Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FB-på gott och ONT.

2016-11-23

Tisdag.

Nej, Matte lyckades inte bränna ner huset och den släppta hjärnan hamnade i någorlunda jämvikt igen. "Akut stressreaktion" kan innebära mycket.

Vårvädret fortsätter. Matte gillar snö! Matte gillar inte halka. Nu var vägen halkfri och "spiken i foten"/hälsporren i halvt viloläge så Matte kunde en ta kort - men dock! - powerwalk med hundarna. Sköööönt är det att kunna sträcka ut och bli anfådd! Men för det krävs inte så mycket om inte konditionen är på topp förvisso. Lite konditionsträning hann det bli med fint sparkföre några dagar. Ett sätt att utnyttja halkan, men bara vid lågtrafik.

Matte tog sedan med sig hundarna för att hämta den beställda dammsugaren. Centraldammsugare fanns vid husköpet. Lyx! Men i ett litet hus upplever Matte att den långa slangen ormar sig kring fötterna och trasslar in sig i både Matte och sig själv. Stor snubbelrisk i den långsmala "enkelriktade" hallen.Tungt blir det att släpa på och bökigt att stuva undan i ett utrymmessnålt hus. En kompakt lättviktsdammsugare hade Matte hittat. Efter grusningen av gången in till huset är städbehovet klart större. Inte längre våt jord utan småt grus. Renare städning, om man säger så, men påtagligare nödvändigt. Hundarna är dåliga på att ta av sig skorna.

Den senaste tiden har Matte kunnat konstatera att FB sannerligen är på gott och ont. Som ett verktyg för att kommunicera mellan glest boende renskötare i norr är det suveränt. För att kunna hjälpas åt med körslor hit och dit. Samåkande och samarbete när avstånden är gigantiska och klimatet hårt! Som ett redskap för att sprida värdefull information suveränt.

Som ett verktyg för att sprida lögner och öppet attackera oliktyckande, har det varit så effektivt att SKK agerat och förbjudit vissa grupper när det gäller hunderiet. Som ett verktyg för att frysa ute = mobba privatpersoner är det obehagligt effektivt! Slutna grupper exkluderar många. Man kan frekvent ta bort någons inlägg för att frysa någon ute eller ännu värre öppet svara kränkande och med hat. Med uppenbara lögner! Att bli dumpad på FB utan förvarning av någon man har en relation till kan upplevas traumatiskt.

Att man sedan påverkas av omgivningen till att ta bort detta skitsnack gör inte gjort ogjort! Tillräckligt många har hunnit se. FB-vänner är inte riktiga vänner. Ordet vän betyder något djupare. 549 FB-vänner betyder vad? Att det  är 540 som är bekanta kanske? Eller bara namn man känner igen...   9 kan kallas vänner? I bästa fall.

Att säga upp bekantskaper och släktskap via FB är fegt och ynkligt anser Matte. Som inte personligen drabbats men delat andras bedrövelser.

Ordet VÄN skall man vara rädd om. Det börjar kännas urvattnat på grund av FB.

FB-vänner och NÄRA vänner. Inte bara vänner. Eller? Vän betyder vad? Numera.

 

Antal kommentarer: 2

2016-11-23 11:22:55 - Anneli m LVH

Kloka ord Neidhardt!(flower)(star)
Tål verkligen att tänka på i dessa tider...

2016-11-23 12:13:52 - Marita

Skulle vilja ha ordet kompis eller liknande för dem man har kontakt med men som inte är nära vänner.....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)