Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STÄDDAG

2019-06-18

Måndag.

Sommar och värme och spring ut och in i stugan när ytterdörren står öppen hela dagarna. Det blåser in "skräp" från träden, hundarna drar in fint grus från grusgången med panerade tassar, först blötta i bäcken, och någonstans tar det vägen. Något man förtränger den korta stund man är inne och då är det för att gå och lägga sig. Innan valparna föds måste en storstädning av huset göras. Inget man gör i tysthet och omärkligt och helt omöjligt i en lite stuga där en nybliven mamma måste få lugn och ro. Städningen är Husses ansvarsområde, varför han tog tag i det nödvändiga jobbet direkt på tidiga förmiddagen. Hundarna hade fått sin morgonpromenad och mådde gott i skuggan på framsidan av huset. Dagen kom att bli lika varm som tidigare dagar med tjugfyra grader, men en rätt kall och stark vind trollade bort lite av överskottsvärmen.

Mattes ansvarsområde är trädgården och även den behövde storstädas, inför en period då Matte knäböjer vid valplådan i timmar. Att ogräsrensning och gallring blev eftersatt hela förra sommaren, när Mattes höft gradvis slutade fungera, blir väldigt tydligt nu. Inte minst utanför staketet, där raden av unga syrénbuskar fått stor konkurens av vilande toppspiréarötter, som nu försöker ta över. En typ av häck som omger några granntomter och säkert även har sträckt sig längs Lapskflockens revir för länge sedan. Matte gick med busksaxen hela förmiddagen och rensade sedan rent allt avklippt och körde bort det. Solen stod högt när Matte var klar och svetten rann. Hundarna njöt ännu av lite skugga framför stugan, men snart badade framsidan i sol. 

Husse och Matte pausade tillsammans, tog en macka och delade en kall lättöl i parasollskuggan. Modji och Aili städade sedan under bordet. Äter man knäckebröd blir det smulor. Det vet de. De höll sig sedan kvar i skuggan under de gamla bastanta trädgårdsmöblerna i massiv furu. Här ligger de svalt på gruset.

Husse blev klar med städandet i stugan så småningom och Matte gjorde ett kort avbrott för att laga och äta middag. Men massor med invaderande klöver måste bort från en liten rabatt vid trädgårdsmöbeln och när Matte åter föll på knä och rensade, tog Husse en kvällspromenad i skogen med hundarna. I avsaknad av klocka på armen och i den allt svalare och ljusa kvällningen var det lätt att jobba på och glömma tiden. Inte förrän hundarna drog sig in i uterummet började Matte ana att det nog var dags att resa på sig och lägga undan trädgårdshandskarna.

Modji och Aili låg sedan i uterummet med öppna dörrar både in i stugan och ut till tomten, med många ljud och dofter att njuta av, till det var dags att göra kväll och krypa till kojs.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)