Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFTERLÄNGTAD LYX

2020-05-27

Tisdagen blev den första riktiga sommardagen med tjugo grader, sol och en svag bris. För ett år sedan gick flocken i väntans tider då Aili var dräktig och sommaren skulle bli en sommar hemma i trädgården. Då besökte Matte och Husse en plats en halvtimme hemifrån, som fick bli den sommarens enda "semesterresa" med ett besök vid en gårdsbutik. En plats där man äter och fikar fint inomhus eller utomhus och där man shoppar lite av varje att pynta med hemma både ute och inne. Nytt, gammalt och omgjort. En del blommor kan man också få med sig hem. Här älskar Matte att skrota omkring och bara titta men även gärna köpa med något nytt till miljön där hemma. En trädgård med hundar måste inte vara en uppgrävd hundgård. Det går att ha en fin trädgård även med hundar springande fritt och lekande jaktlekar. 

Nu hade dagen kommit för det efterlängtade återbesöket ett år senare. Mattes planerade och betalda resa till Wales blir inte av och inga andra resor heller. Matte, liksom vännen som skulle besökas och många andra, ägnar mycket tid nu åt sina trädgårdar då det är där sommaren skall tillbringas i större utsträckning än andra somrar kanske. Hundarna fick följa med, då de tydligt saknar att få träffa folk och vara sociala samt att besöka olika platser, så som de är vana att göra. Den sociala distanseringen påverkar även Modji och Aili som gillar alla människor.

Som anpassning till situationen hade man infört nummerlappar och väntan utomhus för undvikande av trängsel inomhus vid beställning av mat och fika. Husse parkerade sig vid ett bord vid sidan av med hundarna och Matte beställde en räkmacka och fika. Lyx! Avlöste Husse hos hundarna så att han kunde göra detsamma. Sittplatsen var perfekt med ett stort bord som gav hundskugga! Här blev Husse gärna kvar i viloläge tillsammans med hundarna, längst bort bland de glest placerade borden, nära det stora kaninhägnet. Matte fick egentid och "shoppade loss" och försökte hålla distansen när andra inte gjorde det. Det förefaller som om det gamla gardet själva måste ta ansvar för detta med socialt avståndstagande när de är ute och rör på sig, där andra är ute och rör på sig. Syns de äldre inte? Eller varför går man bara rakt på och trängs?! Väntar inte ut varandra vid trånga passager. Var det inte ömsesidig hänsyn som skulle gälla? Ömsesidig distansering med minst två meter människor emellan? Var det bara de äldre 70+ själva som skulle se till att "hålla sig undan"? Man kan ju börja undra....  Matte upplever samma sak vid varenda, rätt sällan förekommande besök i verkligheten i världen utanför Lapskreviret. Folk trängs, håller inte avstånd och går alldeles precis som vanligt i tiden före corona tätt inpå varandra vid möten eller passager. Märkligt. Äldre skall hålla sig undan. Typ. Stanna hemma.

När Lapskflocken skulle bryta upp från sitt tillfälliga lilla revir kring ett bord och förflytta sig till bilen gående mellan borden, ville ett sällskap ha information om hundarna. Man hade studerat de båda Lapska liggande lugnt under bordet länge. "Så söta! Så vackra och så lugna! Vilken ras?". Modji och Aili tackade för uppmärksamheten och erbjöd sig genast att vara klappochkelhundar! De tryckte sig intill dem som frågat och klappar fick de! Här behövdes ingen distans! I valet mellan de nya bekantskaperna och gamla Husse och Matte var det inte till den gamla flockens fördel. De båda Lapska hade inget alls emot att bilda ny flock med veteranknuttarna på MC-utflykt! De är trötta på coronaisoleringen! De vill träffa folk! De vill ha omväxling! Åka båge kanske kunde vara något! Men på bönpallarna var det redan upptaget, så Lapsktanterna fick åka hem till det gamla reviret med den gamla flocken i bakskuffen på Mattes Combi-Golf.

Vid hemkomsten fick Modji och Aili varsitt mindre hundtugg som tröst och kompensation i ensamheten i vardagen i isolering, när Husse och Matte ägnade sig åt gräsklippning. Stärkta av en dag med lyxkänsla och Matte fixade sedan och pyntade med några nyförvärv till uteplatserna. Bara att få en anledning att kliva ur trädgårdskläderna och ta på sig något snyggt och att se varandra i något annat än "skitkläder" var ett lyft i en rätt enahanda vardag.

Med spänning lyssnades det sedan på nyheterna efter nya direktiv för gamlingar 70+.

Fortsatt isolering - var "nyheten".

Suck.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)