Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA SOL OCH VÄRME

2015-07-04

Redan när Husse och Matte klev ur sängarna tidigt på fredagmorgonen var det 21 grader! Morgnarna har varit kylslagna hittills i sommar, men nu intog Husse och Matte frukosten utomhus och njöt av den relativa svalkan tillsammans med hundarna. Frukost för Matte är en mugg te och Dagens Nyheter. Hundarna fick åter extra mycket vatten i sin mat, för att vätskas upp inför ännu en varm dag som visade sig landa på 29 grader igen under eftermiddagen.

På förmiddagen långsampromenerade Matte med hundarna i en timme i området. Halva Mossvägenrundan fick ta en timme. Matte och hundarna skrotade fram längs vägen, där den höglöpande Násti fick nosa och pinka i princip så mycket hon ville. Modji ville ha sitt uppepå bokstavligt talat och pinkade högt som en hanhund med högt lyftat bakben! Modji visar med åren allt fler likheter med sin mormor Gázzi. Vaktar som Gázzi och lyfter benet när hon kissmarkerar som Gázzi. Solen steg snabbt på himlen och värmen steg. En kraftig vind var lite svalare denna dag och kändes behaglig. Icke desto mindre tog värmen på Násti, som svalkades av med en dusch vid hemkomsten. Modji och Aili uppsökte skugga och vindutsatt läge för lite svalkande vila.

Man skall aldrig upphöra att förvånas. Förra sommaren valde "cykelmatte" att varje dag när temperaturen låg kring 30 ta en mycket fartig cykeltur med sin lilla hund upp till sjön för att svalka av den. På samma sätt gör hon nu. Mitt på dagen när solen står som högst. Hunden först i full rulle mitt i vägen och cykelmatte efter, såsom jagande hunden. Hanhunden. Som upptäckt de två löptikarna och stannar upp och pinkar i förbifarten i den grushög som Husse förflyttar in på tomten, framför ögonen på cykelmatten. Som lite lamt ropar på hunden som skiter i henne. Är det förenligt med djurskyddslagen att cykla med hund i full fart när det är 29 - 30 grader och full sol? Matte undrar. Om nu syftet är att svalka av hunden när det är som varmast på dagen så torde en biltur till sjön vara lämpligare. Tycker Matte. Varför inte cykla på morgonen eller kvällen, så som alla andra hundägare plägar göra?! För övrigt kom den lilla hunden springande lös mitt i vägen vid ett möte med kopplad hund och uppenbarligen hade den hundägaren något att säga cykelmatten strax utanför Lapsktomten. Vilket många har haft vid det här laget, under det år hon cyklat med hunden okopplad på vägarna i området. Joggaren som hatar möten med lösa hundar bland andra. Sticker ut gör denna hundägare minst sagt. Borde vara mer rädd om sin hund. Borde ta mer hänsyn till alla dem som bett henne koppla den tämligen ohörsamma hunden.

Familjen hade siesta även denna eftermiddag och intog viloläge i skuggan. Men när solen sjönk ökade aktivitetsnivån! Husse fixade vidare med sin plattsättning, Matte vattnade och gödslade alla sina olika lådor och krukor med sommarblommor kring huset. Husse tog en skogspromenad med hundarna innan familjen gjorde kväll. Matte och hundarna njöt av den ljumma och knottfria kvällen på verandan. Studerade kvällslivet på vägen utanför staketet.

En moppe med ett äldre barn hållande ett pyttelitet barn på några år framför sig på moppen i hög fart. Båda hade förvisso hjälm. Men ändå....  Två tjejer med lös hund långt före på vägen. Ett par med hund i långt flexi och däremellan en Volvo kombi i ren vansinnesfart på säkert över 70 uppåt vägen. Mycket kan hända här ute i skogen. Två kategorier som förefaller totalt omedvetna om varandras existens. De som tror att de är på landet och att alla håller 30 i området och de som kör yrkesmässigt och de som bor här och aldrig nuddar marken annat än via bildäcken och som alltid anser sig ha mer bråttom än alla andra och måste fram fort till varje pris. Fotgängare eller inte. Förr eller senare krockar dessa uppfattningar om verkligheten i ett fritidshusområde, som allt mer består av permanentboende och olika byggen och anläggningsprojekt, som genererar mycket tung trafik. Nu är det sommarlov och det byggs och grävs och ungarna är ute och cyklar på en väg där de tror att 30 gäller. Så är det inte. Det är en rekommenderad högsta hastighet och det är hastighetsangivelsen på vägen utanför området som är den lagstadgade! Alltså 70 km i timmen. Enligt transportstyrelsen. FARTHINDER! NU!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)