Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELG PRÄGLAD AV ETT BRÖLLOP

2022-10-03

Lördag.

Klockan ett skulle Matte och Husse vara i Värmdö kyrka för att gifta bort Mattes yngste son. Dit fick inte Aili följa med. Så därför startade färden till kyrkan tre timmar innan Matte och Husse behövde vara framme. Ailis son Sumo bor ett stycke söderut och dit gick färden, för att lämna av Aili. När hon upptäckte att hon skulle campera ihop med sin son såg hon aningen skeptisk ut! Hon har för övrigt aldrig tidigare lämnats bort ensam. Sumo och hans matte ingår i träningsgruppen och dem känner Aili mycket vä. Nu stod här även en husse och en lillhusse till Sumo och dem har Aili inte haft förmånen att lära känna tidigare. Nu skulle hon få göra det rejält under eftermiddagen!

Färden gick sedan vidare och ut till Vaxholm för att slippa köra genom Stockholm med risk för trafikhinder av olika slag. På fredagen hade några åter limmat fast sig, i protest mot att kompisar som tidigare hindrat en ambulans i en miljöaktion genom att blockera all trafik, nu stod inför rätta. Att åka söderut via öarna med färjorna kändes säkrare. En vacker väg dessutom! Sist den vägen valdes till Värmdö tog det mycket längre tid med färjorna och fram kom Matte och Husse i mycket god tid! Så god tid att Husse, som glömt äta frukost, kunde hinna få en hamburgare i Hemmesta Centrum. Det äldre paret var ensamma på pizzerian och klädseln med klädkod "Mörk kostym" stack ut en aning. Husse fick dra oljerocken för slipsen för att inte riskera att få en såsbesudlad slips. Eller kavajfront.

I god tid infann sig gästerna som höll på att krocka med dopsällskapet innan. Prästen körde på högvarv, så även bröllopsfotografen som skulle slussa brudparet mellan dopgäster och bröllopsgäster utan att någon skulle få se dem i förtid! Regn och åska hade nyss passerat men nu sprack himlen upp! Brudens far hade något stressat i blicken när han bar in drycker i sockenstugan intill, där en lätt lunch skulle serveras.

Till slut var alla på plats i kyrkan och allt flöt på. Brudgummen hade inte glömt ringen och bruden snubblade inte på vare sig släpet eller klänningen! Båda sa ja och de visste vad de gav sig in på efter tio år tillsammans. Så skulle det fotograferas mera med flera och allt fungerade fint uten regn. Matte försvann mellan sina båda tvåmeterssöner när trion skulle förevigas! Ibland behöver man inte vara särskilt liten för att se väldigt liten ut...

Till sist vara båda familjerna förenade både på foto och i verkligheten och allt firades med god mat och många fina tal. Det bröllop som skulle ha ägt rum på Skansen i Seglora kyrka den 28.5.2020  och sköts upp två veckor innan, på grund av pandemin och att kyrkan stängde, hade nu äntligen ägt rum! Ett helt annat bröllop blev det nu. En annan plats, ett annat upplägg, andra kläder. Men samma brudpar! Version två av deras bröllop!

Hem for Matte och Husse genom Stockholm. Nu fanns ingen viktig tid att passa och vid sextiden en lördagkväll var det ingen mening att demostrera mot något i stan. Aili skulle hämtas, men hon hade somnat i övervåningen och hörde inte att Matte och Husse hade anlänt! Hon hade fått vara på utflykt med sin son och hans familj och hade nu gått i viloläge. Sumos lillhusse ville gärna låna Aili fler gånger!

Vidare gick färden norrut och hem till brudparet där katten Selma behövde tillsyn. Hennes husse och matte skulle inte komma hem förrän framåt söndagkvällen. Aili sov gott i bilen och Selma uppskattade en och halv timme med sällskap, efter att ha varit ensam sedan tidiga morgonen. Medtagna hemmakläder sattes på och festkläderna packades ner. Matte och Husse gick i viloläge. Innan Selma övergavs hade Matte placerat ut sex stora röda rosor med "lite vitt" i tomma rendiskade ölflaskor i bostaden. Varsin på sängborden och sedan i kök, vardagsrum och hall. Röda rosor i alla rum hos Selma i stugan i skogen, för att välkomna brudparet hem så småningom.

Söndag.

Mitt på dagen begav sig Matte, Husse och Aili tillbaka till Selma, för att se till henne så att hon hade det bra och för att ge henne lite sällskap i väntan på brudparets hemkomst. Selma hade spytt och Selma visade sig ha spolmask. Det var bara att ta hand om eländet och kontakta brudparet som just lämnat hotellet. Maskmedel måste inhandlas snarast! Selma är en katt som lever ett fritt liv med tillgång till natur och jakt och då måste maskmedel delas ut med jämna mellanrum. Nu var det definitivt dags. 

Vidare gick sedan färden till Ailis eget skogsrevir vid Torpet. Här fick hon under eftermiddagen leva efter eget huvud och bestämma själv på den inhägnade tomten. Husse vilade mest på verandan och Matte klättrade på en för liten stege och beskar ett litet äppelträd ganska rejält. Ett par gånger behövde Matte hjälp med ett stadigt grepp om stegen när det blev för vingligt högst upp. Fint blev det till slut och Husse fick lite jobb. Alla grenar och kvistar bland taggiga björnbär nedanför skulle krattas upp.

Plötsligt hördes Aili ge skall och en okänd kille kom gående upp från grinden. Aili larmade och berättade att Matte och Husse skulle vara uppmärksamma! Aili uppförde sig precis så som Matte och Husse vill att hon skall uppföra sig. Hon skvallerskällde. Påkallade uppmärksamhet. Sedan gick hon framför killen och försökte hindra honom att gå vidare. Men han ville bara hälsa på den skällande hunden och Aili backade skällande framför honom och uppförde sig så som en vallhund kan förväntas uppföra sig. Hon försökte stoppa 'den flyende renen' och ringade in killen. Som stannade när Matte kom fram och hälsade. Det var den nya grannen som kom och hälsade på och när Matte talade om för Aili att hon skött sig fint men att nu var det FÄRDIGT - Matte skulle ta över, tystnade Aili och stannade upp och lät sig hälsas på. Snyggt jobbat.

Längs vägen hem inhandlades lite thaimat i en nyligen utplacerad vagn i skärgårdsbyn Bergshamra. Vid hemkomsten saknades delar av måltiden när Husse packade upp maten ur kassen. Snopet! Någon hade glömt stoppa ner något. Dagens första måltid klockan fem på kvällen blev aningen mindre än planerat. Men ris fanns det gott om!

Så mycket ätande hade det inte hunnit bli i slutändan denna helg. Men man behöver inte så mycket mat som man tror. Så många kalorier hade väl inte gått åt heller, med allt stillasittande under lördagen!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)