Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETTÅRSDAG!

2015-09-03

Snabb hantering gjorde att resultatet från röntgen i fredags redan på onsdagen låg ute på SKK Hunddata!

Aili och kullsyster Saivi har båda A-höfter! Armbågar u.a. Dagen innan var Ailis ögon speglade med resultat u.a. Inom kort kommer Saivis ögon att kollas och kullsyster Adji kommer att röntgas. Drömmen vore att varenda Lapsk höftledsröntgades. I varje fall alla som används i avel! För att värna om rasens framtid som arbetshund. Oavsett arbete.

I dag fyller den ett år! För ett år sedan blev den en del av Matte! För ett år sedan backade tiden tio år. För ett år sedan fick Matte chansen till ett nytt liv, eller det gamla livet tillbaka. 

Då fick Matte en ny höftled! Den gamla och totalt nerslitna höftkulan sågades av och ersattes av en i vinyl och stål! Vips var allt det väldigt onda alldeles borta! Matte fick chansen och tog den! Matte är oändligt tacksam mot dem som gjort detta möjligt. Som uppfann ledproteser.Man sågar av det utslitna och onda och bankar ner en reservdel i lårbenet. Så växer den fast alldeles av sig själv! Ett mirakel. Matte är djupt tacksam för att ha fått chansen till god livskvalitet igen.

Denna nya rörelseförmåga använde Matte på onsdagkvällen till att krypa in i små utrymmen och gömma sig, när hon var figurant vid kvällens träning i fordonshallen.

Husse gjorde en övning för de övriga tre lagmedlemmarna. Scenariot var en jordbävning och fordonshallen skulle sökas igenom. Inget var säkrat. Skadade måste bli omhändertagna. Tiden var knapp, nya skalv väntades. De tre ekipagen med Modji och hennes bröder Lime och Epic sökte samtidigt med kopplade hundar på linje ner genom hallen, med kontakt med varandra. Epic fick en vittring när han nått halva hallen längs högerväggen. Modji i mitten fick samma vittrin och hakade på från sitt håll. Modji kom rakt på vittringskällan och stoppade in nosen i ett av de stora fordonen. Där låg en man som fastnat med benet och hade mycket ont. Samtliga förare band upp sina hundar och försökte få loss mannen utan framgång. Han skrek i panik och av smärta hela tiden. Då gick ett larm och byggnaden måste utrymmas omedelbart. Räddningsekipagen måste sätta sig i säkerhet och tvingades lämna den skrikande mannen bakom sig. "Hjäääälp! Ni får inte gå! Skall ni lämna kvar mig ensam här? Gåååå inte!" En realistisk övning som avblåstes när de tre ekipagen satt sig i säkerhet och uppträtt så som förväntades av dem. Husse var nöjd.

Aili fick sitt första stora frisök med fyra figgar, som Matte inte visste var de var gömda. Aili gick ut långt från Matte och sökte mycket självständigt utom synhåll. Rätt som det var hördes ett skall och hon hade fyndat sin första figge. Hon fyndade sedan en figge i mörkret i en container. Nästa figge ringade hon in, men det var mycket svårt att lokalisera vittringskällan! Vittringen for åt många olika håll och Aili jobbade enträget vidare. Till slut fann hon figgen i en stor sandlåda mitt på golvet, med locket lite smått på glänt. Snygg skallmarkering. Fjärde figgen satt på en mindre maskin, helt öppet i början av området. Aili hade vittringen till en början, men fick en annan och enklare vittring att jobba på och lämnade den öppna figgen. Men nu måste hon ta sig an den. Till slut slog Matte koppel på Aili och fick ner farten. Det tog tid, ut och in i vittringsfältet. Aili jobbade med näsan, inte ögonen! Figgen föreföll totalt osynlig helt nära Aili, där vittringen tog slut när hon kom nära legan/maskinen. När hon löste uppgiften blev det lite som: "Jaha, där sitter du. Men var är den där jag letar efter?" Så gick det upp för henne att det var ju han! Det ser lika dråpligt ut varje gång när hundar hamnar i den vittringssituationen. Inomhus är det svårt med vittringsvägarna! Oerhört utvecklande för hundarna!

Násti fick en övning även hon. Med sina båda söner skulle hon söka kopplat i grupp nära varandra efter två figgar som gömde sig först längst till höger, sedan i mitten och sist längst till vänster i hallen. Matte knöt ihop sig för att inte synas bakom en tank, under en maskin och under en pressenning. Tio år yngre i kroppen än för ett år sedan! Lycka! De tre hundarna jobbade fint ihop utan någon större konkurens vid utdelande av godisbelöning. De två killarna valde att inte se varandra för enkelhetens skull. Snyggt jobbat!

Modji fick avsluta med ett frisök med en figge. Matte visste inte var den var gömd och Modji visade samma beteende kring lådan som sin dotter. Det var lika svårt för henne att lokalisera vittringskällan i lådan, trots erfarenheten. Tänk att en figge i en sandlåda mitt på ett golv i en stor hall med diverse maskiner och annat, kan vara så himla svår att lokalisera?! Högt i tak och drag både hit och dit. Varför vittringen förs bort från gömstället och placerar sig högt uppe vida omkring. Det är inte lätt att lägga upp rättvisa prov och tävlingar utan provhundar när man söker inomhus. Det är oerhört svår att förutsäga hur vittringarna går. Vad man tror skall vara svårt blir lätt och tvärt om. Utomhus blåser vinden mer konstant i en riktning och vittringsvägarna är mer förutsägbara.

Tack alla för nyttig och givande träning! Lagtävlingen närmar sig!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)