihopplogade snöhögar i sökområdet. Vilket fick Matte att vilja träna något annat, för att ge hundarna omväxling. Ett sökområde där de tränat åtskilliga gånger under årens lopp, gav nu helt andra möjligheter än vanligt. I stora snöhögar kan man gömma människor och låta hundarna träna "lavinsök" i liten skala.

Dagens snöhögar föreföll lämpliga för ändamålet och Matte lät sig grävas ner så att ingenting skulle synas ovan snön. Modji var först ut och när hon lokaliserat Matte under snön stod hon mitt på Mattes huvud och skallmarkerade fint, så att Husse kunde gräva fram Matte för att ge Modji belöning. Snyggt jobbat! Därefter blev Matte nergrävd under snön igen och Modjis halvbror Lime fick ett frisök med flera figuranter, där Matte var en osynlig figurant under snön. Lime var handlingskraftig när han lokaliserat Matte och började själv gräva fram Matte. Mycket bra jobbat! Båda dessa sök filmades.

Sedan var det Aili tur att göra ett frisök i området med tre gömda figuranter och för att förkorta tiden under snön för den nergrävda figuranten, fick Aili börja i den kant av området där en långsträckt och mycket stor snöhög dolde en överskottad figurant. Även Aili grävde lite, för att nå fram till figuranten så snabbt som möjligt. Men fick hjälp av Matte när hon nått fram, pulsande i snön som dolde järnbalkar och lite av varje att kunna snubbla på.

Träningsgruppens två yngsta medlemmar fick gå vindstigar med kopplat sök i miljö och figuranter gömda på lite olika ställen för utmaningar, men för nybörjare lägger man bara ut en figurant i taget! Viktigt! De har ännu inte lärt sig att separera vittringar och när vittringar slår i varandra gör man nybörjarna förvirrade och de kan tappa självförtroendet!

Efter en stärkande fikapaus och vila i bilarna för hundarna körde träningsgänget igång igen. Hundarna var uppvärmda genom att några varmkört sina bilar och Modji och Aili fick ha mycket tunna täcken med värmande membran och de fick dessutom ligga i sina nya fina foliefodrade sovsäckar. Där mådde de gott när temperaturen kröp ner till tio minusgrader. Man måste vara rädd om muskler och leder så att hundarna håller länge. Det är stor skillnad på att ligga ute i snö där de kan gräva ner sig och resa täckhåren för isolering och att ligga i en utkyld bil med ryggen och bäckenet utsatta för kylan! Det är stor skillnad på pälsarna på hundar, även Lapska Vallhundar, som lever sina liv liggande inomhus och på pälsarna på hundar som dagligen vistas utomhus många timmar och även lägger sig till vila utomhus. Det är stor skillnad på hundar som inte anstränger sig fysiskt och på hundar i fysisk träning, när det gäller att vila i en utkyld bil - eller annorstädes. Muskler och leder bör man vara rädd om - om man vill att hunden skall hålla länge. Att förvara dem varmt i viloläge är inte fel. Att ta god tid på sig att värma upp dem inför fysisk ansträningning är mycket bra! Det är inte alltid den tiden finns, när många skall hinna träna på begränsad tid. Man skall hinna vara figurant åt varandra och samtidigt ta hand om sin egen hund.

Ett varmt täcke på en Lapsk Vallhund är inte alls så tokigt när den skall vila mellan träningspassen. Hundar i fällning och äldre hundar, eller valpar utan kraftig underull och nakna goa valpmagar kan behöva lite hjälp för att inte bli nerkylda. Var och en känner sin hund och det som gällde den ena dagen gäller inte nödvändigtvis den andra dagen. Pälsar och kondition varierar. Man måste vara lyhörd för dagsläget.

Klicka för större bilder.

Efter fikapausen fick alla hundar nya uppgifter. Både Modji och Aili fick åter söka efter en människa gömd i snö. Nu blev det mer effektivt nergrävda figuranter, när Husse tog fram snöskyffeln ur bilen! Modji och Aili fick varsina andra lavinsökuppgifter och nu visste de vad det gick ut på och hjälpte till med att krafsa fram figgen för snabbare godisbelöning!

Många av er har tillgång till snöhögar nu och egentligen räcker det med bara lite snö över en figurant som ligger platt på marken, för att få till en lite annorlunda sökuppgift. Att först täcka figuranten med ett liggunderlag eller en filt minskar risken för snö direkt mot ansiktet eller innanför kragen. Snö är tungt! Även i små mängder. Använd större snöklumpar och bygg runt kroppen  och lättare snö över kroppen. Som figurant bör man lägga armarna skyddande runt ansikte och huvud mot både snö och grävande tassar. Inta en bekväm position från början, för när snön skottas över blir kroppen låst i sin position.

Se till att ha en luftficka framför ansiktet och gräv inte ner någon djupare än att man med lätthet kan slå sig ut!

Aili började krafsa fram Husse när hon hittade honom och fick sedan hjälp av spadförsedd träningskompis.

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2021-01-31 15:49:30 - Anneli med LVH

Vilket härligt träningsgäng ni är!
Vårat Lapsk sökgäng fick pausa idag oxå... Tooo cold...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)