Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI PÅ BANAN IGEN, foton

2022-05-26

Onsdag.

Efter en dag med vila för hundarna var det dags för veckans träningspass med räddningssök. Plats för träningen var Skanska, där lite olika miljöer kan erbjudas och tränade gjorde Modji, Aili och Ailis son Sumo. Modji har inte fått frisöka på mycket länge, annat än väldigt begränsat på en mycket liten yta nyligen. Modji vill gärna dra iväg långt ut i sökområdena som vanligt, men har dålig kunskap om sin muskelförlust på grund at kortisonet och kan skada sig. 

Nu skulle Modji äntligen slippa kopplet på ett frisök! En stor byggnad med två avdelningar i ett plan och mängder med saker att gömma sig bland på golvnivå, var en idealisk plats för Modji att ha kul på! Matte och Sumomatte gömde sig och Husse släppte lös Modji. Som först hittade Matte, sittande på en stol bland flera under en hög hylla. Därefter hittade Modji Sumomatte i ett stängt skåp i den andra avdelningen. Modji förvånade med att sätta hög fart från början och den farten höll hon medan hon sökte. En mycket lycklig Modji!

Klicka för större bilder.

Modji fick ett andra sök lite senare och då skulle hon söka utomhus, varför hon fick koppelsöka. Detta för att inte ta sig an hela det inhägnade området i ett alldeles för stort sök, med stora risker för en urmusklad hund utan självinsikt. Husse överlät nu Modji till Matte och Matte ville samtidigt filma Modjis sök. Vilket inte blev helt enkelt, när Modji tog vittringen från en figurant i en låda bland en massa gallersektioner från motsatt håll mot förmodat. Utan att tveka gav sig Modji in i labyrinten av liggande gallertrappor och liknande fram till lådan med figuranten. Modji var målmedveten och gav inte upp trots att hon släpade på en bromskloss! Matte måste hålla koll på var hon satte fötterna och hade avsevärt svårare att ta sig fram med sina två fötter än Modji med sina fyra tassar! Filmen ligger på FB/Lapsk Vallhund, liksom filmen från frisöket inomhus.

Till legan ovan tog sig Modji inte alls som förväntat! Över den rena öppna ytan bakom henne där hon står. Hon valde den absolut bråtigaste vägen från baksidan. Koppelsök i "miljö" är en utmaning! För både hund och förare.

Aili glömdes inte bort på något sätt. Hon gjorde ett mycket bra frisök inomhus där Husse gömt sig på golvet i ett smalt utrymme mellan två lådor under en hylla. All vittring steg rakt upp bland hyllor med lådor på och Aili var bombsäker en stund på att där uppe fanns någon gömd! Det tog lite tid innan Husse hittades. Bra hjärngympa för en hund! Det är mycket svårare att tolka vittringsvägarna inomhus än utomhus. Inomhus begränsar tak och väggar och styr om vittringsvägarna och vittringen från den varma figuranten stiger alltid uppåt i en kallare omgivning.

Aili fick frisöka även utomhus och när hon hittade Husse bland mängder med staketsektioner i galler, samlade längs det omgivande staketet, var det svårt för Matte att avgöra var Aili skallmarkerade. En veritabel labyrint bildades av alla staketdelar.

Mörka moln hopades och när de tre hundförarna satt och eftersnackade över en måltid bröt åskvädret loss! På hemvägen avlöste blixtarna varandra och haglet vräkte ner och samlades på vägen som blev vit! Alla kom hem välbehållna som tur var.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)