Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE SOM PLANERAT...

2019-12-21

Fredag.

Matte hade en plan. Hemgjorda julklappar kan man göra personliga och nu hade Matte tänkt till. Husse skulle överraskas.

Sedan en tid har Matte gått igenom sina hundfoton, för att hitta något foto med båda hundarna som stack ut lite extra. Det fanns ett taget vid Torpet i våras, där de båda satt på en stor mossbelupen sten bredvid varandra och blickade ut över tomten, med skogen som bakgrund. Det hade Matte nu jobbat med i Photoshop och äntligen fått till något användbart. Flera provutskrifter visade att det som slutgilitigt sparats skulle bli fint.

Chansen att göra något med detta foto kom när Husse gav sig iväg några timmar för uträttande av diverse ärenden. Matte plockade fram en T-tröja i Husses storlek, ljust crèmefärgad och passande färgerna på fotot. Det papper för överföring av bilder, som Matte hittat i hyllan när hon städat, togs fram även det. Strykjärnet värmdes och ytterdörren låstes för säkerhets skull. Om nu Husse skulle vara snabbare tillbaka än förväntat. Instruktionerna var på engelska men det var inget problem och Matte har gjort detta förr, om än i mindre format. Jobbet flöt på och allt verkade gå som det skulle. 

Så kom det kritiska momentet. Pappersarket med bilden skulle mycket långsamt och försiktigt dras av från trjöjan. Matte gjorde det. Kände intensivt att något inte stämde när endast en yta i avsaknad av tryck var vad som blev synlig. På pappret satt Ailis huvud kvar intakt. Matte drog försiktigt vidare och resten av bilden fanns nu faktiskt på tröjan som planerat! Glad Matte! Men ett fint foto med huvudlös Aili kändes ju så där att låta Husse gå omkring med på bröstet. När hela pappret var avlägsnat avlägsnade sig även den egendomligt hårda plastade bildytan i stora flagor..... Det blev inte riktigt som planerat kände Matte och insåg att detta papper för att föra över bilder på tyg passerat "bäst före" med råge. Om något angav något datum har Matte ingen ning om, då hon slarvigt nog aldrig tittade efter och nu är förpackningen förpassad till soporna. Ytan hade torkat. Matte hängde det bedrövliga resultatet med en huvudlös Aili över en stolsrygg, plockade undan efter sig i köket och låste upp ytterdörren. En julklapp mindre till Husse tyvärr. 

Hundarna väntade otåligt på att få komma iväg ut på en promenad och Matte behövde frisk luft och fysisk aktivitet, efter en förmiddag som tärde av flera orsaker. Allt rör sig inte om jul och hundar. Ens för en pensionär. Där hunderiet ibland kan vara det som står för allt som är positivt när man åldras. Ut i skogen undvek Matte att gå för att inte riskera att halka i blötan, där man inte ser vilka hala trädrötter som döljer sig när man stövelklafsar fram . Inte heller ville Matte att hundarna skulle vada genom stora jordflockiga vattensamlingar, med ytan täckt av simmande granbarr. Det fick bli en mycket rask powerwalk runt kvarteret och lite till. Uppför berget och nerför berget älgade Matte panikartat fram, så snart hundarna uträttat toabestyr och läst tidningen som uppvärmning på raksträckan där många passerar. Hemma väntade jobb och nu skulle Matte få ut mesta möjliga flås på kortast möjlliga tid. Som en form av konditionstest trots hostande i månader. Rensande av lungorna och rejäl blodgenomströmning ända ut i de artroskrumma tårna och fingrarna! I tjugo minuter gick Matte så fort hon bara kunde och hundarna hade inte något val annat än att hänga på. En andfådd Matte anlände hem och Modji och Aili hade fått upp farten och försökte leka på gräsmattan. Men gav snabbt upp när de påmindes om sakernas och vattnets tillstånd. Vattenlek lockade föga. De satte sig på trappen och ville bli insläppta.

Husse kom hem, flocken var samlad och det fikades framför brasan. Matte delade med sig av sitt misslyckande och Husse gillade bilden. Inte den på tröjan. Den på provtrycket. Månne någon på området mer bevandrad kan fixa en fin tröja åt Husse efter jul? Den misslyckade tröjans ryggstycke klippte Matte sedan sönder till trasor, bra att ha till mycket. Det blir inte alltid som planerat.

 

Antal kommentarer: 1

2019-12-22 17:41:47 - Eva

Kan du skicka ka bilden så fixar jag det
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)