Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYÅRSAFTON

2019-01-01

En annan tänkbar rubrik vore: JAKTEN PÅ TÖSALT.

Då den största halkrisken för Husse och Matte är på betongplattorna framför stugan och mellan stugan och lillstugan måste dessa halkbekämpas och då kan man inte köpa vilket salt/magnesium som helst. För övrigt omges plattorna och gången till ytterdörren av rabatter och gräs och salt är bra för ogräsbekämpning. Precis samma läge befinner sig många i. Stora säckar med salt finns överallt att köpa, men den sortens salt riskerar att spräcka betongplattorna och att döda det som växer intill. Husse och Matte åkte till Arninge där ett flertal butiker borde borga för att en påse eller två med lämpligt salt skulle kunna hemföras. Ur butik i butik gick Husse och Matte. Öde låg lastpallarna där den attraktiva varan tidigae legat. Många stora säckar med salt omgav en helt tom lastpall som gapade som ett hål bland övriga saltsorter. Det var väldigt uppenbart vad kunderna föredrog och vad handlarna tagit in för lite av. På en direkt fråga gavs svaret att det var slutsålt precis överallt. Hundarna fick åka korta turer mellan butikerna och de fick studera många parkeringsplatser. Tji salt på Granngården, Rusta, Jula och Ö o B. En försäljare tipsade om Statoilmacken intill. Tji salt även där. 

Bryter Matte lårbenshalsen genom att halka utanför dörren nu, så blir det ingen ny höftled. Går man illa och med käpp, även med Icebugs och ispik på käppen så faller man lättare. Balansen är inte som den skall och att halka är förfärande lätt. Färden gick vidare till Åkersberga. Där var turen på Lapskflockens sida och på hyllan utanför den först besökta macken låg några få påsar kvar med det alla ville ha. Ren hårdvaluta! Husse köpte två av påsarna och med tillförsikt vände flocken åter hem. Nu var man redo inför först tö och regn och sedan minusgrader. Just vad som verkade vänta vädermässigt och inför onsdagen är det varslat om storm över Roslagskusten. Är man bara förberedd så fungerar det mesta.

Skymningen började falla, flocken hade varit på rull längre än planerat. Husse tog en sväng i skogen med hundarna och möttes av glögg och värmande brasa i kaminen när han återvände. Hundarna fick varsin tuggpinne.

Kvällen tillbringades framför teven med brasa och många hälsningar från många vänner inför det nya året. Härliga bilder från när och fjärran! Persbrant läste dikt och fyrverkerierna över Stockholm, sedda i teven, föreföll en aning reducerade. Matte hade förberett för hundarna genom att ha köpt varsina rejäla hundtugg som distraktion, när det skulle skjutas raketer och smällas smällare i området. Det brukar hålla sig kring tolvslaget rätt koncentrerat. Det bor många hundar i området och det finns många katter och skogens djur uppskattar inte heller oljuden.

Döm om Husses och Mattes förvåning och glada konstaterande att det var TYST! Ingenting hördes. Modji tuggade glatt i sig sin tuggfläta och Aili som somnat rätt gott fattade ingenting! Skulle hon börja äta nu när man skulle sova?! Hon suckade och placerade hakan lite skyddande över sin tuggfläta och somnade om. Men vaknade till lite lätt när snön började rasa från taket när en minusgrad blivit fyra plusgrader. Dunsarna när snön föll ner var det enda som bröt tystnaden i skogen.

Den senaste tidens heta debatter hade haft effekt och skogens alla djur och djuren i området slapp bli rädda denna sista afton 2018. Ett gott nytt år 2019 med ett annat tänkande kring smällare, raketer och miljö. 

I Västerås användes raketer som vapen under kvällen och sköts mot poliser! På andra håll i landet besköts poliser och väktare med raketer och innan midnatt var kvällen betraktad som stökig. Det om något borde få bort raketerna från butikerna, där Husse reagerade på en man med mycket små barn, när stora lådor med raketer bars ut från ÖoB till bilen, inför kvällens firande.

Förhoppningsvis har något ändrat sig på denna front inför försäljningen om ett år. Förhoppningsvis har "Smällarupproret" och liknande haft effekt. Om inte annat så vägrar nog polisen utsätta sig för raketbeskjutning igen.

Jo visst var det vackert med raketer när det var fest. Men det spårade ur tyvärr. Raketer som skjuts regelmässigt och smällare av olika styrkor är inte heller samma sak.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)