Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING/ÖVNING i gamla vattenverket

2016-06-09

Onsdag.

Förmiddagen ägnades åt att på olika sätt fota och bevisa att de nyligen insatta glaspartierna på verandan är tonade och det har Matte INTE beställt! De skulle vara i klarglas! De är dock tillräckligt klara för att Aili som likt de andra hundarna kunnat springa rakt ut en tid, skulle missa en stängd glasdörr! Aili kastade sig ut genom den öppnade ytterdörren och kunde ha brutit nacken av sig! Hon kastade sig ut för trappen som vanligt, men körde huvudet i den stängda glasdörren. Vilket den mer rutinerade Modji inte gjorde när hundarna efter frukosten släpptes ut som vanligt. Aili tog illa vid sig och kröp in i sin lya under matbordet. Oskadd som tur var. Hundar har brutit nacken på liknande sätt. Násti som såg vad som skedde gick fram till glasdörren, konstaterade att hon inget såg, men stängt var det lik förbaskat tydligen. Så Násti nosade noga och ställde sig så att slicka försiktigt på glasskivan, som för att smaka och känna med munnen vad det var som stoppade henne. Det var oerhört rörande att se hennes fundersamhet. Den gamla dörren som hundarna var vana vid var sektionerad och tydligare synliggjord med tvärstag.

Kvällens träning på det gamla vattenverket på Lidingö gjorde Husse till en övning. När han inte har några kurser längre drillar han träningsgruppen! En samling Lapska Vallhundar duktiga på räddningssök inspirerar till svårigheter! Miljön är oslagbar! En mycket vacker gammal tegelbyggnad, liknande en större villa med en bostadsdel i två plan och en verksamhetsdel, källare och vind. Belägen intill stranden av en insjö och omgiven av en stor inhägnad tomt i ett mycket naturskönt område, med motionsspår och promenadvägar. Här skulle fler än Matte vilja bo!

Den första övningen var ett kopplat sök runt byggnaden för att avgöra om det fanns någon människa inne i huset. Runt fastigheten promenerade/vistades människor rakt i vindriktningen. Vinden var frisk men ändrade riktning då och då. Matte och Modji var först ut på ett kopplat sök och valde vägen ner bakom huset längs strandlinjen. Där fick Modji snabbt vittring och fyndade en person nerkrupen i en stor cementring intill husväggen. Bra skallmarkering och belöning från Matte. Figuranten var passiv. Med Aili valde Matte, som nu visste var figuranten var gömd, en annan taktik. Aili fick börja söket mot landsidan och fördes i koppel i ett slalomsök mot byggnaden mot vinden. Hon fångade vittringen intill staketet mot sjön och drog mot vittringskällan. Snygg markering och belöning från Matte.

Násti fick en promenad längs vägkanten med fritt nosande tillsammans med Matte i stället för sök, medan Husse planerade nästa uppgift.

Detta blev en gruppuppgift för tre hundekipage och uppgiften var avsiktligt svår och skulle utföras som ett skarpt sök. Byggnaden skulle sökas igenom och ekipagen fick endast söka inne i byggnaden! Marken runt den var inte säkrad. Ekipagen sökte av utrymme efter utrymme och ett ekipage i taget jobbade medan övriga väntande bredvid och inom hörbart avstånd av säkerhetsskäl. Matte använde Modji till denna uppgift. Inne i den större verksamhetsdelen med högt i tak och en stor anordning för vattenrening, visade Modji ett stort intresse. Dock ingen markering. Matte hittade en lång stege och tog sig upp mot taket till en behållare, men kunde inte hitta någon människa gömd där. De två andra ekipagen sökte, en i taget, igenom rummet och även de hundarna visade ett stort intresse. Intilliggande rum kollades och källaren, som också var intressant för hundarna med en öppen trapp ner bland rördragningar, söktes av.

Matte återvände med Modji som på nytt drog sig mot ytterväggen och det stora fönsterpartiet. Hon uppehöll sig helst på den lilla ytan mellan fönstren och den nedre behållaren med ett stort böjt rör som kom in utifrån. Matte försökte få upp något av fönstren, men det visade sig omöjligt efter alla år de varit oanvända. Matte ville absolut komma åt att se marken nedanför och tog sig därför upp i fönsternischen och tryckte sig mot rutorna, men lyckades inte se halvmetern närmast väggen. Irriterande! Alla tre hundarna visade ett förhöjt intresse vid ytterväggen och den nedre stora behållaren!

Här avbröt Husse övningen. Figuranten låg i det tidigare nyttjade cementröret intill väggen och därifrån ledde ett grovt rör upp i behållaren och ett mindre rör förmodligen in i källaren. Hundaran fick vittringen upp längs väggen genom fönsterspringorna, genom röret som mynnade i behållaren och eventuellt via ett mindre rör in i källaren som var öppen via en trapp intill behållaren. Alla hundarna gjorde helt rätt! Men ingen kom till markering. Alla förarna gjorde helt rätt som tolkade att hundarna hade vittring inom ett begränsat område i detta utrymme. Husse var mycket nöjd med "sina" ekipage! För hundarnas skull fick de en upplösning där de fick fynda sin figge från utsidan med markering och belöning en och en. Modji fick dock först göra ett nytt sök inomhus och nu mer av ett punktsök för markering på svag vittring nerifrån. Bra träning för de skarpa söken.

Násti och Aili fick därefter en mindre övning med tre figuranter i tre utrymmen. De jobbade i par, men Násti fick söka först med markering! För Aili blev det en bra träning att hålla tyst under tiden, väntande utanför! Skäller gör hon inte i de lägena, men gnäller. Det är inte att vara tyst när någon annan jobbar! Att det fanns någon gömd nere i den halvmörka källaren upptäckte Aili snabbt! Nerför den branta trappen ville hon fort! Utan hänsyn till en tant i snöret! Aili bromsades upp. Säkerhetstänkande! Väl nere i källaren ville Aili vidare under stora och tjocka rör och då området är slutet och inte farligt fick Aili söka fritt, varpå hon utan att tveka gav sig in i mörkret ensam och fyndade en figurant längst in i ett prång. Snygg markering som belönades med torkat kött! Guldfigurant!

Alla var nöjda med en rolig och inte helt enkel övning! Husse gillar att hitta på klurigheter åt duktiga hundar! Han blir glad när hundarna löser uppgiften!

Tack alla för denna kväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)