Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARGIKULLEN 2 ÅR!

2015-10-09

ETT STORT GRATTIS TILL AILI och hennes syskon ADJI/"Proppen", SAIVI OCH RUNNE (född Manni) som FYLLER 2 ÅR I DAG FREDAG DEN 9.10 !

En dag Matte och Husse sent kommer att glömma med all den dramatik som älskade Proppen bjöd oss på! Där hon fastnat över bäckenbågen och pep och viftade med vänster framtass i timmar! 

En hett efterlängtad kull med fyra knytt som var tingade långt innan de var tillverkade och som nu efter två år kan sägas motsvara fröväntningarna. De tre tikarna är alla röntgade med A-höfter, armbågar u.a. och de är ögonlysta u.a. De är mentalbeskrivna. Samtliga valpar i kullen är mycket aktiva i olika typer av träning som kräver både självständiga och följsamma hundar. Killen som föddes som Manni fick nytt namn då Mattes samiska ordbok inte stämde med hans mattes samiska dialekt! Matte trodde att Manni betydde "vandrare" men det betydde "smör" i Kautokeino! Han heter nu Runne - ett gammalt traditionellt namn på en brun hund. Runne befann sig i går ute med sin husse och en havererad scooter på tunn is, men allt tycks ha gått bra. Han är för närvarande lärling inom renskötseln och är till belåtenhet genom att springa fort och långt och vara hörsam och intresserad av renarna. Samt en älskad familjemedlem och bästa kompis till sin lillhusse! Runne visade prov på bra egenskaper när han förra vintern kom ifrån sin husse i oväder på fjället, men så småningom lyckades hitta tillbaka till honom. Han hade god kondition, en stark kropp, ett gott förstånd och överlevnadsinstinkt. Runne har också en mycket bra päls för att klara klimatet. I Kautokeino kan det bli neråt 40 minusgrader eller mer. I övrigt lever Runne uppe vid den nordligaste kusten i Varanger.

Matte är mycket nöjd med denna kull!

J

Torsdag.

Efter en onsdag med flera olika aktiviteter hemifrån, ägnade sig Matte åt icke hundrelaterade sysslor under torsdagen. Det småregnade och efter en kort morgonpromenad tog Matte med hundarna till Åkersberga Växtförsäljning för inköp av några höstplantor för olika ändamål, samt en hel del lökar för plantering i trädgården. För första gången på flera år är Matte rent fysiskt kapabel att gräva ner lökar för fin vårblomning! En utsliten / nyopererad höft har omöjliggjort detta i många år nu. Hundarna låg kvar i bilen med öppen lucka och fick i alla fall lite omväxling. Matte var liksom inte ensam om att handla trädgårdsprodukter och strömmen av kunder var strid till detta mycket trevliga ställe. Matte avslutade med att gå in och ta en mugg kaffe med en supergod citrontartlette. Värmde iskalla händer runt kaffemuggen och njöt av miljön! Måbraställe nummer ett.

När Matte och hundarna kom hem hade molnen just skingrats och solen flödade över stugan i dalsänkan. En granne hade börjat lägga nytt tak på sitt garage och i timmar skottränades Aili, så till den milda grad att taket hann bli klart innan kvällen! Nu väntar lika mycket pangande när pappen skall spikas fast under fredagen. Spikpistol pangar rätt bra mellan två bergväggar. Vilket inte påverkade någon av de tre Lapska på minsta vis. Aili är just nu i en kamplekperiod och den ena grejen efter den andra kampas sönder och samman. Alla gamla ihopknutna sockor kampas sönder på löpande band. Även under stark spikpistolbeskjutning.

I dag, fredag  på Ailis födelsedag, har hon börjat dagen med sin Mor och Mormor med en första frukost som en överrakning. Nej, ingen tårta på sängen och ingen Champanjefrukost! Däremot varsin torkad burgare på rent hjortkött, som de alla knapprade i sig mycket förvånade. Därefter har hon fått en lektion i vuxet uppförande av sin Mor! Det var verkligen på tiden Modji! Aili har en på tok för tolerant Mor och Mormor.

Modji själv fostrades hårdare av sin Mormor Gázzi och den åldrige katten Farbror Mysjkin. De hann tvärr vandra till Regnbågslandet båda, kort innan Aili föddes. Hon hade behövt dem båda! Matte gör så gott hon kan dem förutan.

 

Antal kommentarer: 2

2015-10-10 20:18:12 - Saivi

Grattis till oss i B-kullen! Fick min present idag! Sökträning! Attans vad kul det är !
TassKram alla släktingar!(inlove)(star)(star)
Eran Saivan

2015-10-10 22:49:33 - Anna, www.raika.se

Grattis fina Bargi kullen :D
En fin o härlig kull. Så glad att den blev av :D
kram
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)