Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE GLÖMDE...

2016-02-22

Söndag.

I gårdagens inlägg om Ailiträningen med ett nyinköpt fjärrstyrt halsband, glömde Matte en väsentlig detalj. Pipfunktionen i halsbandet fungerar som en klicker på sätt och vis. Vilket innebär att man "piper in" hunden genom att ge ljud och sedan godis. Med tre hundar i flocken och en flockmentalitet när det gäller larmande/vaktande och skällande kändes det inte helt fel att först "pipa in" flocken i köket genom att låta dem rensa golvet från utkastat rutbröd. Något de älskar! Pip-pip betyder GODSAKER! Fjärrkontrollen hölls osynlig för hundarna och Aili fick vara halsbandbärare. Vad Matte kastade på golvet varierade sedan mellan olika typer av hundgodis. Alla lärde sig att pip-pip smakade gott!

Matte tog därefter ut hundarna och kollade hur långt bort pipet fick Násti och Modji att reagera, när Aili hade halsbandet på sig. Inte särskilt långt bort, visade det sig. Varför Aili kunde tränas utomhus separat i vissa situationer. När hundarna började spana bortåt vägen efter någon som närmande sig Lapskflockens revir, kallade Matte in Aili. Som inte hade tid att komma, skulle bara....  Varför Matte ropade igen och lät halbandet pipa till. Varpå Aili kom för belöning. Senare stod Aili och spanade mer intensivt och hade svårt att hålla tyst. Lydde inte ett tyst-kommando. Människor och hund närmade sig. En sprayning ihop med "TYST" fick tyst på Aili och pip-pip fick henne att på ett lugnt lockande springa till Matte för belöning. Målet är att kunna slippa spraya, för att bara pip-pipa för avbrytande av icke önskvärda beteenden. Såsom skällande vid staketet och ohörsamhet vid inkallning i dylika situationer. Förstärkning av skvallerträningen.

Inte heller vill Matte att Aili vissa gånger med skall vallar av staketet runt om, för att jaga bort räv, grannarnas katter och de närgångna rådjuren. När hennes mormors mor Gázzi gjorde likadant runt tomten och hästhagen för att skrämma bort rävarna fyllde detta en funktion på gården med stora oinhägnade ytor runt huset. Fårhagar med nyfödda lamm på våren. Där ville Matte ha det så och uppskattade egenskapen hos Gázzi. Inga grannar stördes. Med sovande grannar är läget för Aili annorlunda. Ett nedärvt beteende som inte passar in på en villatomt med grannar och därför måste jobbas bort. Här finns också räv tätt inpå, men även ett staket. Aili måste lära sig att sätta gränsen för sitt revir där staketet begränsar. Djur utanför staketet  får inte skällas på, ut eller bort! Inte människor heller. Nyinflyttade grannar jobbar skift och har omvända sovtider i jämförelse med Lapskflocken. Det är nte helt enkelt med lättskallade hundar. Man måste jobba på att styra upp skällandet. Det är det Matte gör. Nu är det Ailis tur att få sig en omgång. Hon är i den åldern. Tidigare satta regler måste befästas! Tvååringar kan vara lite tröttsamma i sitt ifrågasättande ibland.

Matte glömde lite annat  också, varför hon och Husse drog iväg och inhandlade glömda ting på IKEA och Hemtex. Komihåglappar är rätt bra att ha när man shoppar. Men de blir väl ofta liggande i köket eller på hallbyrån hos fler än hos Husse och Matte...

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)