Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOMPISBESÖK

2014-04-30

Tisdag.

Matte och hundarna tog en morgonpromenad och åkte sedan och hämtade Mattes kompis vid bussen. En kompis som Matte känt sedan de båda var 4 år gamla och gick på dansskola. Sedan lekskola och sedan skola. De två kompisarna tog till och med studenten samma dag för en himmelens massa år sedan. Den sista studentkullen som hade muntliga prov på examensdagen inför helt okända lärare. I tre ämnen och det kunde lika gärna bli så att man blev underkänd och fick gå ut bakvägen, som godkänd och ut till väntande släkt och vänner och det ena fordonet tokigare än det andra för hemtransport. Matte och kompisen klarade sig båda som tur var. Två "latinare" har sedan följts åt i livet. Trots att den ena lever med och för hundar och den andra är rädd för dem.

Efter inköp av lite lunch tog sig de två mogna damerna till den lokala loppisen och hittade båda lite av varje att medföra hem. Färden gick vidare till den lilla stugan i skogen för ett snabbesök. Därefter färdades tanterna vidare upp i Roslagen och sedan ut till Mattes torp. Där lekkamraten aldrig varit ännu. 

Kompisen tog skydd bakom grinden och hundarna släpptes ut på tomten och fick genast godis ett stycke upp i backen. Kompisen hade de inte hälsat på men de hade färdats i samma bil en längre stund och hon var inte lika intressant som sorkarna på tomten.

Hundarna lämnades utomhus och tanterna gick in i stugan och eldade i kaminen och dukade upp lunch på glasverandan. Hundarna släpptes senare in och fick vistas i vardagsrummet i brasvärmen. Utstängda från glasverandan och matbordet medelst en liggande ihopfällbar stol. Men Aili blev smal som en ål och tog sig igenom den ihopfällda stolen ett flertal gånger. Totalt oförstående när denna nya bekantskap inte alls uppskattade hennes kontaktförsök. En ny erfarenhet för Aili.

De två tanterna hade en trevlig eftermiddag tillsammans i det uppvärmda torpet och hundarna fick vara både ute och inne. Násti ville nog mest vara inne och var diskret. Modji med dotter grävde efter sork och föreföll helt nöjda med att få göra det. Tanterna drack kaffe och åt wienerbröd efter maten. Konstaterande samma sak som alla före dem, som lagt några år bakom sig. Man är samma människa på insidan som förr, men med rätt mycket patina. Chubby Chick / vintage och har sett bättre ut....

Tiden gick och kvällen nalkades. Elden i kaminen fick brinna ner och hundarna samlades ihop. Engångsservisen som använts  så här innan vattenpumpen slagits på för säsongen, kastades i tunnan. Lite duggregn hade börjat falla. Matte vinkade av kompisen vid bussen, som kör på landsvägen som passerar genom byn. Längs kusten ner till Roslagsbanan i Åkersberga. En trevlig eftermiddag i torpet i Vettershaga, Lillbyn var till ända. Hundarna hade skött sig bra och respekterat en önskan om distans. Men det var svårt för Aili att helt avstå från kontaktsökande och hon var brydd när hon avvisades mycket vänligt men bestämt. Nyttigt. Aili kan vara väldigt intensiv i sitt kontakttagande och fick lära sig att respektera att alla inte uppskattar detta. Bra träning. En hanterbar hundstorlek för den som inte är förtjust i hundar, gjorde att umgänget fungerade smidigt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)