Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

...IN ÖVER ROSLAGSKUSTEN

2016-01-14

Onsdag.

Väderrapporteringen - dag efter dag....

"Snöbyar drar in över Roslagskusten från havet." Under ett dygn har det nu kommit 25 cm fluffig och fin snö ovanpå ett lager av fruset regn...  Då blir det som det blir när vägarna plogas! Bussarna kom inte fram, busslinjer ställdes in och bilar hamnade i diket. Matte var mer insnöad än vanligt under onsdagen. Snön vräkte ner och stormbyar virvlade ner snö från granar och tak. Det kom som stora moln med snö och i molnen dök stora vita snöblaffor upp som vore det ett snöbollskrig! Det var mycket fint att titta på genom fönstret, med kaminen sprakande bakom ryggen!

Så småningom avtog snöfallet från ovan lite och det var "bara" stora snösjok som blåste ner från tak och träd när Matte och hundarna begav sig ut mitt på eftermiddagen. Matte iklädd en fleecehuva som gick att dra åt om ansiktet och som gick ner ordentligt innanför kragen. I ren yster snöyra rusade hundarna runt ett tag, medan Matte konstaterade att här måste det skottas för att  få upp grinden över huvud taget. Tji promenix alltså!

En stukad handled/tumme läker inte på en vecka uppenbarligen. Snöskyffeln i sig är lätt och i plast men nu var det mycket på en gång att skyffla bort. Med en hand. Idogt började Matte skotta ren trappen och vidare ner framför ytterdörren. Hur Matte än betedde sig så måste snön lyftas bort, då det blev tvärnit när Matte försökte skjuta skyffeln framför sig.  Nåväl, det var bara att jobba på, stukade leder eller inte. Långsamt, långsamt jobbade sig Matte mot grinden. Lyckades få upp den tillräckligt och skottade fram till vedboddörren och soptunnan.

Nu var tanken den att Matte skulle gå en promenad med hundarna.

Men de satt på verandan och ville gå in! Hade väntat i kylan och blåsten länge nog. Matte struntade i att vara envis en stund och gick in tillsammans med hundarna för en mugg kaffe vid brasan. Fingrarna var stela och handen värkte. Det är skönt att ge upp ibland.

Men särskilt länge förblev inte Matte inomhus. Täckbyxorna hade inte ens åkt av och Matte tassade runt i sockorna. Så klart att hundarna måste ut en sväng och en kort promenad bortåt vägen fick det bli. Vid återkomsten hem skrotade hundarna runt på tomten lite medan Matte såg över sina växter och när ingen annan ville ha dragkamp med Aili fick Matte ställa upp. Násti och Modji intog första parkett och tittade på.

Men blåsten bet och temperaturen sjönk. Tjugondag Knut dansas julen ut och det fick Matte göra ensam. Granen stod klädd och fin på glasverandan utanför vardagsrumsfönstret och där var det lä. Rätt behagligt faktiskt. Hundarna kollade en stund genom fönstret men slog sig sedan till ro på sälskinnet framför kaminen. Bort plockade Matte alla blanka fina kulor och glittrande glitter och sist åkte ljusslingan. Nu stod granen där så naken och inte ett dugg julig längre. Enligt traditionen sedan sönerna var små skall det sjungas när granen slängs ut. Nu stod dock grannen och skottade sin infart tvärs över vägen och Matte har ingen som helst sångröst, enligt musikläraren i skolan och närstående. Av hänsyn till omgivningen baxade Matte ut granen under total tystnad och släpade den upp i den djupa snön på berget bakom huset där småfåglarna matas. Julgranens andra liv som skydd åt fåglarna skulle ta vid. Så stod Matte där halvvägs uppe på berget i total ensamhet och tog farväl av julgranen: "Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen kastas ut, ut, ut! Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän! För det har han looooovat." Det var rätt mysigt faktiskt där i snöyran, ensam med granen och fågelbordet och röken som steg ur skorstenen. Om nu någon skulle tycka att Matte är knäpp, så bjuder Matte så gärna på det.

Sedan gick Matte in och festade på två Alvedon och smorde in den värkande handen med Voltarensalva och gjorde hundarna sällskap framför brasan. Samt knaprade i sig en av polkagriskäpparna från julgranen. Julgransplundring!

Snön fortsatte att falla hela kvällen. Husse skottade fram snöslungan och rensade rent på infarten och tog grannens infart i bara farten. Träningsgruppen fick klara sig utan Husse och Matte denna onsdagkväll.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)